Ongezond-eten

Hoe weersta ik de verleiding om ongezond te eten?

Je loopt weer je gebruikelijke route van de bank naar de koelkast, en maakt een afslag bij de voorraadkast. Eenmaal daar staart de zak chips je aan. Hoe voorkom je dat je toegeeft en hem meeneemt naar de bank? Lees hier hoe je de verleiding weerstaat om ongezond te gaan eten.

 

De verleiding is groot

Misschien ben je bezig met afvallen of wil je een gezonde leefstijl ophouden. Je doet ontzettend je best om je niet te vergrijpen aan alles wat oh zo lekker is. Dat kan erg moeilijk zijn, aangezien je vaak in de verleiding wordt gebracht. De ene keer is het die frisdrankreclame op televisie, de andere keer is het de brunch met vriendinnen. Kortom: voorkomen is onmogelijk. Je zult altijd in de verleiding kunnen komen. De truc is dat je leert om niet toe te geven aan de verleiding. Maar hoe?

Pas je omgeving aan

Dit klinkt tegenstrijdig aangezien je net leest dat voorkomen onmogelijk is, maar denk in kleine stapjes! Zet bijvoorbeeld een flesje water op je werkplek. Decoreer de eettafel met een mooie fruitschaal. Vul de groentelade met kleurrijke groenten. En dan de grootste ‘kleine’ aanpassing: houd de ongezonde snacks uit de voorraadkast, maar sla gezonde snacks in. In de supermarkt maak je deze aanpassing door de kar voorbij de schappen vol zoete en zoute heerlijkheid te duwen. Zo leer je al om te weerstaan!

Eenmaal daar staart de zak chips je aan. Hoe voorkom je dat je toegeeft en hem meeneemt naar de bank?

Breng je omgeving op de hoogte

Nu je de uitdaging binnenshuis hebt getackeld, kijk je hoe je het buitenshuis aanpakt. Het kan helpen om je omgeving op de hoogte te brengen van je verandering in leefstijl. Je zult merken dat er meer begrip is. Mensen zullen minder snel ongezonde keuzes goedpraten of je proberen te overtuigen dat je ‘toch wel voor dat ene toetje kunt gaan’. Wie weet ondersteunen ze jou zelfs in het maken van gezonde keuzes door met je mee te gaan!

Verplaats je gedachten naar iets anders

Wanneer het verlangen naar iets ongezonds toch opspeelt, kan het helpen om jezelf af te leiden met een activiteit. Je kunt het snel en simpel verhelpen door een of twee glaasjes water te drinken voor een verzadigd gevoel. Mocht het niet baten, zijn hier een paar voorbeelden van activiteiten die afleidend zijn:

  • Maak een wandeling,
  • Neem een ontspannende douche/een ontspannend bad,
  • Bel met die ene persoon die je al tijden niet hebt gesproken,
  • Lees een boek uit je favoriete genre.

Vraag om hulp

Blijf je moeite houden met het weerstaan van ongezond eten? Straf jezelf niet teveel als je toch zwicht. Het is nu eenmaal lastig directe verandering te maken in leefstijl. Wil je hulp? Ga gerust het gesprek aan met Miranda van A Love 4 Health om samen te kijken waar de verbeterpunten liggen.

Datum: 21 juni 2022