gezond-gewicht

Een gezond gewicht: een realistisch streven?

‘Veel gewicht verliezen in een korte periode.’ Het klonk ideaal en jij zou het wel even doen, dat crashdieet. De eerste week was het nog wel vol te houden. Maar de tweede week kwam er een etentje tussendoor met vriendinnen. Je zag het als een beloning voor je harde werk. Of was het crashdieet gewoon niet zo’n realistisch idee? Voor je het wist, belandde je weer in je oude eetpatroon. Zou er een manier zijn om op realistische wijze een gezond gewicht te bereiken?

Crashdieet crasht!

Je hebt gelijk dat je moet kunnen genieten, maar dan wel met mate. Als je doorslaat in je dieet, doe je je lichaam alleen maar tekort en ontstaat er een jojo-effect. Dit gebeurt als je na een streng dieet weer gewoon gaat eten. Het lichaam slaat dan al dat eten op als vet en dus kom je weer snel en veel aan. Het is juist belangrijk om voor jezelf een goede balans te vinden en niet door te slaan in het diëten. Daar doe je je lichaam namelijk geen plezier mee. Je kunt beter naar iets op zoek wat je wél kunt volhouden. Een nieuwe, gezonde leefstijl bijvoorbeeld. Die kun je blijvend toepassen totdat het gezond gewicht bereikt hebt.

Een gezond gewicht, een nieuw patroon

Bij praktijk HOEZO? word je geholpen om een nieuw patroon te vinden dat je gemakkelijk kunt volhouden. Ik laat je zien wat gezond eten is, dat sporten niet hoeft, maar bewegen wel moet. Het gaat er dus om dat je je leefstijl aanpast en verbetert. Daarvoor ga je op zoek naar de juiste combinatie tussen voeding en beweging. Vaak gaat het om kleine aanpassingen waarvan je niet zou denken dat ze zo’n impact op je gezondheid zouden hebben. Denk hierbij aan drie grote maaltijden en drie tussendoortjes op een dag, met als hoofdingrediënten groente en fruit. Bewegen is daarnaast ook een belangrijk onderdeel. Doe dit een half uur tot drie kwartier per dag. Even fietsen of wandelen is al voldoende.

Een crashdieet is moeilijk vol te houden en niet goed voor je lichaam

Welke situatie past bij jou?

Als vitaliteitstrainer check ik welke van de volgende punten op jou van toepassing zijn:

  • Een ongezonde eetstijl
  • Het ontbreken van de schijf van vijf in je voeding
  • Hoe vaak je fastfood eet
  • Het overslaan van het ontbijt
  • Hoe vaak je lightproducten neemt
  • Je beweegpatroon

Vitaal de toekomst tegemoet

Herken jij één of meer onderdelen uit deze lijst? Dan is het tijd voor een nieuwe leefstijl. Samen ontwikkelen we een leefstijl die bij jou past, zodat jij vitaal de toekomst in kan gaan en een gezond gewicht bereikt. Alle technieken die ik in de coaching gebruik, worden helemaal aangepast aan jou, en zijn in de praktijk bewezen effectief. Dus wat wil je? Een gezond gewicht en je fit voelen, meer rust krijgen en meer genieten? Het kan allemaal!

Datum: 14 februari 2019