acne

Acne: wat is waar en wat niet?

Veel huidproblemen zijn niet gevaarlijk, maar ze kunnen wel vervelend zijn voor het uiterlijk. Acne is daar een goed voorbeeld van. De bijbehorende puistjes of mee-eters verstoren de huid en je wilt er graag zo snel mogelijk vanaf. Maar voordat je verder gaat, weet je eigenlijk wel wat waar en niet waar is over dit huidprobleem? In dit artikel behandelen we de feiten en fabels.

Feit: Acne komt voor bij alle leeftijden

Hoewel acne vaak geassocieerd wordt met de puberteit, komt het zeker niet alleen voor bij tieners. Acne ontstaat doordat je een vette huid hebt en je talgkliertjes verstopt raken. Hormonale veranderingen, zoals tijdens de puberteit, hebben hier veel invloed op. Maar hormonen hebben ook op latere leeftijd nog steeds invloed. Ook stress, medicatie of verkeerd gebruik van producten kunnen dit huidprobleem veroorzaken of verergeren. En dit kan op alle leeftijden voorkomen.

Fabel: Zon verhelpt acne?

De zon heeft positieve eigenschappen, zoals de opname van vitamine D. Maar als het gaat om acne, is de zon geen oplossing. Hoewel puistjes optisch minder zichtbaar kunnen lijken door een bruin kleurtje, helpt het de acne niet van binnenuit. Sterker nog, het kan acne juist verergeren. Door uv-straling droogt de huid uit, waardoor deze dikker wil worden en de talgproductie toeneemt.

Feit: Voeding speelt een rol

Dit is absoluut waar. Voeding speelt zowel een rol bij het ontstaan als bij het verbeteren van acne. Het is bewezen dat een overmatige consumptie van voedingsmiddelen die de bloedsuikerspiegel beïnvloeden ontstekingen kunnen verergeren. Denk aan chocolade, snoep, koekjes, maar ook melkproducten. Met de juiste voeding kun je de benodigde vitamines binnenkrijgen om de talgproductie in balans te brengen. Voeding heeft ook invloed op de aanmaak en afbraak van hormonen. Het is dus belangrijk om rekening te houden met je voeding om acne te verminderen.

Voeding speelt zowel een rol bij het ontstaan als bij het verbeteren van acne

Fabel: Op de puistjes moet je tandpasta smeren

Het lijkt misschien een handige truc, omdat tandpasta de puistjes lijkt uit te drogen. Maar het wordt afgeraden om tandpasta te gebruiken. Puistjes ontstaan door ontstekingen en tandpasta kan juist voor meer irritatie, roodheid en jeuk zorgen. Dit wil je vermijden, vooral als je al last hebt van acne.

Wat te doen?

Maar wat kun je eigenlijk doen om helemaal geen last meer te hebben van acne? Bij Huidsalon Goes kunnen wij je verder helpen. We bieden verschillende behandelingen die een diepgaande en effectieve werking hebben bij acne. Onze aanpak van huidverbetering omvat ook passend voedingsadvies. Tijdens een intakegesprek leren we jou en je huid graag beter kennen, zodat de behandeling(en) goed op jou aansluiten. Aarzel niet om contact met ons op te nemen voor vragen of het maken van een afspraak.

Datum: 09 juli 2023