
‘Wat gebeurt er in jouw keuken?’
In april 2014 voelde ik tijdens het douchen een knobbeltje in mijn borst. Ik heb toen snel een afspraak met de huisarts gemaakt. Binnen 2 dagen kon ik in het ziekenhuis terecht. De uitslag, daar moest ik een weekend op wachten. Dat waren zware dagen… Uiteindelijk kreeg ik dan het slechte nieuws te horen: borstkanker. Letterlijk de poten worden onder je vandaan geschopt.
Selina Bakker
Erfelijk gen
Al snel ben ik geopereerd, borstsparend, en ik dacht ‘Nou, dat viel mee.’ Echter ben ik ook getest op het erfelijk gen, en op deze uitslag moet je 6 weken wachten. De uitslag was de tweede klap die ik te verwerken kreeg: ik ben eigenaar van het erfelijk gen. De kans dat je de kanker dan terugkrijgt is enorm hoog en dat heeft me doen besluiten mijn borsten en eierstokken te laten verwijderen. Dit was de meest heftige beslissing in mijn leven.
Blijven eten
Tijdens mijn behandelingen in het ziekenhuis verbaasde ik me heel erg wat er tijdens de chemo op de menukaart stond: broodje kroket, frikandel, patat… Huh? Wat is dit nu weer? Echter kwam ik er al snel achter dat dit eigenlijk wel het lekkerste smaakte op dat moment, omdat je smaak heel erg verandert tijdens de kuur. Het belangrijkste was toen echt: vooral blijven eten. Op dat moment maakte het even niet uit wat het was en of het gezond was. Met mijn achtergrond best lastig, omdat ik toch altijd gezond wilde eten. Wel heeft het enorm geholpen tijdens mijn herstel dat ik in zeer goede gezondheid was en dat ik veel aan sport deed. Dit zorgde ervoor dat ik steeds weer snel herstelde.
Voedingsindustrie
In die periode werkte ik in de catering. Ik heb mijn hele leven al een passie voor voeding en ben na mijn behandelingen de opleiding tot gewichtsconsulent begonnen, zodat ik nu ook voldoende kennis heb om die te kunnen doorgeven. Deze opleiding heeft me wel wakkergeschud over alle ins en outs rond de voedingsindustrie. Ik dacht vrij gezond te eten, maar niets was minder waar. Ik ben me gaan verdiepen in de etiketten van onze voedingsmiddelen en daar ben ik vreselijk van geschrokken: zoveel suiker, zout, verzadigd vet, E-nummers, misleidende teksten enzovoort in 70% van de producten in de supermarkten.
Van normale, verse maaltijden word je niet dik
Koelkastmanager
Nu ik gediplomeerd gewichtsconsulente ben, help ik graag anderen de weg te vinden naar een gezonde leefstijl. Zo kijk ik graag, als een koelkastmanager, mee in de keuken om te zien wat daar gebeurt: welke ingrediënten zijn er te vinden? Hoe wordt het eten bereid? Zit er genoeg variatie in het menu? Hoe kun je de pakjes en zakjes vervangen door kruiden te gebruiken? Zo probeer ik een bepaalde bewustwording in gang te zetten.
Supermarktsafari
Mijn stelling is: van normale, verse maaltijden word je niet dik. Ook organiseer ik supermarktsafari’s. Tijdens zo’n safari gaan we samen boodschappen doen en vertel ik je op de meest eenvoudige manier waar je op kunt letten en welke producten je beter kunt vervangen. Het vergelijken van producten kan al een heel stuk verbetering brengen in bijvoorbeeld het suikergehalte. Vers voedsel is natuurlijk het gezondste, maar ik besef ook goed dat dit niet voor iedereen haalbaar is.
Doelen
Wat is jouw doel? Let’s get started!
- Je wil graag afvallen, maar het lukt niet alleen
- Je wil gezonder gaan leven, maar je weet niet hoe
- Je wil gezonder gaan eten, maar weet niet wat je het beste kunt kiezen
- Je wil je kinderen gezond zien opgroeien
- Je wil investeren in je gezondheid en dat van je gezin
- Je wil minder last van overgangsklachten
- Je wil meer energie
-
Het nieuwe jaar staat voor deur en de goede voornemens worden weer uit de kast gehaald. In een wereld waarin fastfood en bewerkte producten de norm lijken te zijn, zijn bewuste keuzes in voeding belangrijker dan ooit. Wij helpen je daarom een eindje op weg met die goede voornemens over gezonder leven.
-
Ineens realiseer je je dat karweitjes die je voorheen moeiteloos deed ineens meer moeite kosten. Iets zwaars optillen of verplaatsen bijvoorbeeld. Dat komt omdat je spierkracht afneemt naarmate je ouder wordt.
-
Een van de moeilijkste dingen om te veranderen is je gedragspatroon. Op een gegeven moment zit je zo vastgeroest in je keuzes dat het een automatisme wordt. Dit geldt ook voor voeding. Als je moe bent of het druk hebt, heb je geen zin om uren in de keuken te staan.
-
In de eeuwenoude traditie van de Chinese geneeskunde wordt voeding beschouwd als een essentieel element voor een gezond en evenwichtig leven.
-
We drinken allemaal weleens een kopje thee. Het is een drank van de theeplant, genaamd de ‘Camellia Sinensis’. Door de blaadjes te trekken in heet water komt de smaak vrij die ons zo bekend is.
-
Vezels zijn een vorm van koolhydraten (suikerkettingen) en onmisbaar voor het functioneren van onze darmen. Daarnaast houdt het je microbioom tevreden: je interne huisdieren die uit bacteriën, schimmels en gisten bestaan. Voedsel voor je darmbewoners dus.
-
Bijna iedereen is gek op zoet. Logisch, want een zoete smaak activeert het beloningscentrum in de hersenen. Dat heeft vervolgens een pijnstillend en stressverlagend effect. In de oertijd was zoet voedsel veilig om te eten.
-
Na een lange werkdag kom je thuis met een enorm hongergevoel. Het idee dat je nu nog een hele maaltijd moet bereiden voordat je eindelijk aan tafel kunt is niet erg aantrekkelijk. Bovendien heb je bijna niets in huis én lukt het je niet om iets gezonds te bedenken. Het enige waar je op kunt komen, is een diepvriespizza of een patatje van de snackbar om de hoek.
-
Cholesterol blijft een verwarrend onderwerp. Wat doet het en waar komt het vandaan? Als we het internet afspeuren voor een antwoord, worden we overladen met reclames voor margarines waar we niets wijzer van worden. Eenmaal bij de huisarts krijgen we – goedbedoelde – medicatie. Deze worden ook wel statines genoemd.
-
Bij de koffie een gevulde koek en tijdens de lunch op je werk een frikadel speciaal, want het is snackdag. Na het avondeten een bakje roomijs en voor het slapengaan een stuk chocolade. Als je het allemaal bij elkaar optelt, snack je eigenlijk best veel.