afvallen

Afvallen door meer te eten, eh… kan dat?

Je voelt je onzeker en verdrietig als je in de spiegel kijkt en wilt snel van je overtollige kilo’s af. Om je weer beter te voelen en verlangend naar een stralend spiegelbeeld, stort jij je op een karig dieet van water en groenvoer. Maar wist je dat één van de grootste dieetvalkuilen te weinig eten is?

Drastisch afvallen

Het is heel verleidelijk om een dieet te volgen waarmee je snel en makkelijk je kilo’s verliest. Zeker wanneer je niet lekker in je vel zit en je gewicht je de hele dag bezighoudt. Vol goede moed zet je dan rigoureus de knop om. Je perkt je calorie-inname drastisch in: voor jou even geen chocolade, chips of ander lekkers meer. Met het vooruitzicht van een slanker figuur houd jij het minder eten wel even vol.

Opnieuw en opnieuw

Tot het moment dat het echt niet meer lukt en je wéér vervalt in je oude snack-en-snaaigedrag. En dan kun je weer opnieuw beginnen. Net zoals toen bij je vorige dieetpoging, en die daarvoor… Minder eten lijkt élke keer weer lastiger te worden, en de kilo’s gaan er ook steeds minder snel af. Zucht… Het kan écht anders! Maar hoe dan?

Goede basis

Wil je afvallen, ga meer eten! Huh? Méér eten om gewicht kwijt te raken? Je leest het goed. Misschien is ook jouw associatie met afvallen en slanker worden: ‘zo mín mogelijk eten’. Maar net zoals een te hoge calorie-inname is een te lage calorie-inname niet gezond voor je lichaam en je gezondheid. Het is daarom verstandig om te zorgen voor een goede basis: voornamelijk een gezond voedingspatroon – niet te weinig en niet te veel – maar eten wat bij jou past. Bij deze gezonde leefstijl is ‘bewustwording’ de sleutel: leer bewust te kiezen, bewust te eten en bewust te zondigen. Want het is écht zo: binnen een gezond voedingspatroon is af en toe heus wel ruimte voor iets lekkers dat minder gezond is.

Je mindset is ook een belangrijk aspect van een gezonde leefstijl

Mindset

Daarnaast is je mindset ook een belangrijk aspect van een gezonde leefstijl. Ook hierbij speelt bewustwording een belangrijke rol. Welke valkuilen, overtuigingen en gewoontes zorgen ervoor dat jij steeds weer in oude patronen vervalt? Misschien staar jij je blind op het krijgen van een ultraslank figuur en sta je jezelf daarom helemaal niks lekkers meer toe. Hierdoor bereik je juist het averechtse effect. Wanneer jij jezelf toestaat om je focus te verleggen naar een staat waarin jij je lekker en gezond in je lijf voelt, zul je merken dat de weg naar een blijvend, gezond gewicht een stuk makkelijker is te bewandelen.

Gedragsverandering

Tot slot: of je nu 5, 10 of 20 kilo wilt afvallen, het aanleren van een bewuste levensstijl waarmee jij je blijvend fit, vitaal en gelukkig voelt is een proces dat uit het doorlopen van meerdere fases bestaat en om gedragsverandering vraagt. Het krijgen van de juiste informatie, coaching en begeleiding hierbij kunnen een uitkomst zijn. Hiervoor ben je bij Mandy van Health2Happiness op de juiste plek!

Datum: 05 januari 2018