dry-needling

Het nut van dry needling!

De vraag als iemand voor het eerst hoort van dry needling is simpel: wát is het? Soms heb je ervan gehoord via ervaringen van vrienden of familie. Misschien heb je geen idee wat het is of waarom het wordt uitgevoerd. We leggen het je graag uit!

Triggerpoints

‘Dry needling’ betekent letterlijk ‘droge naald’. Dry needling is een techniek waarbij gebruik wordt gemaakt van deze droge naald. De naald wordt gebruikt op zogenaamde ‘triggerpoints’ in de spieren. Deze triggerpoints zijn lokale verkrampingen in spieren, waar een overgevoelige plek is ontstaan door een gebrek aan doorbloeding of zuurstof. Dit kan bijvoorbeeld door over- of onderbelasting, stress, een ongeval of het vaak of lang maken van dezelfde beweging. Dry needling helpt deze verkrampingen verlichten of zelfs verdwijnen.

Prik je lek

Dry needling is geen acupunctuur. Hoewel er dezelfde soorten naalden gebruikt worden, is de grondgedachte anders dan die van acupunctuur. Bij klassieke acupunctuur worden vaak meerdere naalden in het lichaam geprikt, die dan enkele tijd blijven zitten. Bij dry needling wordt meestal één naald gebruikt, waarmee kort de spieren worden behandeld. Acupunctuur is ook gebaseerd op oosterse geneeswijzen. Dry needling is daarentegen meer gebaseerd op de principes van de westerse geneeskunde en komt oorspronkelijk uit Canada. Bij dry needling richten we ons op spieren terwijl acupunctuur er vooral op gericht is om energie te reguleren.

Bij dry needling wordt meestal één naald gebruikt, waarmee kort de spieren worden behandeld

De behandeling

Via een gerichte prik met de naald worden je triggerpoints behandeld. Als de klachten al langer spelen, dan zijn er meestal meer spieren bij betrokken. De klacht heeft zich dan uitgebreid naar andere spieren. Maak je je zorgen om de pijn? Nergens voor nodig? De meeste mensen voelen het nauwelijks.

Datum: 14 oktober 2022