lactose-intolerantie

Lactose-intolerantie: wat is het precies?

Na het eten is het weer zo ver: je voelt je buik weer borrelen. Steeds vaker krijg je te maken met vervelende buikkrampen, diarree, winderigheid en een opgeblazen gevoel. Klachten die ook nog aardig wat schaamte met zich meebrengen… Wat is dit toch? Nou, grote kans dat je een intolerantie voor lactose hebt.

Wat is het?

Lactose is een suiker dat van nature voorkomt in zuivel. Bijvoorbeeld zuivel van de koe, geit, schaap of buffel. Lactose wordt normaliter afgebroken tot de suikers ‘galactose’ en ‘glucose’. De spijsverteringsenzymen werken als een soort schaartjes die voedsel in losse stukjes knippen. Het enzym dat lactose losknipt is lactase. Lactase wordt aangemaakt in de wand van de dunne darm.

Erfelijkheid

De reden dat lactase niet goed werkt of zelfs ontbreekt, kan deels worden verklaard door erfelijkheid. Niet elk volk op aarde heeft zuivel op de kaart staan. Denk maar eens aan China. Heb je weleens Chinese kaas gegeten? Waarschijnlijk niet. In Zuid-Amerika wordt voornamelijk geitenzuivel gebruikt, maar niet van de koe. Hetzelfde geldt voor het Afrikaanse continent. Als je oorsprong in een van deze streken ligt, is de kans groter dat je moeite hebt om koeienzuivel te verteren.

Meerdere redenen ontstaan van

Een lactose-intolerantie ontstaat vaak na je vijfde levensjaar. Daarvoor komt het nauwelijks voor, omdat we moedermelk drinken, wat het enzym actief houdt. Verder zie je ook een lactose-intolerantie ontstaan wanneer we langdurig geen zuivel gebruiken. Een intolerantie is overigens geen allergie. Bij een allergie reageert je immuunsysteem op de stof en zelfs al op het kleinste deeltje. Dat is niet het geval bij een intolerantie. Hierbij kan je tot een bepaalde hoeveelheid eten, totdat het misgaat door een verteringsprobleem.

Een lactose-intolerantie ontstaat vaak na je vijfde levensjaar

Ben ik lactose-intolerant?

Als je wilt achterhalen of je lactose-intolerant bent, kun je natuurlijk zuivel gebruiken en wachten op de klachten. Of je kunt voor iets meer subtiliteit gaan door bij de huisarts lang te gaan. Hier drink je dan een glas met lactoserijk water op en vervolgens krijg je een bloed- of ademtest, waarbij de hoeveelheid iets zegt over je verteringscapaciteit. Je kunt ook een genetische test afleggen. Zo wordt je aangeboren afbraakvermogen voor lactose in kaart gebracht.

Geen noodzaak

Maak je je zorgen dat je zuivel mist in je voedingspatroon? Dat is over het algemeen niet nodig. Niets maakt zuivel uniek qua voedingsstoffen en het is zeker niet noodzakelijk voor een gezond lichaam. Het wordt voornamelijk gepromoot als een essentiële voedingsbron, omdat we simpelweg een perfect klimaat hebben voor gras waar koeien op kunnen staan. Hetzelfde geldt voor tarwe en brood, het is een commerciële overweging. Als we wat zuidelijker hadden gewoond waar dit niet mogelijk was, dan zou rijst en kokos prominent op de voedingsschijf hebben gestaan.

Helpende middelen

Weet je dat je lactose-intolerant bent en wil je af en toe toch zuivel eten, bijvoorbeeld tijdens een etentje of gewoon omdat het lekker is? Dan kun je kiezen voor een lactase-supplement dat je tijdens het eten inneemt. Als je je toch afvraagt of je nu wel voldoende calcium binnenkrijgt, kun je overstappen naar amandelmelk, groenten, fruit, pitten en zaden. Een handje amandelen per dag is een perfecte aanvulling voor je calciumbehoefte. Verder is het vooral belangrijk de calcium-opname met vitamine D3 optimaal te houden.

Wil je meer weten over lactase? Loop gerust eens binnen bij De Rode Pilaren voor een product voor jouw situatie.

Datum: 14 augustus 2023