angsten

Angsten: durf ze onder ogen te zien

Je handen beginnen te trillen. Het klamme zweet breekt je uit. Je hart klopt als een bezetene en je ademhaling versnelt. Je maag knijpt zich samen en je proeft het maagzuur in je keel. Al je zintuigen staan op scherp. In je hoofd probeer je jezelf vermanend toe te spreken: stel je niet aan, je hoeft niet bang te zijn! Maar je lichaam luistert niet. Het is pure angst die door je aderen sijpelt en je in zijn greep houdt.

Angst is niet negatief of positief

Angst maakt het lichaam klaar om te vechten, te vluchten of te bevriezen in situaties waar er echt gevaar dreigt. Het stelt je in staat om bijvoorbeeld nog net op tijd opzij te springen als je niet goed hebt uitgekeken en door een vrachtwagen dreigt te worden overreden. Wanneer we deze emotie niet zouden ervaren, we geen dreiging of gevaar konden waarnemen, is de kans zeer groot dat we niet lang zullen overleven op deze wereld. Daarom is het maar goed dat we deze emotie hebben. We moeten de emotie angst daarom ook niet wegdrukken of weg willen hebben. Het is een overlevingsmechanisme. Het gaat om de behoefte die schuilgaat achter de angst. Wanneer je contact krijgt met die behoefte is het belangrijkste ‘veranderwerk’ al gedaan. Hoe je hier gemakkelijk en doeltreffend bij kunt komen, lees je verderop in dit artikel.

Ongegronde angsten

Toch kunnen dit soort angstgevoelens je ook bespringen wanneer er helemaal geen levensbedreigende situatie is. Het is als het ware een gewoonte geworden door iets wat je eerder hebt meegemaakt of gezien. Misschien kun je het je niet eens meer herinneren en zit het in je onderbewustzijn opgeslagen, maar toch kan het zoveel invloed op je hebben, dat je er een angst door hebt ontwikkeld. De gedachte ergens aan maakt je bij voorbaat al bang. Dit soort angsten kan je leven gaan beheersen en je helemaal verlammen.

Fobie

Het is overigens niets om je voor te schamen. Er zijn veel mensen die een onredelijke angst voor iets hebben. Denk maar eens aan angst voor spinnen. Waarom zou je bang zijn voor zo’n klein, en ook nog eens zeer nuttig, beestje? En toch zijn er velen die gillend wegrennen wanneer ze een spin zien. Weer andere mensen durven beslist niet in een vliegtuig te stappen of staan doodsangsten uit in een lift of andere kleine ruimte. Ergens in hun onderbewuste ligt die angst opgeslagen. Het kan hun leven zelfs dusdanig gaan beheersen, dat er sprake is van een fobie.

Angst als gewoonte

De meeste angsten zijn gedragingen geworden. We doen het keer op keer zelf en het lijkt daarom steeds sterker en groter te worden. Als je hieraan toegeeft, als je het blijft voeden, wordt deze angst alleen maar sterker en gaat het zich verspreiden. Er zijn verscheidene therapievormen, die ‘zeggen’ dat het juist goed is om door de angst heen te gaan, het weer te herbeleven. Dit kan voor sommigen werken, maar anderen kunnen daardoor terugvallen. De angst kan erger worden en ze kunnen dan geen uitweg meer zien. Sommige mensen gaan medicijnen slikken met de kans op verslaving. En werkt het wel voor jou? Prima, ga er dan vooral mee door. Overigens is dat niet het pad dat ik zou bewandelen.

Het kan sneller, gezonder en gemakkelijker dan jij nu denkt

Neem je verantwoordelijkheid terug

Werkt het niet? Stop dan en ga wat anders proberen. Het is namelijk jouw leven en daarmee ook jouw eigen verantwoordelijkheid. Dus niet die van je arts, psycholoog of psychiater. Zij volgen alleen hun eigen protocol en eigen geleerde weg, die dan voor jou beperkend blijkt te zijn. Neem je eigen verantwoordelijkheid weer terug. Er zijn namelijk meerdere wegen die naar Rome leiden. Het kan namelijk sneller, gezonder en toch wel gemakkelijker dan jij nu denkt.

Onderbewuste resetten

Eigenlijk zou je je onderbewuste gewoon moeten kunnen resetten. Net zoals je doet bij de harde schijf van je computer. Dat onderbewustzijn dat alle informatie bevat waarop je denkt, redeneert, ervaart, voelt en je lichaam zich presenteert. Dit ‘resetten’ kun je bereiken met hypnotherapie. Dit moet je niet verwarren met showhypnose waarvan je vast wel eens beelden op televisie of YouTube hebt gezien. Bij hypnotherapie gebeurt niets wat jij niet wilt. Je hebt te allen tijde zelf de controle. Je onderbewuste is er namelijk voor jou, om jou altijd te beschermen.

Hypnotherapie

Hypnose is een snelle en doeltreffende bewustzijnstoestand waarbij je zeer ontspannen bent en tegelijkertijd volledig gefocust bent. Je kunt het vergelijken wanneer je alles om je heen vergeet wanneer je naar een spannende film kijkt of een mooi boek leest. Met hypnose ontstaat een directe toegang tot je onderbewuste, waardoor onder andere beperkende gedachten en starre overtuigingen die jou in de weg zitten, kunnen worden ‘gereset’ naar functionele en helpende overtuigingen die je steunen jouw doelen te bereiken. Durf je angsten onder ogen te zien en er gaat een wereld voor je open! Laat me je daarbij snel en doeltreffend helpen.

Toepassingen

Hypnotherapie is niet alleen zeer doeltreffend bij het afrekenen met angsten, maar ook bij onder andere:

  • zelfvertrouwen (terug) krijgen
  • allergieën
  • verslavingen
  • overgewicht (virtuele maagband)
Datum: 28 augustus 2019