darmproblemen

Darmproblemen: zelf dokteren werkt vaak onvoldoende

Hoe het zich uit, kan verschillen. Misschien heb je last van een opgeblazen buik, verloopt je stoelgang moeizaam of onregelmatig of heb je last van winderigheid. Waar je ook mee kampt, darmproblemen zijn ontzettend vervelend. En bovendien is het veelal lastig te achterhalen waar ze nu precies door ontstaan. Zo gaan veel mensen zelf aan de slag met hun dieet, mét het risico de klachten te verergeren. Een diëtist kan helpen te bepalen waar jouw darmen bij gebaat zijn.

Veelvoorkomende klachten

Uit cijfers van de Maag Lever Darm Stichting blijkt dat zo’n een op de acht mensen ‘buikpatiënt’ is. Bij deze groep gaat er iets mis bij de verwerking van het voedsel in de darmen. Dat kan uiteenlopende oorzaken hebben. Buikklachten kunnen zich uiten in buikpijn, verandering in de ontlasting, winderigheid, verminderde eetlust, misselijkheid, maar ook gewichtsverlies of vermoeidheid. Het is logisch dat men probeert deze klachten te verminderen, maar daar kan ook het een en ander misgaan.

Last van allergie

Veel mensen merken klachten van buikpijn en/of diarree na het eten of drinken van zuivel. Hierbij wordt vaak de link gelegd met een lactose-intolerantie of een koemelkeiwitallergie. Dit laatste komt bij volwassenen gelukkig erg weinig voor. Wanneer mensen een link tussen zuivel en hun klachten vermoeden, wordt zuivel vaak in het geheel uit het dieet verbannen. Wanneer hierdoor een verbetering van de klachten optreedt, is het logisch dat mensen deze producten voor langere tijd vermijden. Dat blijkt echter niet altijd langdurig nodig te zijn. Bovendien lopen we door het vermijden ook eiwitten en vitamines mis die het lichaam nodig heeft. Wanneer het wel nodig is om voedingsmiddelen langere tijd uit het voedingspatroon weg te laten, is het belangrijk op zoek te gaan naar volwaardige alternatieven.

Stress en obstipatie

Bij obstipatie ligt naar schatting in zo’n 80 procent van de gevallen stress ten grondslag aan de klacht. In een ontspannen lichaam kan het spijsverteringsstelsel de voeding optimaal verteren. Doordat stress met spanning gepaard gaat en invloed heeft op de zuurtegraad in de darmen, raken de omstandigheden voor optimale vertering verstoord. Veel mensen weten wel dat vezels de spijsvertering verbeteren, zoals het eten van zemelen. Maar wist je dat wanneer je hierbij niet voldoende vocht inneemt, de verstopping verergert? Met voldoende ontspanning én de juiste voeding is er bij deze klachten veel te winnen, maar een goede balans is hierbij van fundamenteel belang.

Ga niet zelf aan de slag, maar laat een diëtist met je meekijken

Prikkelbare darmsyndroom

Ook prikkelbare darmsyndroom is een veelvoorkomende en vervelende klacht. Het is een chronische aandoening waarbij de darmen overgevoelig reageren op bepaalde voedingsmiddelen. Daardoor krijg je te maken met buikpijn, opgeblazenheid, obstipatie en diarree. Ook hierbij ligt het risico op de loer dat door zelf te ‘dokteren’ de balans in het dieet zoekraakt en je niet langer volwaardig eet. In samenwerking met de diëtist kun je aan de hand van het FODMAP-dieet ontdekken welke voedingsmiddelen prikkelend werken en hoe jouw dieet zo compleet mogelijk vormgegeven kan worden.

Ingewikkelde puzzel

Veel mensen lopen langere tijd rond met hun klachten en proberen van alles uit. Veelal bezoeken zij de huisarts, waar ze bepaalde medicijnen kunnen krijgen die de ontlasting verbeteren. Dat helpt, maar structureel medicijnen te blijven gebruiken, is niet erg aantrekkelijk. Weten welke voeding jouw klacht verergert of verbetert, levert vaak veel op. Maar het is doorgaans een best ingewikkelde puzzel om te ontdekken wat dat is en hoe je er goed op kunt inspelen. Bij Leemburg Familiediëtist helpen we je daar heel graag mee verder.

Datum: 02 juni 2020