NLP

Met NLP zul je de obstakels en hobbels herkennen én ook jouw éigen pad herontdekken!

Voortdurend word je geconfronteerd met obstakels en hobbels op je weg. Je blijft bijvoorbeeld hangen in een weinig uitdagende maar zekerheid biedende baan, je relatie loopt niet lekker, die verbouwing schiet niet op of je hebt ruzie met een vriend(in). Geef toe: deze problemen zie je als beren op de weg. ‘Ja maar’ of ‘Wat nou als’ zijn de woorden waarmee jouw gedachten en reacties vaak beginnen. Wist je dat het ook mogelijk is om op een andere manier naar je problemen te kijken, waardoor je veel nieuwe mogelijkheden en oplossingen zult ontdekken? Met Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP) krijg je inzicht in jouw obstakels en hobbels en leer je hoe je deze kan aanpassen of overwinnen, zodat je jouw pad weer helder krijgt.

NLP: wat is het precies?

Net als iedereen kreeg jij bij je geboorte een eigen identiteit. Deze identiteit wordt, naarmate je volwassen en ouder wordt, gecreëerd door je opvoeding, jouw omgeving en de dingen die je meemaakt. Wat jou geleerd is en wat je gedurende je leven meemaakt, is niet altijd bevorderlijk voor je eigen ‘ik’. Denk hierbij bijvoorbeeld aan normen en waarden die niet van jou zijn. Daarom kunnen en hoeven ze ook niet bij jou te ‘passen’. Dit geldt ook voor gebeurtenissen als pesten, ziektes, trauma’s en scheidingen. Deze gebeurtenissen hebben een negatieve blauwdruk achtergelaten in je gevoelens, gedachten en emoties. En hebben bewust en onbewust een enorme impact op jouw gedrag in het hier en nu, dat je eigenlijk liever niet wilt vertonen. Door jarenlang het, bewust of onbewust, onderdrukken van deze gevoelens, gedachten en emoties kun je fysieke en mentale klachten krijgen. Klachten als angstaanvallen, hernia’s, eet- of slaapstoornissen, burn-out, depressief voelen, zijn hiervan het gevolg. NLP is een praktisch, snel en doeltreffend instrument om weer je eigen koers te kunnen varen! Met als prachtig resultaat dat je je weer lichter en positiever voelt, je eigen leven gaat leiden, in plaats van te lijden en het leven van een ander te leven. Je komt weer in jouw kracht te staan, door effectiever te functioneren en jouw eigen grenzen te stellen. Daarnaast (her)ontdek je jouw talenten (en dat zijn er veel!), leer je ook effectiever te communiceren en naar je hart te luisteren. Dat klinkt goed, nietwaar!?

Waarom doe je zoals je doet?

Als je niets gaat veranderen, weet je zeker dat de situatie blijft zoals die is. Je blijft zitten met die saaie baan, je blijft je ongelukkig voelen in je relatie en je begint een wrok te koesteren jegens je vriend(in), met als risico dat je bijvoorbeeld in een burn-out kunt belanden. En sommigen veranderen zelfs van baan, of verbreken relaties of vriendschappen, maar daar los je jouw situaties meestal niet mee op. Kortom: tijd om aan jezelf en je issues te werken! Tijdens mijn coaching met onder andere NLP krijg je inzichten in onbewuste processen, (95% (!) van wat wij doen, doen we onbewust), die een rol spelen in jouw gevoelens, emoties, gedachten en communicatie met anderen én met jezelf. Net als iedereen communiceer jij namelijk volgens een bepaald eigen patroon en reageer jij op een bepaalde manier ergens op. Dit gedrag wordt gevormd door (vaak beperkende) overtuigingen en oude gevoelens en gebeurtenissen uit het verleden, vaak ontwikkeld uit zelfbescherming. Met NLP krijg je handvatten om veranderingen aan te brengen in je manier van denken en communiceren. Je zult namelijk eerst moeten weten wat, hoe en waarom je doet zoals je doet. Met als resultaat dat je enorm veel zelfinzichten krijgt en jij je bewust wordt van wat juist helpende gedachten zijn.

NLP: de wereld veranderen begint bij jezelf!

Het uitgangspunt is dat NLP altijd bij jezelf begint. Wil jij een verandering of ontwikkeling doormaken, dan is het belangrijk om jouw vaste patronen te onderzoeken, er bewustwording op te leggen en waar nodig aan te passen of te veranderen. De eerste stap om dit voor elkaar te krijgen, is door anders te gaan denken. Hierbij kijk je op een realistische manier naar je door je omgeving en jezelf gecreëerde beperkingen, maar óók naar je mogelijkheden, doelen en verlangens. NLP is geen trucje; het is een techniek die jou veel bewuster naar jezelf en je omgeving laat kijken. Je gaat anders in het leven staan. Je krijgt een levenshouding waarin je je krachtig voelt, jij je meer bewust bent van allerlei verschillende keuzemogelijkheden én je in staat raakt om problemen gemakkelijker en sneller op te lossen.

Eigen ervaringen met NLP

Uit eigen ervaring weet ik dat NLP helend kan werken. Ik ging door een heftige periode: mijn moeder werd ziek én ik kwam in diezelfde periode in een scheidingsproces met mijn, nu ex-, man terecht. Mijn moeder overleed 10 dagen nadat hij mij verteld had van mij te willen scheiden. Op dat moment viel ik, van wat ik dacht mijn vertrouwde leven te zijn, in één grote krater en werd het leven voor mij één grote emotionele rollercoaster. Even hierna startte ik met de opleiding tot NLP Practitioner en daarna de NLP Masteropleiding. Daar leerde ik heel anders naar mijn emoties te kijken en ermee om te gaan. Ik leerde bijvoorbeeld om meer te relativeren, werkelijk te kijken naar wat er achter de emotie(s) zat. Ook kwam ik erachter dat ik bepaalde overtuigingen had die mij beperkten in mijn dagelijks leven. Ik leefde in een bepaalde comfortzone en bleef meestal op bekende, vertrouwde plekken. Daarnaast bleef ik meestal dingen doen waar ik niet veel angst of onzekerheid ervoer. Maar uiteindelijk is de comfortzone óók beperkend. Het verdere leven speelt zich namelijk altijd daarbúíten af! Dit is hét leven, dit is groeien. Jouw comfortzone verlegt zich dus je hele leven, mits je wilt blijven groeien… En wie wil dit nu niet?!

NLP: ook voor jou!

En dat is wat ik anderen ook wil meegeven. Als NLP-coach heb ik de mooiste transformaties van mensen mogen meemaken, waar ik ontzettend dankbaar voor ben. NLP is kortdurend en doeltreffend: meestal zijn er bij mij zes sessies nodig, waarbij ik altijd begin met bewustzijn en ook andere tools inzet. Ik krijg er kippenvel van als ik zie en hoor dat mijn cliënten weer helemaal terug zijn bij zichzelf, voorbij hun (faal)angst, voorbij hun burn-out, voorbij hun onzekerheid, voorbij hun verslaving, voorbij hun controle en perfectionisme. En die verandering gun ik jou ook. In dit coachingstraject leer ik jou om je bewust te worden van wat je doet en hoe je dit doet, je blik te verruimen, weer terug te komen bij, en te geloven in, jezelf, zodat je alert wordt op alle nieuwe oplossingen en mogelijkheden die zich kunnen voordoen. Niks van ‘je hebt dit of dat’ en niks van ‘helaas, leef er maar mee’. Zélfs als je denkt dat je het dieptepunt hebt bereikt en door de hele mallemolen van de GGZ bent geweest, is dat absoluut mogelijk.

Word weer die prachtige diamant die diep in jou verscholen zit

Help jezelf door te investeren in jezelf!

Mensen investeren zoveel in materiële zaken zoals auto’s, vakanties, roken, noem maar op. Investeren in zichzelf, in hun eigen gezondheid én hun toekomst, gunnen ze zichzelf meestal niet. Dit vinden ze dan te veel geld kosten, terwijl je hier je hele leven profijt van hebt! Die auto of vakantie is het dus wél waard en jij niet? Gun en geef jezelf deze tijd en investeer in jezelf. Jij bent het waard! Zoals bij alles, gaat het veranderen van jezelf meestal ook met kleine stapjes, vaak met vallen en opstaan. Je leeft al zó lang in die negatieve ‘denk’-spiraal dat het niet logisch is dat dat zo 1-2-3, 180 graden omdraait! Dankzij mijn resultaatgerichte werkwijze kom jij binnen 6 sessies wél weer snel terug op jouw pad. Word weer die prachtige diamant die diep in jou verscholen zit. Het is jouw geboorterecht om te stralen. Jij hebt het zelf te doen en hoeft het niet alleen te doen.

Ontpop en vlieg jouw koers!

Loop jij al tijden in kringetjes rond en zit je in een vicieuze cirkel van negatieve gedachten en patronen én vraag je jezelf af: ‘Waarom gebeurt mij dit toch steeds?’ Loop je vast in je leven? En heb je ‘Ja maar’- en ‘Wat nou als’- gedachten? Dan is het tijd om snel en doelgericht korte metten te maken met alle obstakels in je leven en te worden wie je werkelijk bent.

Een NLP-coachingstraject is iets voor jou als je:

  • wilt leren hoe je je gedrag en belemmerende overtuigingen blijvend kunt veranderen
  • positiever en bewuster in het leven wilt leren staan
  • meer motivatie en vertrouwen wilt creëren bij jezelf
  • je de ‘controle’ wilt hebben over je emoties en gedachten
  • je ongewenst gedrag van jezelf wilt veranderen en een mooi bijkomend feit is da het hierdoor bij anderen mee kan veranderen.

Hoe nu verder?

Neem gerust vrijblijvend contact met mij op. Graag kijk ik met je mee naar wat de mogelijkheden zijn om jou weer de prachtige diamant te laten worden die diep in je verscholen zit en deze weer te laat stralen. Luister naar je hart, want dat klopt!

Datum: 28 februari 2019