acne

Af van acne met huidtherapie

Acne is een ongevaarlijke huidaandoening, maar voor veel mensen psychisch erg belastend. Veel mensen die last hebben van acne ontwikkelen een negatief zelfbeeld. Zeker wanneer de acne na de puberteit aanhoudt, sommige mensen houden tot ruim na hun dertigste last van acne.

Acne doet wat met je

Nine (36): ‘Ik hoop al jaren dat mijn huid eindelijk eens wat beter wordt. Inmiddels ben ik geruime tijd volwassen, en heb ik de ergste acne achter me gelaten. Maar nu die vervelende puistjes zijn vertrokken, ben ik opgezadeld met littekens. Ik baal er vreselijk van. Mijn hele puberteit en adolescentie was ik vreselijk onzeker en droeg ik lagen make-up. En nu heb ik nog steeds het gevoel dat ik mijn huid moet verbergen. Het doet echt wat met je.’

Wanneer spreken we van acne?

Er wordt gesproken van acne wanneer poriën met talg, bacteriën en vetzuren verstopt zijn. Deze talgophopingen resulteren in ontstekingen in de huid. Dat zie je doordat de ontstekingen rode bultjes en puistjes worden. De meest voorkomende oorzaak van acne is hormonaal, maar ook je genen spelen een rol.

Behandelen

Er bestaat geen standaardbehandeling voor acne. De ene persoon heeft flinke ontstekingsverschijnselen, een ander heeft met name mee-eters. De ernst van de huidaandoening, de klachten, de hoeveelheid littekens en leeftijd en geslacht zijn allemaal factoren die meespelen in het bepalen van de meest effectieve behandelmethode. Het gebruik van zeep en peuteren verergert acne in alle gevallen. Zeep verstoort namelijk de zuurgraad van de huid, en doordat je handen nooit helemaal schoon zijn blijven er bacteriën op de huid achter. Ook zelf gaan uitknijpen is af te raden. Dit kan namelijk leiden tot meer ontstekingen en littekens.

Huidtherapie helpt

Wat helpt dan wel? Als je veel last hebt van acne is het slim om naar een huidtherapeut te stappen. Er zijn verschillende therapieën die de huidtherapeut kan toepassen.

  • fractional CO2 laserbehandeling
  • manuele therapie van de huid
  • dieptereiniging van de huid door medische/chemische peelings
  • rood/blauw lichttherapie
  • licht- en lasertherapie
  • camouflagetherapie
  • littekentherapie
  • adviezen met betrekking tot het zelf verzorgen van de huid en eventuele littekens

Deskundig advies

Nine: ‘Omdat ik nu vooral last heb van littekens, raadde Yolande van Medikos mij de littekentherapie door middel van laser aan.’ De laser stimuleert de aanmaak van nieuwe huidcellen en collageen, wat zorgt voor een egalere huidstructuur. Dit vermindert de acnelittekens aanzienlijk. ‘Ik ben zo blij dat ik de stap naar de huidtherapeut gewaagd heb. Yolande luisterde echt naar me en keek echt naar wat mijn huid nodig heeft. Mijn huid oogt nu zo veel mooier dan daarvoor, en bovendien weet ik nu veel beter hoe ik mijn huid kan behandelen door de deskundige adviezen. Mijn algehele zelfvertrouwen is ervan toegenomen!’

Er bestaat geen standaardbehandeling voor acne

Vergoeding


Veel behandelingen van de huidtherapeut zijn niet opgenomen in je basisverzekering. Wanneer je aanvullend verzekerd bent, bestaat de kans dat de eerder genoemde therapieën (deels) wel vergoed worden. Zoek van te voren uit of je aanvullend verzekerd bent, en om wat voor aandoening het gaat. De huidtherapeut is vaak direct toegankelijk, maar soms is een verwijzing van een arts noodzakelijk voor de vergoeding van de zorgverzekeraar. Behandelingen tegen acne worden tot de leeftijd van 18 jaar vergoed uit de basisverzekering, en vanaf 18 wordt de behandeling mogelijk vergoed uit de aanvullende verzekering. Littekentherapie wordt vergoed vanuit de basisverzekering tot 18 jaar. Ben je 18 jaar of ouder? De eerste 20 behandelingen dien je dan zelf te betalen. Vanaf behandeling 21 neemt de zorgverzekeraar de kosten voor de behandelingen voor haar rekening. Bekijk voor jouw mogelijke vergoeding je polis, of neem contact op met je zorgverzekeraar.

Over Medikos


Medikos is een medisch cosmetisch centrum waar je het allerbeste vindt op het gebied van professionele huidtherapie, huidverjonging, lasertherapie en beauty- en schoonheidsbehandelingen. Eigenaresse en huidtherapeute Yolande Werkman en de andere huidtherapeuten en schoonheidsspecialisten staan klaar jouw huid weer te laten stralen. Je krijgt bij Medikos altijd een op maat gemaakte behandeling die leidt tot een optimaal resultaat. Medikos is aangesloten bij de beroepsvereniging: de Nederlandse Vereniging voor Huidtherapeuten (NVH) en ingeschreven in het Kwaliteitsregister Paramedici. Dit Register draagt zorg voor het bijhouden en registreren van alle nascholing en alles wat nodig is om de kwaliteit te waarborgen.

Datum: 28 juni 2019