masseren

Een goede verzorging voor je borsten

Heb jij weleens pijnlijke of gevoelige borsten? Maak jij je weleens zorgen over de gezondheid van je borsten? Hoe zorg jij eigenlijk voor je borsten?

Borsten masseren

Je eigen borsten masseren is een simpele DIY (Do It Yourself) techniek die vele voordelen kan hebben voor jou en je borsten. Of je nu jong of oud bent, puntige of opzij kijkende borsten hebt, aandacht voor je borsten kan je helpen ze mooi én gezond te houden.

In 6 stappen een zelfmassage onder de douche!

  • Zeep je borsten goed in en pak met 2 handen één borst beet
  • Omvat je borst zo dat je de borst stevig aanraakt en beweeg je handen alle kanten op
  • Laat de borst door je handen spelen
  • Leg dan de palm van je hand op je tepel en geef wat druk en draai rondjes
  • Tot slot strijk je vanuit je borst naar je oksel en je sleutelbeen toe
  • Doe hetzelfde aan de andere borst

Niet alleen leer je je borsten weer goed kennen en weet je hoe ze voelen, het is ook een leuk alternatief voor het borstzelfonderzoek waarbij veel vrouwen niet meer weten waar ze op moeten letten. Kijken in de spiegel en letten op de verschillen tussen je borsten is daarbij belangrijker dan voelen.

Wat heb je nodig?

Je hebt geen ingewikkelde instrumenten nodig om je borsten te masseren. Je handen en een stukje biologische handzeep zijn meer dan voldoende. Biologische zeep omdat in (plastic) zeepflesjes hormoonverstorende stoffen in zitten. Er zijn heerlijke biologische zeepjes verkrijgbaar in allerlei geuren. Zalig voor je mooie borsten!

Hoe zorg jij voor je borsten?

Massagetechnieken

Droogborstelen: dit is een zachte borsteltechniek die je dagelijks kunt doen voordat je onder de douche stapt. Het zorgt voor een geweldige lymfedoorstroming in en rond je borsten. Je begint met het droogborstelen van de oksels en daarna 10 keer zacht borstelen of strijken over je borsten naar de oksels toe. Vervolgens stap je onder de warme stralen van de douche, waar je de bloedcirculatie stimuleert.

Handmassage: deze massagetechniek is meestal naar de oksels toe omdat we de gifstoffen willen laten wegvloeien richting de oksel. Er is ook een techniek die juist naar de borsten toe masseert. De reden daarvoor is dat we extra bloed en zuurstof richting de borsten willen brengen. Laat je tepels met rust tijdens de massage en knijp vooral niet in je tepels. Zeker als er regelmatig vocht uit je tepels komt, is het beter om ze even met rust te laten.

Stevig of zacht masseren?

Wees lief voor je borsten. Je weet zelf het beste wat je borsten kunnen verdragen. Dit is geen dieptemassage. Die kun je beter laten uitvoeren door een borstweefseltherapeut. Het kan zijn dat sommige plekken pijnlijk zijn; wees daar zacht voor. Het kan namelijk zijn dat processen (stroming van lymfe) in je borsten weer op gang moeten komen na het jarenlang dragen van een BH. Dat op gang komen kan pijn met zich meebrengen, dus laat de BH (vaker) uit en zet even door. Het kan best een paar weken duren.

Boezemvraag

Wil jij weten hoe gezond jouw borsten zijn? Bij twijfel kun je bij mij een thermogram (pijn- en stralingsvrij borstonderzoek met foto’s) laten maken, en bij ongerustheid kun je altijd je borsten laten nakijken door je huisarts.

Tip

Doe wat vaker je BH uit! Borsten horen namelijk te wiebelen…

Datum: 11 januari 2019