afvallen

Wil je graag afvallen? Probeer dan één van deze 3 diëten!

Heel veel mensen willen graag afvallen maar weten niet goed hoe ze dit moeten aanpakken. Vaak vinden ze het lastig om een goede balans te vinden tussen gezonde voeding en voldoende lichaamsbeweging. Ken jij ook dit probleem? Dan zou je ervoor kunnen kiezen om één van de diëten in dit artikel uit te proberen. Misschien helpt het je een gezonde levensstijl aan te nemen en je streefgewicht te behalen!

Keto-dieet

Het Keto-dieet bestaat al erg lang, maar is vooral de laatste tijd een erg populaire manier om je streefgewicht te bereiken. Wanneer je een Keto-dieet volgt eet je zo weinig mogelijk koolhydraten, maar wél eiwitten en veel vetten. Producten die je normaal veel eet, zoals brood en pasta, worden dus vervangen voor eiwitrijke en vette producten. Het is een goede manier om een gezonde levensstijl aan te nemen omdat je veel minder suikers binnenkrijgt. Koolhydraten worden normaal gesproken omgezet in suikers en deze hoeveelheid zul je dus bij een Keto-dieet niet meer binnenkrijgen. Waarom heet het een keto-dieet? Op het moment dat je heel weinig koolhydraten eet komt je lichaam in een staat van ketose, een metabole toestand waarin je lichaam terecht komt als je minder dan 45 gram koolhydraten per dag eet. Je lichaam gaat dan over in een snellere verbranding van vet.

Proteïnedieet

Een Keto-dieet is vooral gericht op producten waar vetten in zitten, maar bij een proteïne dieet ligt de basis meer in eiwitvolle producten. Het wordt dan ook wel een eiwitdieet genoemd. Het is een handige manier om snel af te vallen, omdat je wegblijft van producten die koolhydraten en vetten bevatten. Dit is natuurlijk alleen het geval als je het proteïnedieet op de juiste manier volgt. Daarom stel je een proteïnedieet vaak samen met een diëtist op zodat er voor jou de beste verhouding in voedingstoffen kan worden bedacht. Ook dit is een populair dieet omdat je nog wel afwisselend kunt eten. Denk maar eens aan proteïne-poffertjes en je kunt heel leuk variëren met verschillende salades. Ook bij dit dieet zul je op een gegeven moment in staat van ketose raken, waardoor je sneller zult afvallen.

Vastendieet

Wat je ook kunt proberen is het vastendieet. Je moet hier wel genoeg discipline voor hebben, want je gaat dan bepaalde periodes niet of minder eten dan normaal. Daarom wordt het ook weleens intermittent fasting genoemd. Wel is het zo dat je strenge dagen afwisselt met wat minder strenge dagen. Je kunt het vastendieet op verschillende manieren inrichten, maar de belangrijkste ‘regel’ is dat je op een vastendag maximaal 500 tot 600 calorieën binnenkrijgt. Wanneer je dit dieet graag wil volgen is het slim om dit te doen in overleg met een professionele diëtist. De mate van vasten wordt namelijk ook bepaald aan de hand van je lichamelijke conditie. Bij het vastendieet kun je het beste eiwitvolle producten afwisselen met maaltijdvervangers, zoals shakes en voedingsrepen. Op die manier val je af, maar vindt er geen spierverlies plaats.

Twijfel je of één van de diëten in verband met je gezondheid geschikt voor je is? Doe dan navraag bij de huisarts of je ervoor in aanmerking komt.

Datum: 23 november 2021