fibromyalgie

Osteopathie bij fibromyalgie

Fibromyalgie is een chronisch pijnsyndroom dat voor komt bij 2% van de volwassenen tussen de 20 en 60 jaar, vooral bij vrouwen. Fibromyalgie wordt ook wel ‘wekedelenreuma’ genoemd en betekent letterlijk ‘pijn in bindweefsel en spieren’. Veel gehoorde klachten zijn onder andere algehele spierpijn en -stijfheid, vermoeidheid, spijsverteringsproblemen, stemmingswisselingen en moeite met concentreren.

Fibromyalgie

Fibromyalgie is moeilijk vast te stellen, omdat de symptomen op andere en veelvoorkomende aandoeningen kunnen lijken, zoals het chronisch vermoeidheidssyndroom (cvs), de ziekte van Lyme of een gebrek aan vitamine D of vitamine B12. Bovendien is er nog weinig bekend over de oorzaak van fibromyalgie, maar er lijken veel complexe mechanismen in mee te spelen. Er bestaat op dit moment nog geen behandeling die fibromyalgie kan genezen. De therapie richt zich daarom op het verminderen van de symptomen.

Opgestapelde afvalstoffen

De klachten van fibromyalgie kunnen veroorzaakt worden door afvalstoffen die het lichaam niet kan kwijtraken. Als deze afvalstoffen niet via de normale weg (via de lever, nier, darm, long of huid) uitgescheiden kunnen worden, stapelen deze schadelijke stoffen zich op in het bindweefsel. Dit geeft overgevoeligheid bij het aanraken van specifieke punten onder andere rond pezen en gewrichten.

Verminderde bloedcirculatie

Deze overmaat aan afvalstoffen en de bijbehorende verzuring kan veroorzaakt worden door bijvoorbeeld (langdurige) stress, roken, alcohol, medicatie, overmatig sporten, het verouderingsproces, maar ook door spijsverteringsproblemen. Bepaalde voedingsintoleranties of allergieën die leiden tot een chronisch verminderde bloedcirculatie kunnen leiden tot een ophoping van afvalstoffen in het lichaam. Bovendien kunnen ook littekens als gevolg van een (buik)operatie een verminderde bloedcirculatie veroorzaken.

Fibromyalgie is een ziekte die moeilijk is vast te stellen

Niet optimaal herstellen

Gevolgen van verzuring en het stapelen van afvalstoffen zijn onder andere spierkrampen, osteoporose, nierstenen en (chronische) ontsteking. Wanneer de slaapkwaliteit niet optimaal is, kan het lichaam niet optimaal herstellen en kom je in een vicieuze cirkel terecht van vermoeidheid en pijn. Het zenuwstelsel raakt overprikkeld, waardoor je ogenschijnlijk kleine prikkels als pijn kunt gaan ervaren.

Naar de osteopaat

Bij iedereen is het verloop en het voorkomen van de aandoening anders, en doordat de klachten sterk kunnen verschillen, zal een osteopaat samen met jou op zoek gaan naar de oorzaak van het beperkt functioneren. Tijdens het consult wordt het hele lichaam gecontroleerd op bewegingsverliezen in gewrichten, spieren en de ophangstructuren van organen. Door middel van zachte technieken wordt getracht de mobiliteit te optimaliseren, waardoor het lichaam weer in balans kan komen. Patiënten voelen zich energieker en kunnen beter omgaan met de pijn, en veelal zal de slaapkwaliteit verbeteren, zodat het lichaam zelf ook weer de kans krijgt om op natuurlijke wijze te herstellen. Zo wordt de vicieuze cirkel doorbroken en neemt de levenskwaliteit weer toe.

Datum: 26 april 2018