buikwandcorrectie

‘Geen spijt van mijn buikwandcorrectie’

Toen mijn dikke buik ook na intensief sporten maar niet verdween, realiseerde ik me dat er iets aan de hand was. De bevalling van mijn tweeling was inmiddels jaren geleden, maar eigenlijk leek het sporten mijn klachten alleen maar erger te maken. Ik heb nooit een hele sterke rug gehad, maar ook mijn rugpijn leek door te trainen alleen maar te verergeren.

Diastase

Ik schakelde de hulp in van een fysiotherapeut. We trainden voornamelijk de schuine buikspieren omdat je hiermee veel kan corrigeren, maar ook dat hielp niets. Uiteindelijk werd geconstateerd dat ik een diastase had. Dit is een verschijnsel waarbij de ruimte tussen de linker- en rechterbuikspier te groot is. Dit kan leiden tot verschillende klachten en bij mij verklaarde de diagnose de aanhoudende dikke buik en mijn rugklachten.

Beschermen

De diastase zat erg in de weg en belemmerde me in mijn dagelijkse activiteiten. Als de kinderen op schoot sprongen had ik altijd het idee dat ik me moest beschermen omdat mijn buik zo zacht en onbeschermd voelde. Mijn favoriete sport is hockey, maar dat heb ik ook een tijd niet gedaan. Het is natuurlijk een contactsport en ik vond het niet fijn als mensen tegen me opbotsten.

‘Niet mijn buik’

Los van de lichamelijke klachten en de manier waarop de diastase mijn dagelijkse bezigheden bemoeilijkte, vond ik het er ook echt niet mooi uit zien. Voor mijn werk ontmoet ik vaak nieuwe mensen en bijna iedereen feliciteerde me en vroeg of ik zwanger was. Een jaar na de bevalling snapte ik dat nog, maar na drie jaar vond ik het vervelend worden. Ik realiseerde me ook dat ik de felicitaties en vragen niet voor de rest van mijn leven wilde krijgen. Verder ben ik ook best dun, dus het voelde alsof mijn buik niet echt van mij was.

Buikwandcorrectie

Ik had op internet veel gelezen over de mogelijkheden voor een buikwandcorrectie, maar ik heb nog lang getwijfeld of ik dat wilde doen. Er was geen medische noodzaak en dat betekende dat de ingreep dus ook niet werd vergoed. Ook had ik veel enge verhalen gelezen over het herstel van zo’n operatie, dus ik heb me goed laten informeren door ervaringsdeskundigen. Ik wilde precies weten wat de ingreep inhoudt.

‘Ik krijg nu nooit meer de vraag of ik zwanger ben’

Hersteltijd

Uiteindelijk heb ik de knoop doorgehakt en heb ik een buikwandcorrectie laten doen door drs. Gijs van Selms bij Esthetisch Centrum Jan van Goyen. Ik vond het erg spannend, maar wat ben ik blij dat ik het gedaan heb! Zelfs de herstelperiode viel mee. Ik kon twee weken bij mijn moeder herstellen en dat was fantastisch. Op die manier kon ik me compleet focussen op mijn herstel. Al met al ben ik na vier weken weer gaan werken. Ik kon toen weer zelfstandig de deur uit. De pijnstillers werkten ook hartstikke goed dus de pijn waar ik zo bang voor was is uitgebleven. Ik denk dat het belangrijk is om jezelf over te geven aan het feit dat je even helemaal niks kan. Ik liep eerst ook helemaal voorover. Dat was erg vreemd en beperkend, maar ik wist dat alles goed zou komen.

Blij!

En dat kwam het! Ik krijg nu nooit meer de vraag of ik zwanger ben en kan alle kleren weer aan doen die ik wil. Ook ben ik weer volop aan het sporten, inclusief hockeyen. Sinds de operatie heb ik echt het gevoel dat ik mijn lijf weer terug heb. Het is heel fijn om te merken dat ik weer een sterke buik heb en deze dus niet meer hoef te beschermen. Ik ben iedere dag blij dat ik het gedaan heb.
– Sarah

Professionele arts met veel ervaring

Sarah: ‘Als je ergens mee zit zou ik het zeker aanraden! Mijn man zei op een gegeven moment dat ik het gewoon moest doen, want dan had ik er ook langer plezier van. Dat vond ik wel een goeie! Daarnaast heb ik het mezelf gegund, ik ben echt heel blij voor mezelf. Drs. van Selms van Esthetisch Centrum Jan van Goyen is een zeer professionele arts, heeft veel ervaring en is heel vriendelijk. Voor specifieke uitleg zou ik de consulenten voor plastische chirurgie bellen. Zij kunnen je alles uitleggen over de ingreep.’

Datum: 13 mei 2019