sauna

Wat te doen tegen eczeem?

Wéér loop je te krabben aan je huid. Er lijken ook rode plekjes en zichtbare blaasjes te ontstaan op je armen en je gezicht…Volgens mij heb je te maken met eczeem. Een vervelend huidprobleem waar je het liefst zo snel mogelijk vanaf wil! In dit artikel lees je alles over eczeem én uiteraard wat je er tegen kunt doen.

Eczeem: wat is het?

Eigenlijk is ‘eczeem’ een verzamelnaam voor huidaandoeningen, waarbij je huid ontstoken raakt door een reactie van je immuunsysteem. Stoffen in medicatie, schoonmaakmiddelen, haarkleurmiddelen of andere producten die schadelijke stoffen bevatten, kunnen een reactie uitlokken. Ze dringen door je lichaamsbarrière heen en zorgen voor een overactief immuunsysteem.

Mislukte paspoortcontrole

Casper van De Rode Pilaren vertelt: ‘Je kunt je barrière vergelijken met een paspoortcontrole van een vliegveld. Om naar de vertrekhal te komen, moeten alle spullen gecontroleerd worden. Stel je voor dat iemand dwars door de poortjes loopt en een verdachte koffer bij zich heeft. De douane zal die persoon overmeesteren en afvoeren voor verhoor. Hetzelfde reageert je immuunsysteem op stoffen die als onveilig worden gezien. Ze zullen gaan aanvallen en dat kan zich dus uiten in eczeem.’

Herkenningspunten

De klachten die gepaard gaan met eczeem zijn uiteenlopend. Over het algemeen kun je het herkennen aan de volgende punten:

  • Roodheid 
  • Jeuk 
  • Schilfers en korstjes 
  • Blaasjes 
  • Verandering in pigment

Ze zullen gaan aanvallen en dat kan zich dus uiten in eczeem

Wat te doen?

Omdat je huidbarrière dus een klap heeft gekregen, heeft deze hulp nodig om weer te kunnen herstellen en de eczeem tegen te gaan. Daarom is actief smeren met de juiste verzorgingsproducten een aanrader. Hier kunnen de producten van de MED-lijn van Dr. Hauschka je bij helpen. Zo zorgt de gezichtscrème voor versterking van je natuurlijke barrièrefunctie en laat deze je huid beter vocht vasthouden. De intensieve crème is weer voor het gehele lichaam en heeft ook een herstellende functie. Andere opties uit deze lijn zijn nog:

  •  acute potentillacrème 
  • verzorgingslotion 
  • handcrème 
  • acute lipverzorging

Juiste gebruik

De genoemde producten zijn mooie mogelijkheden om je eczeem flink te verbeteren. Welk producten het beste bij jouw huid passen, daar heb je misschien wat hulp bij nodig. Bij De Rode Pilaren helpen we je graag verder. Wij hebben bijvoorbeeld ook nog onze drp vetzurenbalans en drp vitamine E olie. Deze kunnen ook een goede bijdrage leveren om je eczeem te laten verdwijnen. Maar of dit het geval is voor jouw huid, daar adviseren we je graag over tijdens een intakegesprek. Ben je benieuwd? Neem gerust contact op voor het maken van een afspraak!

Datum: 22 november 2023