jojo-effect

Het gevaar van jojo’en: hoe blijf je gezond op gewicht?

Je wilt ‘even’ vijf kilo afvallen, zodat je weer in dat jurkje past dat je over een paar weken aan wilt. Je schrapt in calorieën en hongert jezelf uit. Gevolg: de vijf kilo vliegen eraf, maar zitten er ook zo weer aan zodra je weer normaal eet. Dit noemen ze ook wel het jojo-effect. Efficiënt is het niet, gezond des te minder. Gelukkig zijn er ook manieren om op een gezonde manier af te vallen en daarna op gewicht te blijven.

 

Het jojo-effect uitgelegd

Je kunt het jojo-effect zo zien: je voorziet je lichaam van weinig voedsel, waardoor het energie zal besparen. Omdat er weinig brandstof binnenkomt, stemt je lichaam zich hierop af. Je stofwisseling vertraagt, waardoor je minder vet verbrandt. Uiteindelijk zal je lijf zelfs spieren gaan verbranden voor een beetje energie. Het voedsel dat je wél binnenkrijgt, wordt opgeslagen als reserve.

Vicieuze cirkel

Wanneer je weer meer calorieën binnenkrijgt, slaat het lichaam deze calorieën direct op als vet. Je hebt namelijk nog steeds een trage stofwisseling. Je gaat opnieuw op dieet en valt af. Eet je erna weer normaal, dan kom je weer aan. Zo kom je in een vicieuze cirkel van afvallen en aankomen terecht, oftewel het jojo-effect.

Gezond en blijvend afvallen kost tijd

 

Het gevaar van jojo’en

Het jojo-effect is schadelijk voor de gezondheid. Waar het vet na gewichtstoename wordt opgeslagen op de heupen en buik, wordt het op den duur opgeslagen bij de lever. Dit kan de vetstofwisseling van je lichaam nog verder verstoren. Schommelingen in gewicht kunnen daarnaast de kans op diabetes en hartziekten vergroten. En dit terwijl je alleen maar ‘even’ vijf kilo wilde afvallen

Wél gezond op gewicht

Gezond en blijvend afvallen kost tijd. Een aantal tips om wel gezond op gewicht te blijven:

  • Verander je levensstijl. Met kleine aanpassingen maak je al verschil! Ga wat vaker met de trap, eet gezonde snacks en drink twee liter water per dag. Belangrijk is dat je deze levensstijl kunt volhouden.
  • Neem je tijd. Als je wilt afvallen en op gewicht wilt blijven, kun je dit het beste rustig opbouwen. Door plotseling minder te gaan eten denkt je lichaam dat er een voedseltekort is. Je lichaam schakelt over naar de overlevingsstand met een vertraagde stofwisseling tot gevolg.
  • Beweeg meer. Hoe meer je beweegt en spieren je opbouwt, hoe meer vet en calorieën je verbrandt. Spieren helpen met afvallen en voorkomen het jojo-effect.

Je bent niet alleen

Uit een vicieuze jojo-cirkel stappen is lastig. Maar, je bent niet alleen! A Love 4 Health kan je stap voor stap een gezonde levensstijl aanleren, zonder te diëten. Neem gerust contact met ons op voor persoonlijk advies bij het afvallen.

 

Datum: 17 maart 2022