blessure

Operatie of niet?

Met een blessure of aandoening ken je de vier muren van de huisarts waarschijnlijk als je eigen woonkamer. Je huisarts stelt een operatie voor, maar eigenlijk voel je je daar helemaal niet zo prettig bij. Een operatie is voor veel mensen wel de laatste optie. ‘Maar ik wíl helemaal geen operatie’, denk je misschien.

Natuurlijk: of een operatie nodig is, hangt volledig van de soort en ernst van een aandoening af. Een hernia of een ingescheurde kruis- of knieband kan met een operatie goed behandeld worden. Maar is dit wel altijd nodig? Het hoeft lang niet altijd zo te zijn dat een operatie voor hetzelfde of een beter resultaat zorgt dan het gebied aanpakken met fysiotherapie. Met name ouderen hebben baat hierbij. Herstellen van een operatie duurt vaak lang en veroorzaakt veel klachten bij oudere patiënten. Ze hebben last van het gebied of durven het niet goed te bewegen, waardoor het herstel langer duurt of complicaties ontstaan. Ook ná een operatie is fysiotherapie dus uitermate geschikt.

Fysiotherapie

Hoewel zowel een operatie als fysiotherapie het probleem kan aanpakken, kan je voorkeur uitgaan naar fysiotherapie. Omdat het goedkoper is, bijvoorbeeld, en omdat de kans op complicaties aanzienlijk kleiner is. Wanneer je kiest voor fysiotherapie, worden de spieren rondom het probleemgebied met de fysiotherapeut getraind. Balans- en krachtoefeningen helpen je aansterken en maken het gebied sterker. Bovendien zijn spieropbouw en veel bewegen natuurlijk ook bevorderlijk voor de algehele gezondheid. Bij een hernia helpt fysiotherapie bijvoorbeeld met de spieropbouw in de rug, wat kan helpen tegen de pijn en bewegen vergemakkelijkt. En dát, bewegen, is zo belangrijk.

Een weloverwogen keuze is essentieel voor je zorgtraject

Overleggen

Wanneer je een blessure of aandoening hebt, is het van belang dat je altijd eerst langs een arts of fysiotherapeut gaat. Een goede afweging maken is erg nuttig voordat je aan je behandeling naar keuze begint. In sommige gevallen is een operatie tóch de beste of meest effectieve oplossing. Het is altijd het beste om met een arts of je behandelaar te overleggen. Die heeft vaak net zoveel of meer inzicht in jouw situatie en kan jou helpen het beste besluit te maken.

Datum: 15 december 2022