jojo

Zo voorkom jij het jojo-effect

Je streefgewicht bereiken is een ontzettende prestatie en daar kun je trots op zijn. Maar… het gevreesde jojo-effect ligt altijd op de loer. Natuurlijk wil je koste wat kost voorkomen dat ook jij ten prooi valt aan dit nare fenomeen. Met deze tips weet je zeker dat je ook tijdens de feestdagen nog op je allerbest in je mooiste outfit verschijnt.

Jojo-en, wat is het?

Als jij ook bekend bent met jojo-en, hoef je je niet schuldig te voelen, je bent namelijk niet alleen! De oorzaak van het jojo-effect is meestal een crashdieet: een dieet waarbij je veel minder dan het vereiste aantal kilocalorieën binnenkrijgt. Deze manier van diëten is aantrekkelijk, want je ziet vaak snel resultaat. Toch is het op de lange termijn niet effectief. Je verliest voornamelijk spiermassa en water, maar geen lichaamsvet. Daarnaast krijg je in veel gevallen te weinig voedingsstoffen binnen. Dit zorgt ervoor dat je je moe en futloos zal voelen: het tegenovergestelde van wat je hoopte te bereiken! Als de weegschaal na een korte periode een cijfer aangeeft waarmee je tevreden bent, kun je jezelf een wijntje en een lekkere volle pasta in plaats van iedere keer maar weer een salade. Op dat moment val je snel terug in je oude eetpatroon en gewoonten. Je zal snel weer aankomen.

Blijf bewegen

Gewichtsconsulent Miranda Slagter-Zwier geeft tips om het jojo-effect te voorkomen en valt gelijk met de deur in huis: ‘Blijven bewegen is en blijft ontzettend belangrijk. Als je je streefgewicht hebt bereikt is het verleidelijk om voldaan op de bank te ploffen en jezelf een vrije week te gunnen, je hebt immers ontzettend je best gedaan de laatste tijd. En dat klopt ook, maar toch kun je het beste blijven bewegen. Een half uur per dag is al voldoende.’

Blijf in balans

Het is oké om je eetpatroon iets aan te passen als je je streefgewicht het bereikt, maar het gevaar zit in een klein hoekje. Als je jezelf een keer toestaat om in het restaurant een pasta en een toetje te bestellen, is de stap om de volgende keer hetzelfde te doen alweer kleiner. Blijf daarom gezonde keuzes maken. Het gaat er niet alleen om dat je je eetpatroon aanpast, maar ook je leefstijl. Het maken van gezonde keuzes moet een gewoonte worden. Een op maat gemaakt voedingsschema kan ook dan een fijne stok achter de deur zijn, zelfs als je al op je streefgewicht zit.’

Meer tips

‘Wanneer je naar de supermarkt gaat, word je automatisch blootgesteld aan allerlei verleidingen. Zeker als je al tijden een dieet hebt gevolgd, moet je van hele goede huize komen om ze te blijven weerstaan. Door online boodschappen te doen, vermijd je de verleidingen en hou je het overzicht over je boodschappen. Daarnaast is het ook nog eens tijdbesparend. Ook het voorbereiden van maaltijden is en blijft belangrijk. Maak een planning en als je weet dat je de volgende dag minder tijd hebt, kook je gewoon een portie extra. Op die manier voorkom je dat je valt voor een kant-en-klare hap.’

Ben jij al bekend met het jojo-effect?

Zin in stamppot


Wat is er lekkerder dan een heerlijke pan dampende stamppot op tafel zetten na een lange dag in de gure buitenlucht. Hoewel een goede Hollandse stamppot boordevol vitamines zit, is het ook een koolhydraatbom. Probeer daarom ook eens een stamppot met een twist.

Bloemkoolstamppot andijvie

Pak pen en papier erbij en schrijf het volgende op je boodschappenlijstje om voor 2 personen andijviestamppot te maken:

  • 1 bloemkool
  • 200 gram andijvie, gesneden en gewassen
  • 1 flinke lepel roomkaas (light)
  • klontje roomboter
  • nootmuskaat
  • 1 grote ui
  • bouillonblokje
  • peper

Zo maak je het!

Maak de bloemkool schoon en snijd de groente in kleine roosjes. Vervolgens kook je de bloemkool samen met het bouillonblokje in ongeveer 12 minuten beetgaar. Snipper de ui en fruit hem even aan in de pan. De andijvie doe je in een vergiet en daarover giet je het nat van de bloemkool zodat de andijvie zachter wordt en alvast kan opwarmen. Nu stamp je de bloemkool met de roomkaas en de roomboter tot een puree. Het geheel breng je op smaak met nootmuskaat en peper. Je schept de uitgelekte andijvie samen met de ui door het geheel en binnen een handomdraai serveer je een heerlijk romige, koolhydraatarme stamppot!

Begeleiding

Ben je op zoek naar goede en professionele begeleiding bij het behouden of behalen van een gezond gewicht? Neem dan eens vrijblijvend contact op met gewichtsconsulent Miranda van A Love 4 Health. Soms kan er een andere oorzaak zijn waarom afvallen maar niet lukt. In dat geval is het verstandig om je huisarts te bezoeken.

Datum: 30 oktober 2019