gezond-koken

Geen tijd om te koken? Geen probleem!

Grote kans dat je geen zin hebt om iedere avond uitgebreid in de keuken te staan. Met een vermoeiende werkdag achter de rug en een chaotische avond in het zicht, is de keuken dé plek die je op dat moment wil ontwijken. Je wil een makkelijke maaltijd, maar makkelijk gaat vaak gepaard met ongezond. Dat kan anders!

Pizza of salade?

Na een lange dag snak je naar een makkelijke maaltijd. En de keuze is reuze. De snackbar op de hoek, een magnetronmaaltijd uit de supermarkt, of een diepvriespizza. En dat terwijl je nét had besloten om gezonder te gaan eten! Zonde van je goede voornemens. Bovendien zijn deze makkelijke opties niet alleen ongezond; ze kosten ook nog eens relatief veel geld. Met de oplossingen in dit artikel wordt het in de toekomst een stuk makkelijker om een gezonde maaltijd te serveren, zonder dat je hier teveel tijd en moeite in hoeft te steken.

Simpel, makkelijk, eenvoudig

Je hoeft geen keukenprinses te zijn. Geen grote keuken, geen moeilijke ingrediënten, en geen dure boodschappen. Simpel is het sleutelwoord. Makkelijke en gezonde maaltijden die je binnen no-time op tafel kunt toveren, zonder dat je uren spendeert in de keuken. Het is simpeler dan je misschien denkt.

Tips

Door jezelf een paar gezonde basisrecepten aan te leren, heb je altijd wel iets achter de hand. Bovendien kun je eindeloos variëren met deze recepten. Kijk maar eens mee:

  • Pasta, en dan met name volkorenpasta, is de ideale uitgangsbasis voor een gezonde maaltijd. Pasta met tomatensaus en een zak groente; pastasalade met rucola, tonijn en rode ui; pasta met pesto en cherrytomaatjes; of met citroen en garnaal.
  • Flammkuchen. Dit is een soort pizza die je kunt beleggen waarmee je maar wil. Je kunt voor de klassieke tomatensaus met groente gaan. Maar probeer ook eens crème fraice met champignons, rode ui en rucola.
  • Salade. Dit spreekt natuurlijk voor zich. Met de restjes uit je koelkast kom je vaak een heel eind. Croutons zijn in een handomdraai gemaakt, en zelfs een dressing is minder moeilijk dan je denkt.
  • Wok. Zilvervliesrijst koken, een zak wokgroente in de pan, knoflook, kruiden en/of specerijen erbij: kind kan de was doen!
  • Pokébowl. Te warm voor noedels, maar wel zin in een Aziatisch gerecht? Dan is een pokébowl de perfecte oplossing. Rijst, proteïne (vis, vlees, of tofu), groente en een topping. Je kunt het zo gek niet bedenken, of het kan in je pokébowl.
  • Heb je écht geen tijd om te koken? Kies dan bijvoorbeeld voor een maaltijdsalade. Zo weet je zeker dat je genoeg gezonde voedingsstoffen binnenkrijgt. Wees er wel van bewust dat een maaltijdsalade niet altijd gezond is. De dressing bevat vaak veel calorieën.

Invriezen

Heb je een vriezer? Bofkont! De vriezer is je beste vriend als het gaat om makkelijke maaltijden. Pasta, risotto, zilvervliesrijst, soep: je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt het invriezen. Kook twee, drie of vier keer zoveel als het recept aangeeft, en vries in wat je overhoudt. Als je dit goed doet, blijft je eten wel tot drie maanden goed! En een tip: als je je maaltijd ‘s ochtends uit de vriezer haalt, is het ‘s avonds ontdooid. Dat scheelt weer tijd!

Er is altijd hulp

Het kan soms lastig zijn om een gezond en gevarieerd eetpatroon te ontwikkelen. Of je nou te weinig tijd hebt, geen motivatie, of weinig inspiratie hebt: A Love 4 Health kan je helpen. Samen kijken we welk voedingspatroon het beste bij jouw wensen en voorkeuren past. Benieuwd wat A Love 4 Health voor jou kan betekenen? Neem gerust contact op!

Datum: 01 juli 2022