lichaam

Een kunstenaar met het lichaam

In ons lichaam kunnen zich vervelende vetophopingen plaatsen. Bijvoorbeeld rondom onze taille, de heupen of in het gezicht. Zelfs als je sport kom je er maar moeilijk vanaf. Terwijl we in de media vaak overspoeld worden met perfecte figuren, brede heupen, hoge jukbeenderen en smalle tailles. Voor veel mensen, en met name vrouwen, zorgt dit voor veel onzekerheid. Wat adviseert Blooming in zo’n situatie?

Trage trends

‘In Nederland duiken we niet zo op deze trends als dat ze in andere landen doen, maar je ziet wel duidelijk dat social media zijn invloeden heeft op wat we waarnemen als ‘het ideale lichaam’, legt drs. Ahmed. Hij is plastisch chirurg bij Blooming Plastische Chirurgie. Trends die vergaan met als gevolg dat je misschien een lichaam hebt waar je alsnog, of alweer, niet content mee bent. ‘We gaan als chirurgen dan ook niet snel mee in dit soort trends en durven ook gewoon ‘nee’ te verkopen als we denken dat iemands wensen onverstandig of onrealistisch zijn,’ vertelt drs. Ahmed. ‘In sommige gevallen zullen we iemand naar een andere specialist doorverwijzen, zoals een psycholoog. Maar als er specifieke wensen zijn die realistisch zijn, zoals het verfraaien van de contouren, dan kan een behandeling als liposuctie uitermate geschikt zijn om een mooie balans in het lichaam te creëren.’

De liposuctie

In de liposuctie kan drs. Ahmed zijn creatieve vrijheid evenals zijn chirurgische vaardigheid kwijt. ‘Je haalt vet strategisch weg om contouren te creëren. Dit kan in het lichaam, maar ook in het gezicht. Het hele traject zie ik als een samenwerking met de patiënt, waarin we doorlopend verwachtingen uitspreken en bijstellen.’ Behalve wensen en verwachtingen geven de artsen van Blooming ook altijd een ruime inventarisatie over de risico’s en het mogelijk bijhouden van behandelingen. De arts kijkt naar je lichaam om te bepalen welke resultaten haalbaar zijn en welke manier van behandelen de mooiste resultaten oplevert.

‘Je haalt vet strategisch weg om contouren te creëren’

Alternatieven

Niet alleen een liposuctie is mogelijk om de contouren te verbeteren. Met lipofilling worden de borsten, billen of kenmerken van het gezicht opgevuld. Doordat het lichaamseigen is, voelt het zachter en natuurlijker aan dan bijvoorbeeld filler. Een andere mogelijkheid is body contouring. Dit is een stapsgewijze procedure waarbij het vet eerst wordt losgemaakt door middel van geluidsgolven met het Vaser-apparaat. Hierna wordt de liposuctie zelf uitgevoerd, gevolgd door Renuvion (ook bekend als J-Plasma) voor een strakke huid en contourverbetering. Hiervoor hoeven geen grote huidopeningen worden gemaakt. ‘Ik luister altijd naar de situatie van de patiënt en geef daarin een advies.’

Brandwondencentrum

Doordat alle artsen van Blooming Plastische Chirurgie ook werkzaam zijn in het brandwondencentrum hebben ze ruime ervaring met het reconstrueren van het lichaam, wellicht een van de moeilijkste aspecten van plastische chirurgie. Hierdoor weet je zeker dat je in goede handen bent.

Datum: 30 november 2023