artrose

Aangenamer leven met artrose

Veel mensen denken bij artrose aan veroudering en slijtage, alsof mensen die artrose hebben oud en versleten zijn. Dat is niet juist! Ook al wekt een woord als ‘slijtage’ de indruk dat er niets aan te doen is: dat is niet het geval. Genezen lukt niet, maar er zijn wel middelen op de markt om jou te helpen!

Artrose

Artrose is een reumatische ziekte die iedereen kan krijgen. Ook kan artrose ontstaan na een gewrichtsontsteking of bij zwakke gewrichtsbanden. Tijdens de behandeling van artrose kan de orthopedisch chirurg, naast de genoemde behandelingen in het artikel hiernaast, ook een orthopedisch hulpmiddel adviseren. Een hulpmiddel zorgt er in veel gevallen voor dat je minder pijn ervaart en dat je mobiliteit wordt bevorderd.

Knie

Er zijn veel soorten kniebraces die ingezet kunnen worden bij artrose aan de knie. De keuze van het hulpmiddel wordt samen door de orthopedisch adviseur en jou gemaakt. De orthopedisch adviseur voert eerst een lichamelijk onderzoek uit. Aan de hand van de resultaten én de beoogde functie van de kniebrace wordt er uiteindelijk een keuze voor een bepaalde kniebrace gemaakt.

Alternatief

Soms kan het zo zijn dat je geen kniebrace kunt dragen. Als dit het geval is, kan er gekeken worden of een Agilium Freestep iets voor jou is. Deze voorziening is nog niet zo lang op de markt, maar is zeker een zeer goed alternatief, omdat deze brace voor ontlasting van de knie zorgt.

Met hulp van een orthopedisch hulpmiddel word je pijn verlicht en je mobiliteit bevorderd

Pols, hand en duim

Artrose aan de pols, hand of duim wordt vaak veroorzaakt door steeds herhalende werkzaamheden. Door het dragen van een brace zorg je voor rust, waardoor de pijnklachten kunnen verminderen. Om de pols of duim te stabiliseren, zijn er meerdere confectiebraces.

Maatwerk

Een goed voorbeeld van een confectiebrace is de Push CMC-1 duimbrace. In sommige gevallen is een confectiebrace niet geschikt en wordt er een maatwerkvoorziening aangemeten. Samen met jou wordt er dan een materiaalkeuze gemaakt. Veel cliënten kiezen tegenwoordig voor een siliconenbrace. Siliconen is een lichtgewicht materiaal en is daarnaast ook erg hygiënisch.

Heup

Bij lichte tot matige heupartrose kan er door de arts voor gekozen worden om een heupoperatie uit te stellen. In dit soort gevallen kan de arts een heupbrace adviseren om de pijn te verlichten. Het vermindert de belasting op het aangedane gewrichtsoppervlak. Een voorbeeld van een heupbrace is de Unloader Hip.

Rug

Rugartrose gaat wél vaak samen met het ouder worden. Naast therapie kun je er ook voor kiezen om een korset te gaan dragen. Een korset stabiliseert het ruggedeelte, én zorgt ervoor dat je de juiste houding aanneemt. Er zijn zowel confectiekorsetten als maatwerkkorsetten.

Specialist

Van Dinter Den Haag BV [red.] is een orthopedische instrumentenmakerij, en is gespecialiseerd in protheses, ortheses, braces, therapeutische elastische kousen, steunzolen en korsetten. Je kunt bij het bedrijf terecht op basis van een doorverwijzing van een orthopedisch chirurg. In de meeste gevallen kan het hulpmiddel dan ook vergoed worden door de zorgverzekering. Uiteraard kun je ook zelf contact met de zaak opnemen voor het maken van een afspraak.

Datum: 08 februari 2018