couperose

Help! Ik heb last van couperose

Weersinvloeden kunnen een grote rol spelen op je huid. Plotselinge temperatuurwisseling kan couperose uitlokken. Wat is couperose en wat kun je er aan doen?

Roodheid

Iemand die last heeft van couperose heeft bijvoorbeeld continu roodgekleurde wangen. Het lijkt of hij of zij bloost. De gebieden rondom de neus, wangen, het voorhoofd en de kin kunnen verkleuren door deze huidaandoening. De boosdoener van deze roodgekleurde vlekken? De kleine bloedvaatjes in je opperhuid. Deze kun je van dichtbij ook zien.

Bloedvaatjes

Wanneer je koud bent sluiten de bloedvaatjes om de warmte vast te houden, en wanneer je warm bent verwijden de bloedvaten om warmte kwijt te raken. Door dit proces kunnen vaatwanden op een gegeven moment niet meer goed hun werk doen, eigenlijk zijn de vaatwandjes van de haarvaten dus verlamd. De uitgezette bloedvaatjes kunnen klachten geven zoals branderigheid, prikkelingen, tintelingen of jeuk. Een aantal oorzaken liggen hieraan ten grondslag:

  • Erfelijkheid
  • Overmatige blootstelling aan zon
  • Temperatuursverandering
  • Huidtype
  • Inspanning of stress

Kom nu af van die lastige rode vlekken in je gezicht!

Rosacea

Couperose moet je niet verwarren met rosacea, wat wel vaak gebeurt. Bij rosacea komen ook andere verschijnselen tevoorschijn zoals bultjes, puskoppen en zwellingen. Deze huidaandoening moet op een hele andere manier behandelt worden.

Behandeling couperose

Couperose is een huidaandoening die niet vanzelf overgaat. Je kunt de roodheid aanzienlijk verminderen door je te laten behandelen bij een schoonheidssalon. IPL en Bioskin Smoothing zijn behandelingen die couperose tegengaan. Daarnaast kun je met de juiste producten voorkomen dat de roodheid toeneemt.

Tips!

Je kunt je huid ook zelf beschermen tegen couperose:

  • Vermijd temperatuursverschillen. Een dagje naar de sauna is niet verstandig.
  • Let op voeding. Alcohol, specerijen en bepaalde dranken kunnen couperose uitlokken.
  • Reinig je gezicht met producten zonder zeep. Het water waar jij je mee wast moet niet te warm zijn.
  • Smeer SPF 50, zonnebescherming helpt tegen zonneschade op je huid. Zo krijg je minder last van roodheid.
  • Wees voorzichtig met sporten. Excessieve krachtinspanning is een risicofactor voor couperose.

Voor jou

Heb jij last van couperose en wil je af van die vervelende rode kleur op je wangen? Ga eens langs bij Schoonheidsinstituut Ankie Willems. De schoonheidssalon biedt verschillende behandelingen aan om couperose tegen te gaan: IPL Gem en BioSkinSmoothing.

Datum: 31 oktober 2017