overgewicht

Het gevaar van overgewicht

We weten allemaal dat die paar extra kilootjes niet goed voor ons zijn. Je staat natuurlijk liever niet puffend en hijgend bovenaan de trap. Een beetje overgewicht, een slechte conditie – kan dat nou echt zoveel kwaad?

Wanneer spreken we van overgewicht?

Overgewicht klinkt natuurlijk ernstig. De term is heel relatief, omdat een gewicht voor de een heel ongezond is terwijl het voor de ander juist te licht kan zijn. Zo zijn er verschillende begrippen. Hiervoor word vaak naar het BMI gekeken, maar dit is niet alleszeggend. Voor BMI word er bijvoorbeeld niet gekeken naar hoe het lichaam is samengesteld of de algemene gezondheid. Wel kan het een indicatie geven. Gemiddeld zeggen we dat bij een BMI tussen 25 en 30 er sprake is van overgewicht. Hier zijn verschillende oorzaken voor. Bijvoorbeeld medicijngebruik of ziekte, erfelijkheid of te weinig lichaamsbeweging. Ook stoppen met roken kan ervoor zorgen dat je aankomt.

Gezondheidsproblemen

Kijk, we kennen het allemaal. Soms zitten dingen niet mee of hebben we een stressvolle periode achter de rug. Het is logisch dat je dan niet op het gewicht bent waarop je misschien zou willen zijn. Op de lange termijn zal dit ook niet ernstige gevolgen hebben. Wanneer we echter spreken van aanhoudend overgewicht, dan kan dit wel zijn tol gaan eisen van je lichaam. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Risico’s op hart- en vaatziekten
  • Hoge bloeddruk
  • Slijtage van de gewrichten
  • Suikerziekte
  • Slaapademhalingsproblemen (slaapapneu)

Vrouwen hebben vaker last van overgewicht van mannen, maar mannen hebben meer kans op een hartziekte. Dit komt omdat het vet bij mannen rond de buik gaat zitten en bij vrouwen sneller op de heupen en de algemene regel is dat hoe meer buikvet, hoe groter de kans op hartproblemen.

Je gewicht en je gezondheid hangen heel nauw samen

De oplossing

Het is natuurlijk logisch. Wanneer je overgewicht hebt, is het het beste om af te vallen. Blijvend af te vallen. Een dieet lijkt dan vaak de beste oplossing, maar dit gaat je op de lange termijn nergens bij helpen. Bij A Love 4 Health gaan we samen kijken naar juist die blijvende verandering. We kijken niet naar wat je niet mag, maar wat je wel kunt doen. Hierbij nemen we je beweging, slaap, voeding en je persoonlijke omstandigheden mee. Kom je snel langs?

Datum: 18 november 2022