Eerste hulp bij de voedingsproblemen van je baby
Wanneer je net ouder bent geworden, komt er veel op je af. Ook op het gebied van voeding voor je baby komt er alles bij kijken. Is je kindje al toe aan zijn eerste ‘echte’ hapje? Geef je hem dan groente of fruit? En wat moet je doen als er iets mis gaat? De familiediëtist weet raad!
Voedingsproblemen: wat te doen?
‘In het eerste jaar maakt je baby kennis met veel voedingsmiddelen en technieken de nodig zijn om te kunnen eten en drinken. Tijdens dit proces kan er dan ook weleens iets misgaan.’ Aan het woord is familiediëtist Jildou Tuinman – Leemburg. Zij vervolgt: ‘Ik zie in de praktijk vooral baby’s met problemen met de darmen, koemelkeiwitallergie en afbuigende groeicurves.’
Darmklachten en obstipatie
‘Omdat de darmpjes in de eerste maanden nog niet volledig zijn ontwikkeld, kunnen krampen optreden,’ weet Jildou. ‘Dit is heel vervelend, maar komt vaak voor. Vanaf een maand of drie is dit bij de meeste baby’s al weer over. Maar ook later, als je kindje vaker vast voedsel gaat eten, komen darmproblemen voor. De darmen krijgen niet meer de makkelijk te verteren borstvoeding of flesvoeding, en moeten wennen aan het verteren van vezels en eiwitten. Ook dit gaat normaal gesproken na verloop van tijd beter. Daarnaast zie ik in de praktijk vaak kinderen met obstipatie. De oorzaak hiervoor is niet altijd duidelijk. Klachten kunnen bijvoorbeeld zijn: moeizame ontlasting, weinig ontlasting, krampen, een zere buik, langdurig huilen, rood aanlopen en weinig eetlust. Hierbij kan het helpen om voldoende vezels, vocht en vetten te geven.’
Voedselintolerantie
Jildou: ‘De meest voorkomende allergie bij baby’s is koemelkeiwitallergie. De kans dat een kindje koemelkeiwitallergie heeft, is 2 tot 3 %. De klachten kunnen heel divers zijn. Denk hierbij aan huiduitslag, darmproblemen, problemen met de luchtwegen, onrust, veel huilen, het weigeren van voeding, spugen en achterblijvende groei. Bij een vermoeden van koemelkeiwitallergie wordt er in overleg met de arts een ‘provocatie-test’ gedaan. Op basis van de uitslag wordt koemelkvrije voeding voorgeschreven, of koemelkvrije adviezen aan de moeder gegeven.’
Een familiediëtist kan praktische adviezen geven
Ondervoeding
‘Tot slot kunnen gewichtsverlies en groeiachterstanden wijzen op ondervoeding. Ondervoeding ontstaat meestal niet doordat je kindje een paar dagen eten weigert, maar door een ziekte die ervoor zorgt dat zijn lichaampje de voeding niet goed opneemt. In overeenstemming met de huisarts kan ik als diëtist adviseren wat er nodig is om je baby weer op een gezond niveau te krijgen.’
Tips & Tricks
Met deze tips verklein je op een gemakkelijke manier voedingsproblemen bij je kindje!
– Begin als je kindje tussen de vier en zes maanden is (dus niet eerder, maar ook niet later) met oefenhapjes. Dit zijn de eerste hapjes van je baby. Je kunt je kindje alle gezonde producten geven die jij zelf ook eet, zoals een lepeltje geprakte groente of fruit.
– Als je je kindje groente geeft, begin dan met zachte smaken. Hierbij kun je denken aan bloemkool, boontjes, broccoli en bloemkool.
– Door je baby op tijd, voor 6 maanden, al te laten wennen aan producten als pinda of ei, verklein je de kans op een allergie voor deze producten. Je kunt kiezen voor pindakaas zonder toegevoegd zout en suiker, of voor roerei.
Vraag hulp
Jildou: ‘Vermoed je dat je kindje een voedingsprobleem heeft? Onderneem niet zelf stappen, maar schakel de hulp in van een huisarts of diëtist in. Dat kan natuurlijk ook als jijzelf vragen hebt omtrent je leefstijl en voeding, of als je oudere kinderen hebt die hulp kunnen gebruiken rondom deze thema’s. Als familiediëtist ondersteun ik jou en je kind of kinderen met een aanvullend voedingsadvies.‘
-
Ineens realiseer je je dat karweitjes die je voorheen moeiteloos deed ineens meer moeite kosten. Iets zwaars optillen of verplaatsen bijvoorbeeld. Dat komt omdat je spierkracht afneemt naarmate je ouder wordt.
-
Een van de moeilijkste dingen om te veranderen is je gedragspatroon. Op een gegeven moment zit je zo vastgeroest in je keuzes dat het een automatisme wordt. Dit geldt ook voor voeding. Als je moe bent of het druk hebt, heb je geen zin om uren in de keuken te staan.
-
In de eeuwenoude traditie van de Chinese geneeskunde wordt voeding beschouwd als een essentieel element voor een gezond en evenwichtig leven.
-
We drinken allemaal weleens een kopje thee. Het is een drank van de theeplant, genaamd de ‘Camellia Sinensis’. Door de blaadjes te trekken in heet water komt de smaak vrij die ons zo bekend is.
-
Vezels zijn een vorm van koolhydraten (suikerkettingen) en onmisbaar voor het functioneren van onze darmen. Daarnaast houdt het je microbioom tevreden: je interne huisdieren die uit bacteriën, schimmels en gisten bestaan. Voedsel voor je darmbewoners dus.
-
Bijna iedereen is gek op zoet. Logisch, want een zoete smaak activeert het beloningscentrum in de hersenen. Dat heeft vervolgens een pijnstillend en stressverlagend effect. In de oertijd was zoet voedsel veilig om te eten.
-
Na een lange werkdag kom je thuis met een enorm hongergevoel. Het idee dat je nu nog een hele maaltijd moet bereiden voordat je eindelijk aan tafel kunt is niet erg aantrekkelijk. Bovendien heb je bijna niets in huis én lukt het je niet om iets gezonds te bedenken. Het enige waar je op kunt komen, is een diepvriespizza of een patatje van de snackbar om de hoek.
-
Cholesterol blijft een verwarrend onderwerp. Wat doet het en waar komt het vandaan? Als we het internet afspeuren voor een antwoord, worden we overladen met reclames voor margarines waar we niets wijzer van worden. Eenmaal bij de huisarts krijgen we – goedbedoelde – medicatie. Deze worden ook wel statines genoemd.
-
Bij de koffie een gevulde koek en tijdens de lunch op je werk een frikadel speciaal, want het is snackdag. Na het avondeten een bakje roomijs en voor het slapengaan een stuk chocolade. Als je het allemaal bij elkaar optelt, snack je eigenlijk best veel.
-
Aan het einde van de dag moet je jezelf over de drempel van je voordeur slepen. Je bent kapót. Het liefst zak je onderuit op de bank en blijf je daar de komende paar uur liggen. Maar je moet nog eten.