emotie-eter

Ben jij een emotie-eter?

Eten is emotie, maar betekent dit nu dat eten automatisch emotie-eten is? Eigenlijk eet iedereen weleens te veel. En sommigen misschien regelmatig tot vaak. Iedereen is uniek en daarom zijn er legio redenen waarom iemand te veel eet. Toch is uit onderzoek gebleken dat emotie te veel eten kan veroorzaken.

Stress

Wanneer we als mens stress ervaren, is de oeroude lichamelijke reactie dat je minder eet. Je maag staat namelijk ook onder spanning, waardoor het verteringsproces vertraagt en je maag zich langzamer ledigt. Stress kan zich uiten in verdriet, boosheid, frustratie, ergernis en zenuwachtigheid, maar ook in vreugde en blijdschap. Eigenlijk elk negatief of positief gevoel dat je hart sneller doet kloppen. Te veel eten om enig gevoel te onderdrukken, is emotie-eten.

Emotie

Dat je door stress minder gaat eten, geldt niet voor iedereen. Merk jij dat je juist meer gaat eten als gevolg van stress? Dan is de kans groot dat je aan emotie-eten doet. Je ervaart een onaangenaam gevoel, waar je niet altijd de oorzaak van weet, dat je dan onderdrukt door middel van eten.

Vicieuze cirkel

Je schenkt de emotie dan niet de aandacht die het nodig heeft; je geeft het een schijnoplossing. Zodra het eten op is, of de snoepbui voorbij is, klopt de emotie weer aan. Daarbij heb je vaak ook nog een misselijk gevoel door het vele eten, en voel jij je schuldig omdat je je (weer) hebt laten gaan. Weer een reden om nog meer te gaan eten… De vicieuze cirkel is rond.

Het gaat erom dat je op een effectieve manier weet om te gaan met onaangename gevoelens

Sleutel: de juiste vaardigheden

Je kunt je schuldig voelen over het feit dat je te veel eet, maar dit schuldgevoel is niet terecht. Wanneer je aan emotie-eten doet, pas je bepaalde vaardigheden onvoldoende of helemaal niet toe. Deze vaardigheden zijn goed aan te leren. Het gaat er dan om dat je op een effectieve manier weet om te gaan met onaangename gevoelens.

Tip voor thuis

Leer jezelf om goed naar je lichaam te luisteren. Eet wanneer je honger hebt, stop wanneer je verzadigd bent. Reageer passend op je gevoelens en emoties en voed jezelf lichamelijk en emotioneel op een gezonde manier.

Datum: 14 december 2017