vermoeidheid

Heb jij ook last van vermoeidheid in de zomer? Drie tips!

Als jij de foto’s van anderen op je socialmediakanalen moet geloven, is de zomer dé tijd van actieve vakanties, raften of het bezigen van andere extreme sporten op het strand, hardloopsessies in het park en lange strandwandelingen. En jij? Jij zit vooral geeuwend en versuft op je smartphone te kijken hoe spectaculair anderen het hebben, terwijl je je afvraagt waar zij toch die energie vandaan halen. Want zzzz, jij voelt je toch zo moe-hoeh. En dat niet alleen vandaag, maar al dagenlang. Het is niet per se dat jij iets méga-intensiefs zou willen doen, zoals uren achter een vlieger aanhollen. Maar iets meer genieten van die zomer zou toch wel leuk zijn. Met deze drie tips tackle jij je (zomer)vermoeidheid!

Vermoeidheid in de zomer: wáár komt het vandaan?

Een simpele verklaring is dat het warme zomerweer ervoor zorgt dat je moe en duf bent. Om te voorkomen dat je oververhit raakt, gaat je lichaam – middels interne processen – richting slaapstand. En dat maakt moe! Maar het zou natuurlijk óók kunnen zijn dat jouw drukke alledaagse schema zijn tol eist. Je doet bijvoorbeeld werk dat veel van je vraagt maar dat je te weinig energie oplevert. Je hebt in dit geval waarschijnlijk al langer het gevoel dat het je allemaal wat te veel wordt. Nu het zomer is, en je misschien ook wat meer vrije (vakantie)tijd hebt, is die moeheid het teken dat je echt een stapje terug moet doen. Niet alleen in de zomer, maar ook na je vakantie dus! Op die manier kun je ook klachten als (over)spanning of zelfs een burn-out voorkomen. In met de ontspanning, en uit met de stress!

En merk je dat je al een tijdje last hebt van je vermoeidheid, en weet je niet goed hoe dit komt? Dan is het verstandig om toch voor de zekerheid eens langs je huisarts te gaan.

Tip 1: Beweeg!

Wanneer je meerdere dagen per week minstens een half uur intensief beweegt, heb je minder kans op vermoeidheid. Dat komt doordat lichamelijke ontspanning een effectievere remedie is tegen stress en vermoeidheid dan inactieve ontspanning, zoals tv kijken. Doe dit, als het even kan, in de natuur. Ga bijvoorbeeld wandelen of fietsen. Het groen om je heen en de frisse buitenlucht zorgen er namelijk voor dat je sneller herstelt van stress, en weer meer energie krijgt.

Tip 2: Wapen jezelf ook mentaal

Eerder in dit artikel legde ik het verband tussen moeheid en stress. Stress wordt veelal veroorzaakt door een disbalans tussen het takenpakket en de capaciteit om deze taken te kunnen uitvoeren. Merk jij dat er al tijden te veel op je bordje ligt, en dat de balans tussen spanning en ontspanning zoek is? Dan is het zaak dat jouw bordje leger wordt. Het is simpelweg niet realistisch dat jij alles tegelijk kunt doen, en dan óók nog eens op volle kracht. Verder is het belangrijk dat je goed je grenzen aangeeft. Merk je dat er te veel van je gevraagd wordt, bijvoorbeeld op je werk? Of vraagt een vriend of vriendin jou om een gunst, terwijl jij daar eigenlijk écht geen tijd voor hebt? Geef je grenzen aan. Nee zeggen is in de meeste gevallen écht oké.

Tip 3: Een massage!

Dan één van de meest ontspannende manieren om die vermoeidheid te tackelen: een massage! Grote kans dat jouw aanhoudende vermoeidheid in de zomer het gevolg is van stress. Een gevolg hiervan is dat jij in de ‘vecht & vlucht’-modus komt, en niet of nauwelijks meer in de ‘rust & herstel’-modus. Hierdoor voel je je lichaam minder goed en je gaat nog vaker en gemakkelijker over je grenzen, omdat je gewoon je grenzen minder duidelijk voelt. Hoe langer je hiermee doorgaat, hoe erger het wordt en hoe langer het duurt voordat je weer herstelt. Door een shiatsu- of massagebehandeling wordt je aandacht naar je lichaam getrokken. Doordat je lijf tijdens de behandeling in ontspanning komt, komt er ook in je hoofd meer ruimte. Je komt weer meer in je kracht te staan en kunt keuzes maken die dicht bij jezelf liggen. Klinkt goed, toch?

Maar ook als je gewoon lekker wilt ontspannen, zit je bij mij goed

Voor jou!

En hoe zit het met jou? Wil jij ook ondersteuning in de vorm van een massage op het gebied van vermoeidheid? Dan ontvang ik je graag bij mij in mijn massagepraktijk. Maar ook op het gebied van andere vragen en problemen ben je bij mij op de juiste plek. Bijvoorbeeld als je herstellende bent van bijvoorbeeld een burn-out, last hebt van slapeloosheid of migraine. Of wanneer je last hebt van andere (lichamelijke) klachten, of bijvoorbeeld al tijden last hebt van (spannings)pijn in je rug, schouders en nek. Maar ook als je gewoon lekker wilt ontspannen, zit je bij mij goed! Al mijn behandelingen – van Shiatsu en klassieke massagetherapie tot voetreflexologie en cupping – helpen bij het verminderen van stress en pijn, en verbeteren je gezondheid. Ook goed om te weten: de meeste zorgverzekeraars vergoeden de behandelingen (gedeeltelijk) vanuit het aanvullende pakket. Benieuwd wat ik voor jou kan betekenen? Neem dan gerust contact met mij op; ik vertel je graag meer!

Datum: 29 juli 2019