couperose

Reken af met couperose

Een gure, koude wind over je gezicht zorgt al snel voor een gezonde blos op je wangen. Daar is niets mis mee, maar het kan ook zijn dat jouw rode wangen een andere oorzaak hebben. Wat is couperose en wat kun je eraan doen?

Couperose: wat is het?

Couperose is een aandoening waarbij de kleine bloedvaatjes in het gezicht toenemen. Deze bloedvaatjes zitten vooral op je wangen en neus, maar soms ook boven de ogen of op de schouders. Mensen met couperose blozen daarnaast langer en vaker. Het is volkomen onschuldig, maar kan wel vervelend zijn. De vaatjes verdwijnen namelijk nooit vanzelf.

Rosacea

Couperose heeft verschillende vormen. De meestvoorkomende is rosacea. De huidaandoening komt voornamelijk voor bij vrouwen van middelbare leeftijd en kenmerkt zich door kleine, uitgezette bloedvaatjes, roodheid en ontstekingen. Ook ‘spinnenkopvaatjes’ is een vorm van couperose. Deze vorm wordt gekenmerkt door een rode plek ter grote van een speldenknop. Uit dit plekje waaieren kleinere bloedvaatjes, als de pootjes van een spin.

Hoe ontstaat couperose?

Hoe de aandoening precies ontstaat, is niet bekend. Meestal ontstaat het spontaan, maar ook veel zonlicht, gure wind of felle kou kunnen van invloed zijn. Ook heeft onderzoek uitgewezen dat mensen met een lichte, dunne huid vaker last hebben van couperose.

Heb jij last van couperose?

De behandeling

Roodheid in je gezicht door couperose is goed te behandelen met IPL. IPL staat voor Intense Pulsed Light. De IPL-techniek maakt gebruik van een flitslamp die een krachtig flitslicht geeft. Tijdens de behandeling dringt de lichtbundel de huid binnen en wordt op die manier via het bloed in de vaatjes opgenomen. Door de warmte die ontstaat, stolt je bloed en worden de vaatjes vernietigd. Hoe vaak je de behandeling moet ondergaan, wordt door middel van een huidanalyse tijdens het intakegesprek met de huidspecialist vastgesteld.

Tips voor thuis

Als je eenmaal couperose hebt, is een behandeling noodzakelijk als je er van af wilt. Wel zijn er een aantal dingen die je zelf kunt doen om de kans op couperose te verminderen.

  • Gebruik een zachte zeep met natuurlijke ingrediënten die je huid voeden. Op die manier voorkom je dat je huid te ver uitdroogt. Ook blijft de natuurlijke beschermingslaag beter in tact. Was je gezicht daarnaast niet te vaak, 1x per dag is voldoende!
  • Neem niet te vaak een heet (stoom)bad en beperk bezoeken aan de sauna
  • Vermijd overmatige blootstelling aan UV-straling (zonlicht, zonnebank)

Voor jou!

Bij de specialisten van Huid en Uiterlijk ben je aan het goede adres voor een echte boost voor je huid met de zuurstofbehandeling. Maar wist je dat zij jou ook kunnen helpen bij heel wat andere zaken omtrent huidverbetering? Zo hebben zij met IPL dé nieuwste techniek om jou af te helpen van je ongewenste haargroei, couperose, pigmentvlekken en verslapte huid. Daarnaast zijn zij gespecialiseerd in het professioneel verwijderen van tatoeages. Ben je benieuwd wat zij voor jou kunnen betekenen? Of wil je meer weten over een behandeling? Neem dan gerust contact op voor een persoonlijk intakegesprek en kom alles te weten!

Datum: 24 oktober 2019