angsten

Overwin je angsten met hypnotherapie en NLP!

Het liefst zou jij de hele dag in je bed willen blijven liggen, veilig weggestopt onder je dekens. Je hebt geprobeerd ervoor weg te rennen, het te negeren, het weg te stoppen in je gedachten. Maar je angst heeft je sneller ingehaald dan je voor mogelijk had. Je bent er zelfs al voor naar de huisarts of naar de psycholoog geweest, maar daar kon je niet vinden wat je zocht. Jouw machteloosheid groeit en jouw paniek slaat toe! Hoe kom ik ooit van mijn angsten af? Maar wacht even: dat betekent niet dat je met je angsten hoeft te leren leven. Met de combinatie van hypnotherapie en NLP word je jouw angsten de baas!

Twee soorten angsten

Je hebt twee soorten angsten: biologische angst en psychologische angst. De biologische angst beschermd ons voor gevaar. Dit is de bevries, vlucht of vecht reactie. Je lichaam komt in een staat van paraatheid. De psychische angsten overheersen ons. Deze zijn gevoed door drama’s, trauma’s en overtuigingen.

Angsten: wat zijn het precies?

Angsten zijn emoties: ze zorgen ervoor dat je je onrustig voelt en vrees of zelfs paniek ervaart. Dit laatste gebeurt bij plotselinge en hevige angst. Je bent bijvoorbeeld bang dat er dingen misgaan, of een slechte afloop zullen hebben. Door angst heb je de neiging om gevaarlijke situaties te vermijden. Ga het maar na. Als je een sociale angst hebt, dan zul je gelegenheden waarin je anderen kunt ontmoeten, zoals een drukke verjaardag of een nieuwe sportvereniging of een training volgen, liever uit de weggaan. Als je vliegangst hebt, dan zul je verre reizen met het vliegtuig liever niet maken. En bij spreekangst ben jij niet degene die haar hand opsteekt als je baas vraagt wie die presentatie wilt houden. Vaak ligt er een bepaalde gebeurtenis bijvoorbeeld uit je jeugd aan je angst ten grondslag. Alleen als je al aan je angst denkt, krijg je last van zweetaanvallen, hartkloppen en een snellere ademhaling.

Hypnotherapie tegen angst

Hoewel je ergens wel begrijpt dat de angst ‘opgeblazen’ is, zorgt de angst voor problemen en moeilijkheden in het dagelijks leven. Hypnotherapie kan je onder andere helpen om van je angsten af te komen. Het uitgangspunt? Je onderbewustzijn bevat alle informatie over de manier waarop wij denken, redeneren, ervaren en voelen. Deze ‘programmeringen’ ontstaan gedurende jouw hele leven, met als doel om je lichaam en geest te beschermen. Ervaringen, waarnemingen en gebeurtenissen krijgen een betekenis en worden opgeslagen, omdat je onbewuste emoties aan beelden koppelt en vice versa. Net zoals angsten. Het is zeker niet zo makkelijk om zelf veranderingen aan te brengen in deze programmeringen. Natuurlijk kun je op wilskracht iets bereiken. Maar als het gaat om hardnekkig en diep ingesleten emoties zoals angsten, lukt dat meestal niet. Op de achtergrond is nog steeds dat stemmetje aanwezig dat je dan toch bang laat zijn voor bepaalde dieren, grote groepen, hoogtes of andere dingen. Dit stemmetje komt uit je onderbewustzijn. Het is de uitdrukking van het negatieve denkbeeld dat nog ergens diep in jou zit verankerd. Met hypnose kun je je onbewuste bereiken en op die manier de beperkende overtuigingen veranderen in voor jou werkende overtuigingen (die jou letterlijk bevrijden: alsof je herboren bent!).

Hypnose is niet ‘eng’

Ik kan me voorstellen dat ‘hypnose’ misschien nog een beetje eng klinkt. Maar niets is minder waar! Hypnose is een natuurlijke staat van zijn, waarmee jij een verandering bij jezelf gaat realiseren. Je onderbewuste wordt ‘aangesproken’, zodat jij in staat bent om, op onbewust niveau, de aanpassingen aan te brengen die belangrijk voor je zijn. Zodat je deze aanpassing op bewust niveau gaat implementeren. Tijdens dit proces ben je in trance, maar blijf je tegelijkertijd in controle. Je blijft je dus bewust van wat er om je heen gebeurt: je hoort alles, voelt alles en kunt ook gewoon nog communiceren. Als hypnotherapeut begeleid ik je bij dit proces. Wees gerust: het kan nooit zo zijn dat er bepaalde veranderingen worden gemaakt die jij niet wilt. Je onderbewuste is er voor jou en zal altijd datgene doen wat voor jou goed is. En alleen jij kan dat. Daarom is de enige voorwaarde aan hypnotherapie dat jij degene bent die de verandering wil doormaken, en niet bijvoorbeeld iemand uit je omgeving. Het zelf maken van die veranderingen klinkt misschien lastig, maar het valt reuze mee. Omdat je onbewuste en bewuste vanaf dat moment meer en meer gaan samenwerken. Hier zal je zelf uiteraard eerst nog wel zelf actief, lees bewust, aan mee moeten ‘werken’ door niet in je oude patronen en gedrag terug te vallen. En je zult merken dat dit ontzettend snel werkt. Hypnose is juist een heerlijke rustige en ontspannen toestand voor je lichaam en geest.

NLP tegen angsten

Net als hypnotherapie houdt NLP zich bezig met de manier waarop jij informatie verwerkt, wat jouw denkpatronen zijn en hoe je communiceert met jezelf en met anderen. Op het moment dat jij hier inzicht in hebt, ben je in staat om vervolgens inefficiënt en ongewenst gedrag om te vormen naar gewenst gedrag. NLP is een effectieve, snelle en kortdurende tool die helpt om je angsten te overwinnen. Door onder de loep te nemen hoe jij denkt over jouw angst en hoe je deze ziet, kun je vervolgens je gedrag veranderen. Hierbij kun je denken aan exposure, nadat je inzicht hebt in ‘hoe je angst voelt’ en waar het vandaan komt. Je durft jezelf langzaamaan wél bloot te stellen aan je angst. Zo zal je angst minder worden, en naarmate de tijd verstrijkt en je blijft oefenen, helemaal afnemen.

NLP is een effectieve, snelle en kortdurende tool

NLP-oefening

Bevrijd jezelf van je angst door de onderstaande oefening:

 1. Voel hoe het angstige gevoel door je lichaam loopt;
 2. Voel waar het begint tot waar het eindigt;
 3. Geef aan welke kant / richting het beweegt;
 4. Projecteer (visualiseer) dit nu buiten je lichaam op een groot whiteboard, zodat je het als het ware kunt zien;
 5. Geef het nu een kleur (die het eerste in je opkomt);
 6. Ga met die kleur mee in de beweging van je gevoel op het whiteboard (zie dit voor je, visualiseer dit en voel het ook!);
 7. Stel dat dit gevoel goed zou voelen, wat voor een kleur zou dit goede gevoel dan hebben?;
 8. Geef dat gevoel nu die kleur én beweeg in tegenovergestelde richting. Zie dit voor je en voel het ook;
 9. ‘Pak’ nu deze beweging met die ‘nieuwe’ kleur (met een goed gevoel) van het whiteboard en ‘stop’ dit weer ‘plop’ in je lichaam terug (waar het gevoel zat). Zodat het nu de andere kant op beweegt (met goed gevoel);
 10. Blijf deze kant op bewegen totdat het gevoel rustiger wordt in je lichaam op die plek;
 11. Ga dan langzamerhand steeds sneller en sneller bewegen. Sneller, sneller, sneller, etc;
 12. En nu heel snel…’voef!’ als een soort propeller. En wat gebeurt er met het oude gevoel? Dat is nu helemaal weg: je focust nu namelijk op het nieuwe gevoel! En dat is precies de bedoeling! (zo niet doe het dan opnieuw en dan langer).

Ook bij andere issues zoals onder andere afvallen en allergieën!

Behalve bij angsten is de combinatie van hypnotherapie en NLP ook heel goed in te zetten bij andere problemen, zoals (rook)verslavingen, afvallen (middels het plaatsen van een virtuele maagband) en allergieën zoals hooikoorts, voedselovergevoeligheden / allergieën, burn-out, onzeker voelen / weinig zelfvertrouwen, perfectionisme etc. In alle gevallen werkt deze methode het beste als jij zelf gemotiveerd bent om die verandering echt te maken. Immers: niemand kan jou vrijheid geven, behalve jijzelf!

Ontpop en vlieg jouw koers!

Mijn overtuiging? Dat iedereen het vermogen heeft om te leven zónder angst of stress. Het vermogen om die prachtige diamant te worden die wij allemaal in essentie zijn, en vaak diep verscholen in je zit, weer te laten stralen. Ik ben specialist op het gebied van bewustzijns-/ NLP-coaching, hypnotherapie en healing. Als je snel, gemakkelijk én doeltreffend van je issues af wilt, dan help ik je graag verder! Neem gerust contact met mij op om je te laten informeren over de verschillende mogelijkheden voor jou.

Datum: 05 februari 2019