borstreconstructie

Borsten behouden na borstkanker

Als je borstkanker hebt, zijn er gelukkig veel mogelijkheden om toch mooie ­borsten te houden. Ook als de borst helemaal verwijderd moet worden, kan een nieuwe borst gemaakt worden.

Allerlei methoden

Het Martini Ziekenhuis biedt allerlei methoden van borstreconstructie aan. Dit kan meteen tijdens de eerste operatie waarin de tumor wordt verwijderd, maar ook nog jaren later. De persoonlijke keuze van de patiënt staat altijd centraal.

Borstcentrum

Het Borstcentrum van het Martini Ziekenhuis behandelt jaarlijks ongeveer 330 vrouwen en enkele mannen met borstkanker. ‘We staan in de top vijf van meest ervaren centra van Nederland’, vertelt oncologisch chirurg Wendy Kelder.

Typen operaties

‘Bij ongeveer twee derde van de patiënten verwijderen we alleen de tumor en blijft de borst behouden. Soms opereert de plastisch chirurg mee om een mooier resultaat te krijgen. Bij een derde van de patiënten wordt de borst helemaal verwijderd. Het is dan mogelijk om tijdens dezelfde operatie een nieuwe borst te maken’. Artsen opereren samen met de plastisch chirurg om de eerste stap voor de borstreconstructie te zetten.

Snel geholpen

Artsen en chirurgen werken nauw samen. Plastisch chirurgen zijn vanaf de start bij de behandeling betrokken. Meestal wordt er binnen drie weken al een gezamenlijke operatie uitgevoerd. Zo worden patiënten snel geholpen.

Methoden borstreconstructie

Sandra Jongen, plastisch chirurg: ‘Het Martini Ziekenhuis biedt alle methoden voor borstreconstructies aan. De meeste vrouwen kiezen ervoor om, in één operatie met het verwijderen van de tumor, een tissue expander te laten plaatsen. Dit is een soort lege ballon, die onder de borstspier wordt geplaatst. De tissue expander rekt de huid op tot de gewenste cupmaat. Vervolgens kan in een tweede operatie een siliconenprothese geplaatst worden om de borst te vullen’.

Lichaamseigen weefsel

De borst kan ook gevuld worden met lichaamseigen weefsel. ‘Zo kan er huid en vet vanuit de buik naar de borst verplaatst worden’, vertelt Sandra Jongen. ‘Voor deze operatie gaat een patiënt bijna een hele dag onder narcose, want het is een grote operatie waarbij het op details aankomt. Met microchirurgie worden kleine bloedvaatjes aan elkaar gehecht om het verplaatste buikweefsel te laten voortleven in de borst.

Plastisch chirurgen zijn vanaf de start bij de behandeling betrokken

Lipofilling

Een andere methode is, dat de lange rugspier met een stuk huid onder de oksel naar voren wordt getrokken. Dit moet nog wel worden opgevuld met een prothese of vet vanuit de buik, omdat er op de rug niet veel vet zit. Dit opvullen met vet heet ‘lipofilling’. Deze techniek wordt in de cosmetische chirurgie gebruikt om rimpels op te vullen, maar kan ook goed worden toegepast voor borsten.

Gesprek

De plastisch chirurgen in het Martini Ziekenhuis zijn ervaren in alle methoden. Deze ervaringen worden gedeeld met patiënten. Sandra Jongen: ‘In een vroeg stadium gaan we in gesprek. Elke methode heeft voor- en nadelen. En niet alle methoden zijn geschikt voor alle patiënten. Sommige mensen willen ook nog helemaal niet zo snel over een borstreconstructie nadenken. Ze hebben met borstkanker eerst genoeg aan hun hoofd. Een borstreconstructie is altijd maatwerk.’

Persoonlijk

‘Bij de behandeling van kanker heb je vaak niet zo heel veel te kiezen. Je doet wat het meest effectief is voor de tumor. Maar bij een borstreconstructie is juist veel te kiezen en daar bieden we alle ruimte voor. Het is heel persoonlijk hoe belangrijk borsten voor je zijn’, aldus Sandra Jongen. Voor sommige patiënten is een borstreconstructie in het kader van verwerking en herstel heel erg belangrijk. En ook voor het vrouw zijn.

Voorlichting

Goede informatie is heel belangrijk bij borstkanker en borstreconstructie. Wendy Kelder: ‘Alle patiënten krijgen meteen bij het eerste gesprek een kaartje mee van een verpleegkundige van het Borstcentrum. Dit is hun vaste contactpersoon, die ze altijd met al hun vragen kunnen bellen’. ‘We houden vier keer per jaar een voorlichtingsbijeenkomst over borstreconstructies. Iedereen kan hier vrijblijvend en desgewenst anoniem aan deelnemen, ook als je jaren geleden borstkanker. Er zijn vijf patiënten, die elk een andere methode van borstreconstructie hebben ondergaan. Ze beantwoorden vragen en laten zien en voelen hoe het resultaat is geworden.’

Datum: 23 november 2017