acne

Last van acne? Zo pak je het aan

De ene vriendin zegt onzeker te zijn over cellulitis. De ander klaagt regelmatig over haar lichtgekleurde of dunne wenkbrauwen. Jouw onzekerheid? Acne. Hoewel het misschien voelt alsof je de enige bent die acne heeft, is dat niet het geval. Zo’n 43% van de 30- tot en met 39-jarige vrouwen kampt met de veelvoorkomende huidaandoening. Sommigen groeien eroverheen, maar vaak vereist acne de nodige zorg. Wat kun je verwachten op het gebied van behandeling?

Oorzaak acne

Om te begrijpen hoe acne behandelt dient te worden, is het belangrijk om te begrijpen wat acne is en hoe het ontstaat. Acne vulgaris is de medische term voor acne, een huidaandoening die wordt veroorzaakt door verstopping of ontsteking in de talgkliertjes. Deze kliertjes bevinden zich over hele lijf, maar zitten grotendeels in het gezicht, op de borst, de schouders en de rug. Daarnaast is acne erfelijk bepaald, of kan het te maken hebben met hormoonschommelingen. Of voeding en een bepaalde leefstijl gevolgen heeft voor acne, is tot op heden niet vastgesteld.

Aan de slag

Het verminderen van een acnehuid vereist het nodige werk. Voorzorgsmaatregelen die je thuis zelf kunt nemen op het gebied van acne, zijn als volgt:

 • Probeer de huid zoveel mogelijk met rust te laten
  Raak dus niet onnodig je gezicht aan, vermijd overmatig reinigen en wrijf de huid niet droog. Dep na het douchen en reinigen zachtjes de huid droog. Ook voor uitknijpen geldt: laat de huid met rust. Laat bij voorkeur een schoonheidsspecialiste puistjes en mee-eters uitknijpen.
 • Draag geen make-up die de poriën sluit
  Veel make-up wordt gemaakt op oliebasis en sluit de poriën af. Dit draagt bij aan het sluiten van de talgkliertjes en zal acne verergeren. Ga in plaats daarvan op zoek naar make-up op waterbasis! Verwijder ten slotte cosmetica voor het slapen met een aanbevolen make-upremover.
 • Gebruik ontstekingsremmende producten
  Het gebruik van serum of salicylzuur zorgt voor het remmen van ontstekingen in de huid. Smeer dit ‘s ochtends en ‘s avonds op.
 • Douche na inspanning
  Nadat je hebt gesport, geldt het advies om te douchen en het gezicht ook vrij te maken van zweet. In combinatie met wrijving en kleding kan zweet namelijk zorgen voor verdere irritatie.
 • Praat bij onzekerheid over jouw probleem
  Voor veel mensen kan acne een aanslag zijn op het zelfvertrouwen. Daardoor kan acne je dagelijks op negatieve wijze beïnvloeden. Heb je moeite om mentaal met acne om te gaan? Ga in gesprek met jouw omgeving of huisarts.

Acne kan een aanslag zijn op je zelfvertrouwen

Het behandelen van acnehuid

Misschien verwacht je met de bovenstaande tips vermindering te zien, maar dit gebeurt helaas niet altijd. Acnehuid is immers een moeilijke aandoening om vanaf te komen. Het behandelen van een acnehuid gaat hand in hand met behandeling. Met de juiste producten en een behandelplan kan een schoonheidsspecialiste gericht werken aan het verminderen van acne.

Iedere huid is uniek

Elke huid is anders samengesteld. Jouw DNA is namelijk uniek! Factoren die acne veroorzaken verschillen enorm, en een kant-en-klaar behandelplan voor acne bestaat niet. Ik help je graag met behulp van een passend plan voor jouw huid. Omdat Beauty & Skincare Spijkenisse aangesloten is bij de ANBOS, worden behandelingen gedeeltelijk of helemaal vergoed door veel zorgverzekeringen. Controleer dit voor de zekerheid bij jouw zorgverzekering. Zie ik jou binnenkort bij mij in de stoel?

Datum: 04 oktober 2022