darmklachten

Darmklachten? Geen stress!

Darmklachten kunnen voor veel ongemak zorgen. Het dagelijks leven gaat gepaard met een opgeblazen gevoel, een verstoorde stoelgang en vreselijke buikpijn. Zo maakt je buik vaak gênante geluiden op de meest onfortuinlijke momenten, zoals tijdens een date of net op het moment dat er op kantoor een stilte valt. Het valt vaak niet mee om de oorzaak van darmklachten te achterhalen. Body Stress Release helpt je daarom om de stress los te laten.

Oorzaak achterhalen

Op aanraden van de arts heb je zowat elke voedingssoort al eens uit je dieet geëlimineerd, maar het mag niet baten. En hoewel je na een lange wandeling wel wat verlichting ervaart, ben je de volgende dag weer terug bij af. Wanneer je last hebt van aanhoudende darmklachten, is de volgende stap om eens naar je leefstijl te kijken. Naast de juiste voeding en voldoende beweging, is stress namelijk ook van grote invloed. Stress veroorzaakt als het ware een opstopping van het stoffenverkeer vanbinnen. Je darmen kunnen immers niet functioneren als ze van alle kanten worden geblokkeerd.

Wisselwerking

Er ontstaat zo een wisselwerking. Niet alleen zorgt de hoeveelheid stress die je ervaart voor verergering van je darmklachten, je klachten bezorgen je ook nog eens extra stress. Je maakt je misschien zorgen dat er iets ernstigs aan de hand is en leeft in onzekerheid en frustratie. Alles wat je eet lijkt verkeerd te vallen. Je wilt je weer dolgraag normaal voelen en zorgeloos je leven kunnen leiden. Je wilt geen etentjes meer hoeven afslaan en je niet meer hoeven schamen. Ondertussen zit je dan in een vicieuze cirkel waar je niet meer uitkomt.

Gelukshormonen

Je merkt pas hoe belangrijk je darmen zijn voor je gezondheid, wanneer ze niet meer optimaal functioneren. Ze dragen niet alleen zorg voor het verteren van je voedsel, maar vechten ook tegen talloze bacteriën, schimmels en virussen die zich het microbioom noemen. Daarnaast zijn je darmen verantwoordelijk voor het leveren van de zogenoemde gelukshormonen. Serotonine en dopamine komen namelijk vrij bij het verteren van je voedsel. Dit verklaart waarom je je zo intens miserabel voelt als je darmwerking niet naar behoren is.

Het valt vaak niet mee om de oorzaak van darmklachten te achterhalen

Zoektocht naar ontspanning

Stress is niet alleen een mentaal fenomeen. Het lichaam, met name de spieren, slaat al deze spanningen op. Bij chronische stress blijft deze spanning dus in je lichaam zitten en zullen klachten steeds hardnekkiger worden. De enige manier om hiervan af te komen is door bewuste ontspanning onderdeel van je leven te maken. Dit betekent dat je aanvoelt wanneer je je grenzen hebt bereikt en jezelf tijdig een rustmoment gunt. Niet iedereen kan echter makkelijk ontspannen. Je laat een bad vollopen, maar je kunt je hoofd niet tot bedaren brengen. Of je neemt jezelf voor om te gaan mediteren, om vervolgens gek te worden van je eindeloze gedachtestroom.

Body Stress Release

Als het je zelf niet lukt om je lichaam tot ontspanning te brengen, kan Body Stress Release hierbij ondersteunen. Tijdens een BSR-behandeling worden de spanningen die diep in je lichaam verscholen zitten losgemaakt middels een zachte massagetechniek. Hierdoor wordt het lichaam soepeler en stroomt de energie weer makkelijker door je lichaam. Door regelmatig een BSR-behandeling te ondergaan, zal je blijvende ontspanning ervaren en herstelt het natuurlijke evenwicht in je lichaam.

Over BSR Judith van der Knaap

Benieuwd geworden naar de mogelijkheden? Ervaar dan zelf hoe Body Stress Release jouw darmklachten kunnen verminderen. BSR-therapeute Judith van der Knaap gaat graag met jou op zoek naar een passende oplossing en voorziet je daarnaast van ontspanningstips, om de rust in je lichaam vast te houden.

Datum: 25 augustus 2020