cholesterol

Feiten en fabels over cholesterol

Cholesterol blijft een verwarrend onderwerp. Wat doet het en waar komt het vandaan? Als we het internet afspeuren voor een antwoord, worden we overladen met reclames voor margarines waar we niets wijzer van worden. Eenmaal bij de huisarts krijgen we – goedbedoelde – medicatie. Deze worden ook wel statines genoemd. Maar ze bieden meer ellende dan een oplossing. Denk aan spierpijn, vermoeidheid en verlies van libido. Een verhoogd cholesterol wil je daarom het liefst voorkomen. Maar hoe doe je dat? We zetten een aantal feiten en fabels voor je op een rij.

‘Verhoogd cholesterol ontstaan door vet eten’

Dit is een feit én een fabel, afhankelijk van het soort vet dat je eten bevat. Verzadigde vetten met een lange keten verhogen inderdaad je cholesterol. Denk aan kaas, room, spek en cacaoboter. Middellange ketens zoals kokos doen dit niet en verzadigde vetten met een korte keten zijn zelfs onmisbare regulators voor je cholesterol door het overschot te binden. Deze laatste haal je uit vezels.
Onverzadigde vetten verhogen je cholesterol niet. maar van de omega 6 groep is linolzuur – het paradepaardje van de margarineproducenten – een stof die tot ontstekingen in de bloedvaten kan leiden. En laat dat nou net een van de redenen zijn waarom cholesterol stijgt. De omega 3 groep komt voor in zeevruchten en wild vlees. Deze verbetert de kwaliteit van cholesterol. Een vetarm dieet leidt niet tot een beter cholesterol leiden. Wél kun je het beste minder fastfood, kaas en melkchocolade eten.>

‘Koolhydraten verhogen je cholesterol’

Ook dit is een feit én een fabel. Wederom is dit afhankelijk van het soort koolhydraten dat je binnenkrijgt. Koolhydraten in de vorm van groenten, kruiden, knollen en wortels zoals pastinaak en pompoen bevatten veel vezels die je cholesterol juist in balans houden. Hetzelfde geldt voor havermout.

Koolhydraten in de vorm van frisdrank, brood, pasta’s en zoet fruit bevatten veel geconcentreerde suikers die we kunnen verbranden. Het overschot wordt in onze spieren opgeslagen. Maar zodra deze opslagtanks ook vol zijn zal de lever de suikers gaan omzetten in vetten. Een groot deel hiervan wordt cholesterol. Zolang je voldoende beweegt, kun je tot wel 50% koolhydraten eten. Beweeg je minder? Dan kun je beter richting de 30% koolhydraten eten van de totale calorieën. Wist je trouwens dat de gemiddelde Nederlander ruim boven de 65% koolhydraten op een dag eet?

Een verhoogd cholesterol wil je het liefst voorkomen

‘Alleen een ongezond voedingspatroon veroorzaakt een te hoog cholesterol’

Dit is niet waar. Cholesterol is ook een deel van je immuunsysteem en een bacteriële infectie kan je cholesterol ook verhogen. Daarnaast kan stress je cholesterol verhogen. Cholesterol is namelijk de basis voor cortisol, ons overlevingshormoon. Wanneer de bloedvaten ontstoken zijn, zal cholesterol als een reparatiemiddel werken. Helaas mag dit niet te lang duren, omdat dit reageert met zuurstof en mineralen waardoor propjes oxy-cholesterol kunnen ontstaan.

Wat kun je doen tegen verhoogd cholesterol?

Het klinkt misschien gek, maar om je cholesterol te verlagen kun je het beste meer vet eten. Houd wel rekening met het soort vet dat je eet. Vis, kokosolie, wildvlees, olijfolie en grasboter worden onder andere aangeraden. Daarnaast kun je beter kiezen voor havermout in plaats van brood. Ook vezels uit paddenstoelen en groenten hebben een cholesterolbindende werking.

Als je een extraatje nodig hebt, kun je ook een combinatie gebruiken van rode gistrijst en berberine. Deze combinatie reguleert de bloedsuiker en aanmaak van cholesterol zodat medicatie zo lang mogelijk overbodig is. Loop gerust eens binnen bij Drogisterij De Rode Pilaren voor een persoonlijk advies, ons kundige team staat voor je klaar.

Datum: 20 februari 2023