Gezondheid? Stap voor stap!
Uit ervaring weet jij wel hoe druk het leven kan zijn. Het gezin is een prioriteit, maar ook wil je hogerop komen in je werk en je werk zo goed mogelijk uitvoeren. Daarnaast wil je natuurlijk ook je vrienden regelmatig zien. En oh ja, ergens is er ook nog de wens om goed voor je lichaam te zorgen en gezond te leven. Maar hoe begin je daaraan wanneer de drukte je nogal opslokt? Natuurlijk is het veel gemakkelijker even een pizza in de oven te gooien na een lange dag, of op je telefoon snel een bestelling te doen. Erg verleidelijk, en vandaag de dag ook steeds toegankelijker. Saskia is diëtist bij Salu Dietist en hoort dit vraagstuk veel voorbij komen. ‘Mijn tip? Begin gewoon, maar doe het stap voor stap.’ In dit artikel legt Saskia uit hoe jij gezond eten kunt combineren met jouw drukke bestaan!
Bepaal je doel
‘Allereerst is het belangrijk je eigen doel te bepalen’, vertelt Saskia. ‘Maak voor jezelf helder waarom je eigenlijk anders of gezonder wilt eten. Misschien is het omdat je je energieker wilt voelen, om een goed voorbeeld voor je kinderen te zijn of omdat je beter met hen wilt kunnen spelen. Wanneer je je doel goed voor ogen hebt, zul je gemakkelijker de goede keuzes kunnen maken en je gezondere leefstijl beter volhouden.’
Dieet in kleine stappen
Saskia benoemt het belang van kleine stappen. ‘Je gehele dieet ineens omgooien is ontzettend moeilijk, en houd je waarschijnlijk niet vol. Daarom adviseer ik de verandering op te breken in kleinere stapjes. Kies aanpassingen die voor jou het gemakkelijkst zijn, begin bijvoorbeeld bij alleen het ontbijt, lunch of diner. Neem een aantal maaltijden in de week en start daar. Lukt dat goed? Breid het dan uit met nog meer maaltijden.’
Wil jij werken aan je gezondheid?
Goed plannen
‘Probeer ook te plannen’, vervolgt Saskia. ‘Maak je ’s avonds een roerbakschotel? Maak dan iets meer zodat je de dag erna een lekkere en gezonde lunch mee kunt nemen naar het werk. Zo bespaar je tijd én voorkom je verspilling als je een keer iets teveel hebt gekookt. En ja, vers eten maken kost iets meer tijd dan iets kant en klaars in de magnetron zetten. Maar wanneer je deze extra vijftien minuten per dag van tevoren inplant, kun je er gewoon rekening mee houden. Bedenk dan: wat is nou dat kwartiertje ten opzichte van een heerlijke, verse en gezonde maaltijd!’
Tips!
- Kies hoofdmaaltijden in plaats van snacks. De grotere, gezonde maaltijden verzadigen je langdurig zodat je niet naar ongezond eten grijpt.
- Bereid voor. Zorg dat je een aantal recepten goed beheerst waarop je kunt terugvallen. Ook kun je maaltijden ‘preppen’: van tevoren bereiden en bewaren tot het moment je het nodig hebt.
- Doe boodschappen online! Zo word je niet in de winkel verleid door al het lekkers en bespaar je tijd.
- Zorg voor een goedgevulde voorraadkast. Zo kun je, ook wanneer je vergeet boodschappen te doen, nog een gezonde maaltijd bereiden en hoef je niet met lege maag naar de supermarkt.
-
Ineens realiseer je je dat karweitjes die je voorheen moeiteloos deed ineens meer moeite kosten. Iets zwaars optillen of verplaatsen bijvoorbeeld. Dat komt omdat je spierkracht afneemt naarmate je ouder wordt.
-
Een van de moeilijkste dingen om te veranderen is je gedragspatroon. Op een gegeven moment zit je zo vastgeroest in je keuzes dat het een automatisme wordt. Dit geldt ook voor voeding. Als je moe bent of het druk hebt, heb je geen zin om uren in de keuken te staan.
-
In de eeuwenoude traditie van de Chinese geneeskunde wordt voeding beschouwd als een essentieel element voor een gezond en evenwichtig leven.
-
We drinken allemaal weleens een kopje thee. Het is een drank van de theeplant, genaamd de ‘Camellia Sinensis’. Door de blaadjes te trekken in heet water komt de smaak vrij die ons zo bekend is.
-
Vezels zijn een vorm van koolhydraten (suikerkettingen) en onmisbaar voor het functioneren van onze darmen. Daarnaast houdt het je microbioom tevreden: je interne huisdieren die uit bacteriën, schimmels en gisten bestaan. Voedsel voor je darmbewoners dus.
-
Bijna iedereen is gek op zoet. Logisch, want een zoete smaak activeert het beloningscentrum in de hersenen. Dat heeft vervolgens een pijnstillend en stressverlagend effect. In de oertijd was zoet voedsel veilig om te eten.
-
Na een lange werkdag kom je thuis met een enorm hongergevoel. Het idee dat je nu nog een hele maaltijd moet bereiden voordat je eindelijk aan tafel kunt is niet erg aantrekkelijk. Bovendien heb je bijna niets in huis én lukt het je niet om iets gezonds te bedenken. Het enige waar je op kunt komen, is een diepvriespizza of een patatje van de snackbar om de hoek.
-
Cholesterol blijft een verwarrend onderwerp. Wat doet het en waar komt het vandaan? Als we het internet afspeuren voor een antwoord, worden we overladen met reclames voor margarines waar we niets wijzer van worden. Eenmaal bij de huisarts krijgen we – goedbedoelde – medicatie. Deze worden ook wel statines genoemd.
-
Bij de koffie een gevulde koek en tijdens de lunch op je werk een frikadel speciaal, want het is snackdag. Na het avondeten een bakje roomijs en voor het slapengaan een stuk chocolade. Als je het allemaal bij elkaar optelt, snack je eigenlijk best veel.
-
Aan het einde van de dag moet je jezelf over de drempel van je voordeur slepen. Je bent kapót. Het liefst zak je onderuit op de bank en blijf je daar de komende paar uur liggen. Maar je moet nog eten.