gezond-gewicht

Je kind laten groeien naar een gezond gewicht

Kinderen krijgen steeds vaker te maken met eetproblemen. De rol van de ouders is groot in de voeding bij kinderen. Je wilt natuurlijk het beste voor je kind, en wanneer je kind boven een gezond gewicht zit, is gezond eten van groot belang. Wist je dat afvallen niet vervelend hoeft te zijn? Gezonder eten kan namelijk heel leuk zijn! Door middel van het maken van gezonde keuzes, kun je jouw kind weer op een gezond gewicht krijgen.

Gevolgen

Overgewicht kan een hoop gevolgen met zich meebrengen. Bijna 80% van de kinderen met overgewicht heeft hier op volwassen leeftijd nog steeds last van. Dit kan ertoe leiden dat ze op latere leeftijd last krijgen van bijvoorbeeld een hoog bloedsuikergehalte, slecht cholesterol, hoge bloeddruk, astma, ademhalingsproblemen, bewegingsproblemen, nierproblemen, een verhoogd risico op hart- en vaatziekten en allerlei sociaal-emotionele problemen. Op jonge leeftijd kan een kind met overgewicht al te maken krijgen met diabetes en gewrichtsklachten. Naast deze lichamelijke klachten, is overgewicht voor kinderen vaak ook een psychische last, ze hebben soms een verkeerd zelfbeeld en worden vaker gepest.

Afvallen

‘Het is belangrijk om kinderen op een positieve manier te laten groeien naar een gezond gewicht’, aan het woord is familiediëtist Jildou Tuinman – Leemburg. ‘Een verandering van leefstijl is geen eenvoudige klus en het is belangrijk dat de neuzen dezelfde kant opstaan. Voor het kind is het belangrijk dat beide ouders, oppas of kinderopvang, school, opa’s en oma’s ondersteuning bieden. Ik leer het kind hoe ze gezonder kunnen gaan eten en bewegen, hierbij schakelen we ook de omgeving in om der veranderingen vol te houden.’

Een familiediëtist biedt praktische adviezen en handvatten voor een gezonde leefstijl

Makkelijke tips!

Met deze makkelijke tips kan jij gelijk aan de slag met het overgewicht van je kind:

  • Zet gezonde tussendoortjes zoals fruit of groente op tafel, en leg snoep en koekjes uit het zicht. Fruit of snackgroente zijn heerlijke tussendoortjes. Een ongezonder tussendoortje, zoals snoep, kan af en toe best binnen een gezond eetpatroon.
  • Ontbijt samen: het ontbijt is een belangrijk begin van de dag, maar veel kinderen slaan deze maaltijd over. Niet ontbijten is ongunstig voor het gewicht van je kind. Start de dag met een snee brood, fruit, pap of een volkoren cracker. Een kick-start van je dag!
  • Beweeg! Trek er samen met je kinderen op uit. Wandelen, fietsen of gezellig naar de speeltuin. Dat is toch veel leuker dan tv-kijken? Het advies is om een anderhalf uur per dag te bewegen (het liefst buiten), maar elke vorm van beweging is meer dan eerst! Wees niet te streng, maar geniet vooral van deze momenten.

Eetproblemen?

Een familiediëtist is er niet alleen voor kinderen met overgewicht. Ook voor andere problemen rondom voeding kun voor advies je bij de diëtist terecht. Denk hierbij aan bijvoorbeeld ondergewicht, voedselallergieën en darmproblemen. Daarnaast biedt Leemburg Familiediëtist hulp bij zwangerschapsvoeding en een gezonde leefstijl voor kinderen en volwassenen.

Datum: 31 augustus 2018