Couperose

Wat je altijd al wilde weten over… couperose

Iedereen voelt weleens het bloed naar de wangen stijgen in een beschamende situatie. Maar wat als je altijd rood bent in je gezicht? Je hebt vast weleens gehoord van couperose, de volksbenaming voor zichtbare rode bloedvaatjes. Veel mensen die hier last van hebben, storen zich er enorm aan. Maar wat houdt couperose eigenlijk precies in? Hoe ontstaat het, en belangrijker nog: wat kun je eraan doen?

Wat is couperose?

De officiële benaming voor couperose is teleangiëctasie. Maar dat woord besparen we je voor nu even! Couperose is een huidaandoening waarbij kleine bloedvaatjes in het gezicht heel duidelijk zichtbaar worden. De imperfectie is vooral te zien op de wangen, maar kan ook in de overige delen van het gezicht voorkomen. Op de langere termijn kan het zich zelfs uitbreiden naar de hals en de benen. In het laatste geval worden het beenvaatjes genoemd. Het ontwikkelt zich meestal vanaf een leeftijd van 30 jaar en komt zowel bij vrouwen als mannen voor. Bij vrouwen ontwikkelt couperose zich meestal op de wangen, terwijl het bij mannen meestal rond de neus te zien is. Medisch gezien is de aandoening niet ernstig, maar het is wel iets wat je onzeker kan maken.

Hoe ontstaat het?

Couperose ontstaat doordat bloedvaatjes slapper en wijder worden. Hoe ouder je wordt, hoe meer dit gebeurt. Een precieze oorzaak van het slapper worden van de bloedvaten is niet bekend. Wel is duidelijk dat de volgende factoren een rol kunnen spelen:

  • Erfelijkheid
  • Huidtype:
    het komt vaker voor bij lichte huidtypes
  • UV-licht
  • Zwangerschap
  • Rosacea

Altijd rode wangen…Hoe kom je ervan af?

Wat kun je zelf doen?

Couperose is helaas niet te voorkomen: meestal erf je het, en moet je je daarbij neerleggen. Natuurlijk zijn er ergere dingen in de wereld, maar het kan wel iets zijn waar je je dagelijks aan stoort. Om verergering van het proces van couperose tegen te gaan, kun je wel met bepaalde factoren rekening houden. Zo is het verstandig om grote temperatuurswisselingen te vermijden. De sauna is verboden terrein! Daarnaast kun je je huid een handje helpen door haar goed te hydrateren en een zonnebrandcrème te gebruiken. Kleine moeite toch?

Behandeling

Goed nieuws voor iedereen met chronisch rode wangen of beenvaatjes: behandeling is mogelijk! De meest effectieve is een laserbehandeling. Hierbij straalt de laser een lichtstraal in de bloedvaatjes. De rode kleur van het bloed absorbeert dit licht, waardoor het wordt omgezet in warmte. Deze warmte vernietigt de bloedvaatwand: weg met die rode wangen!

Iets voor jou?

Ben je zat van de eeuwige vraag waarom je zo rood bent, en wil je eindelijk van je couperose af? Dan kun je bij Medikos een afspraak maken voor een vrijblijvend en kosteloos intakegesprek. Samen met de huidtherapeute overleg je welke behandeling het beste bij jouw wensen aansluit. Je overlegt samen hoe een mooi eindresultaat eruit moet zien en wat daarvoor nodig is. Neem snel contact op!

Datum: 15 november 2022