gezonde-voeding

Op supermarktsafari: wat is gezonde voeding?

Kreten als ‘ ‘0% vet’, ‘light’ en ‘geen toegevoegde suikers’ komen je tegemoet als je de supermarkt binnenstapt. Zeker als je wat kilootjes kwijt wilt, weet je soms niet meer wat je wel en niet ‘mag’ eten. Want zijn zulke ‘dieetproducten’ nou wel écht zo gezond, en helpen ze jou wel bij het bereiken van jouw streefgewicht?

Afslankhypes

Als je het internet erop na slaat, zijn er de afgelopen jaren héél wat ‘afslankhypes’ bijgekomen. Het hormoondieet, het vermijden van koolhydraten, detoxen en het sapdieet zijn hier slechts enkele voorbeelden van. Maar om jouw streefgewicht te bereiken, is zo’n dieet slechts tijdelijk effectief.

Gezonde voeding voor succes

Welke veranderingen in je voeding bieden nou wél succes, ook op de langere termijn? Op deze vraag weet gediplomeerd orthomoleculair voedingsadviseur Miranda Slagter-Zwier het antwoord. ‘Dat hét dieet dat bij iedereen slaagt nog niet is uitgevonden, is te merken aan het aantal mensen met overgewicht dat maar blijft stijgen. En tóch is het eigenlijk heel simpel!’

Puur en onbewerkt

‘Een dieet werkt niet, omdat het op den duur niet vol te houden is. Je moet je eetpatroon en leefstijl veranderen. Hierbij is het aan te raden om zo puur en zo onbewerkt mogelijke voeding van het land te kiezen, waar geen suiker aan toegevoegd is. Deze voeding zit tjokvol vitaminen en mineralen, gezonde vetten en complexe koolhydraten. Een tip hierbij is om eens voor een snack te gaan waarbij je géén verpakking open hoeft te scheuren, zoals een appel of wat worteltjes.’

Let op de prijs

‘De regel die meestal opgaat, is: ‘hoe goedkoper het product, hoe goedkoper de grondstoffen, en hoe slechter de kwaliteit. Laat je vooral niet misleiden door kreten als ‘geen vetten’ of ‘alleen natuurlijke suikers’. Zo zit fruityoghurt uit de supermarkt vol met grondstoffen die je niet nodig hebt. Het is beter om zelf vers fruit door de yoghurt te doen, in plaats van zo’n pak fruityoghurt te kopen. Lees het etiket maar eens, en je zult zien dat er nog allerlei andere stoffen aan zijn toegevoegd.’

Kant-en-klaar: laat maar

‘In een wereld waarin iedereen het áltijd druk heeft, is de verleiding groot om voor kant-en-klaar producten te kiezen. Maar het is veel gezonder om één keer een grote pan eten te koken, en deze dan in porties in te vriezen. Zo heb je daarna het gemak van een kant-en-klaar maaltijd, maar dan wel met verantwoorde ingrediënten zonder allerlei toegevoegde zouten en conserveringsmiddelen. Ga je op safari in de supermarkt, koop dan je groente en fruit rauw, en bereid ze vanaf de basis. Kies ook voor gezonde vetten, bijvoorbeeld afkomstig uit avocado’s en noten. Bang voor een eenzijdig, saai voedingspatroon hoef je niet te zijn. Zolang je bewuste keuzes maakt, is variëren goed.’

 Wat is nou écht gezonde voeding?

Samen staan we sterk!

Miranda heeft al veel cliënten begeleid naar een gezonder gewicht. Zij vertelt: ‘Ik geef informatie, adviseer en motiveer. Dat doe ik niet alleen met allerlei tips en tricks om af te vallen, maar ook met boodschappenlijstjes en weekmenu’s. Dit soort zaken kun je natuurlijk eigenlijk ook wel op internet vinden. Maar júist de intensieve begeleiding naar een nieuwe leefstijl maakt onze samenwerking juist zo waardevol! Hierbij ligt de focus op de samenwerking met jou, en hoe we die nieuwe eet- en leefstijl in jouw leven kunnen inpassen. Samen staan we sterk, je hoeft het niet alleen te doen.’

Recept: bonengerecht

‘Met de normale versie van dit lekkere en voedzame bonengerecht ben je vast al bekend. Deze vegetarische versie van chili con carne, ook wel ‘chili sin carne’ genoemd, is niet alleen minstens zo lekker, maar ook heel erg makkelijk te maken. Ook als je niet per se een keukenprinses bent!’

  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 paprika’s
  • grote pot bruine bonen
  • blik kidneybonen
  • blik tomatenblokjes
  • kruiden naar eigen wens en smaak, zoals peper, chilipoeder, knoflookpoeder en paprikapoeder
  • olijfolie

De bereiding

‘Snijd de uien, knoflook en paprika’s. Zet de pan op middelhoog vuur, en doe hier wat olijfolie bij. Strooi hier de kruiden bij en roer. Fruit de ui vijf minuten in de plan. Nu doe je de knoflook erbij, en bak je een halve minuut. Daarna kunnen de paprika’s erbij, die je even erdoorheen roert. Het geheel bak je ongeveer 10 minuten op middelhoog vuur. Dan gooi je hier de tomaatblokjes met vocht erbij, samen met alle bonen. Nu is het tijd om de hele pan een half uurtje te sudderen. Daarna nog even wat peper en zout eraan toevoegen en je maaltijd is klaar. Eet smakelijk!’

Professioneel advies en begeleiding

Ben je op zoek naar goed en professioneel advies bij het behouden of het behalen van een gezond gewicht? Dan kun je contact opnemen met gewichtsconsulent Miranda A Love 4 Health. Soms kan er een andere oorzaak zijn dat je niet afvalt. Het is dan verstandig om je huisarts te bezoeken.

Datum: 26 november 2018