zwanger

Zwanger? Zorg voor de juiste voedingsstoffen

Tijdens je zwangerschap zul je in gewicht aankomen. Dat is onvermijdelijk. Maar waar de ene vrouw gedurende die 9 maanden slechts 5 kilo aankomt, ziet de ander de wijzer van de weegschaal langzaam maar zeker 25 kilo opschuiven. Waar ligt dat aan en wat ‘mag’ je eigenlijk aankomen tijdens een zwangerschap?

Het is onvermijdelijk

Het hoort erbij dat je tijdens de zwangerschap groeit. Dit extra gewicht wordt onder andere bepaald door je baby, het vruchtwater, de placenta en je baarmoeder. Ook wordt er extra vetweefsel aangemaakt. Dit fungeert als reserve om borstvoeding te geven. Het gewicht dat je zult aankomen tijdens de zwangerschap verschilt per vrouw, en hangt ook af van je gewicht vóór de geboorte.

10 tot 15 kilo is normaal

Gemiddeld is het ‘normaal’ dat je in je zwangerschap in totaal 10 tot 15 kilo aankomt. Maar uiteraard is dat een gemiddelde en zitten er altijd uitschieters naar boven of onderen tussen. Wanneer je gezond eet, zorgt dat je alle voedingsstoffen binnenkrijgt en genoeg beweging krijgt, maakt het eigenlijk niet uit hoeveel je groeit. Die extra kilo’s zijn dan gewoon functioneel. Blijkbaar heeft je lichaam dat nodig. Zolang jij zorgt dat jij je voedingsstoffen binnenkrijgt, is het gewicht daaraan ondergeschikt.

Zorg voor goede bouwstoffen

Een heel ander verhaal is het wanneer je veel in gewicht aankomt, doordat je ongezond eet. Dat is niet alleen slecht voor jezelf, maar ook voor je baby. Je kindje heeft bouwstoffen nodig om te groeien en zich te kunnen ontwikkelen. Die bouwstoffen krijgt hij binnen via jouw voeding.

Meer risico’s bij overgewicht

Mogelijk had je al overgewicht voordat je zwanger raakte en in dat geval loop je extra risico’s. Je maakt meer kans op een miskraam, zwangerschapsdiabetes, zwangerschapsvergiftiging, een hoog geboortegewicht en een kunstverlossing. Wanneer je al voor je zwangerschap te zwaar was, is het verstandig om je tijdens je zwangerschap door een diëtist te laten begeleiden. Je krijgt advies over hoe je zo weinig mogelijk aankomt, zodat je risico’s mogelijk kunt beperken.

Je kindje heeft bouwstoffen nodig om te groeien

Zorg goed voor jezelf

Dat wil overigens niet zeggen dat je moet gaan ‘lijnen’ tijdens je zwangerschap. Dat zou zeer onverstandig zijn. Als je te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt en je te veel energie verbruikt, zal je lichaam spiermassa gaan afbreken. Met een bevalling en mogelijk het geven van borstvoeding in het vooruitzicht is dat geen goed plan. Wanneer je het gevoel hebt dat je het sneller koud hebt, gauw moe bent en je conditie achteruitgaat, bestaat de kans dat je jezelf aan het ‘opeten’ bent. Vraag in zo’n geval altijd raad aan de diëtist.

Nieuwe inzichten

Terwijl je moeder het misschien onzin vindt dat je geen filet americain, carpaccio of brie mag eten, zij heeft dat tijdens haar zwangerschap immers ook gewoon gedaan, zou het zeer onverstandig zijn om dat wél te doen. Er wordt veel onderzoek gedaan naar voeding. In feite is het nog een vrij jong beroep. Door al die onderzoeken zijn de ideeën over voeding de laatste decennia erg veranderd en weten we inmiddels dat sommige ziektebeelden of afwijkingen voorkomen kunnen worden als je bepaalde voedingsmiddelen niet eet. Van andere bouwstoffen is juist de toegevoegde waarde ontdekt. Zo is het verstandig om de eerste 10 weken van je zwangerschap foliumzuur te slikken om een open ruggetje bij je kind te voorkomen en helpt vitamine D bij de opbouw van de botten en de ontwikkeling van de hersenen van je baby.

Niet gebruiken!

Niet gebruiken wanneer je zwanger bent:

  • alcohol
  • meer dan 1 kopje koffie per dag
  • rauwe producten zoals vlees, kip, vis of eieren
  • rauwmelkse kazen
  • roofvissen, paling, schaal- en schelpdieren
  • zout
  • lever

Inloopspreekuur

Heb je vragen over je gewicht of twijfel je of je wel de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt? Ik houd onder meer een inloopspreekuur bij Verloskundige praktijk Pia. Je mag gewoon even binnenlopen voor een eerlijk advies. Maar je kunt natuurlijk ook bellen voor informatie of wanneer je door mij begeleid wilt worden.

Datum: 24 april 2019