Haaruitval

De 5 dingen die je niet wist over … haaruitval

Een volle bos met gezond haar, dat is voor veel mensen een ideaalbeeld. Maar lang niet iedereen is daarmee gezegend. Je kunt op allerlei manieren problemen ervaren met je haar en hoofdhuid. Zo kennen de meeste mensen wel de veelvoorkomende kaalheid bij ouder wordende mannen. Maar kaalheid is echt niet alleen een mannenprobleem! Het kan ook om andere redenen én bij vrouwen voorkomen. Kaalheid wordt ook wel alopecia genoemd, en er bestaan verschillende varianten van. Bij Xanne’s Beautysalon vertellen we je er graag meer over.

1. ‘Alopecia’ is een verzamelnaam voor ‘kaalheid’

Haaruitval en kaalheid zijn heel normaal. We kennen het vooral bij mannen, die na verloop van tijd steeds meer haar verliezen. Maar ook bij vrouwen en kinderen kan haaruitval en kaalheid voorkomen. We spreken van alopecia als verzamelnaam voor haaruitvalaandoeningen die in verschillende vormen kan voorkomen. De ernst van de haaruitval kan ook erg uiteenlopen.

2. Er zijn verschillende soorten alopecia

Zoals gezegd zijn er verschillende soorten alopecia.

  • Alopecia areata: de meest bekende vorm. Plaatselijke (vaak ronde of ovale) haaruitval op het hoofd, in de baard, schaamstreek, oksels of wenkbrauwen. Het haar groeit vaak vanzelf terug.
  • Alopecia totalis: haaruitval waarbij al het hoofdhaar uitvalt.
  • Alopecia diffusa: haaruitval waarbij over het gehele hoofd ongebruikelijk veel haarverlies is.
  • Alopecia androgenetica: ‘mannelijke’ haaruitval, maar kan ook bij ouder wordende vrouwen voorkomen.
  • Alopecia universalis: complete haaruitval over het gehele lichaam. 
  • Alopecia cicatricialis: kaalheid door littekenvorming.

3. Oorzaken van haaruitval kunnen uiteenlopen

Net zoals de verschillende types alopecia erg van elkaar verschillen, lopen oorzaken ook enorm uiteen. In sommige gevallen heeft het haaruitval een psychische oorzaak, zoals depressie of veel overmatige stress. In veel gevallen ligt een lichamelijke oorzaak ten grondslag aan de klacht. Denk aan oorzaken zoals bepaalde eetgewoonten, een gebrek aan mineralen, medicijngebruik of erfelijkheid. Tegenwoordig horen we ook steeds vaker dat corona of vaccinaties een grote oorzaak zijn van haaruitval.

Het haar en de hoofdhuid hebben er enorm veel baat bij als ze goed verzorgd worden

4. Er zijn manieren om haaruitval te voorkomen

Sommige oorzaken van haaruitval kun je tackelen door bepaalde aanpassingen te doen in je verzorging of gewoonten.

  • Verzorg je haar op milde wijze. Prikkel je hoofdhuid niet meer dan nodig. 
  • Let op je voeding. Voldoende ijzer, eiwitten, biotine en zink zijn onder meer erg belangrijk voor gezond haar. Zorg ook dat je voldoende voeding binnenkrijgt.
  • Gebruik de juiste tools en let erop hoe je deze tools gebruikt. Een goede haarborstel is zijn geld zeker waard. Het is bijvoorbeeld heel slecht om je haar te borstelen als het nat is.

5. Goede hoofdhuidverzorging is erg belangrijk

Het haar en de hoofdhuid hebben er enorm veel baat bij als ze goed verzorgd worden. Wanneer je last hebt van kaalheid of haaruitval, kun je met een van onze specialisten in gesprek wat de best passende verzorging is voor jou. Zo werken we met een Mediscope, een speciale manier om jouw hoofdhuid- en haarproblemen in kaart te brengen. Op basis daarvan beoordelen we of we de problemen vanaf de buitenkant en/of de binnenkant kunnen aanpakken en stellen we eventueel een behandelplan voor thuis op.

Extra steuntje

Wanneer je last hebt van haaruitval, kan je dat erg onzeker maken. Daar hebben wij alle begrip voor en we zetten ons graag in je hierbij een steuntje in de rug te bieden. Ook bij andere huidproblemen kun je bij Xanne’s Beautysalon terecht. Neem gerust contact op voor meer informatie of om een afspraak te maken.

Datum: 09 oktober 2022