Zwanger? Zorg voor de juiste voedingsstoffen
Tijdens je zwangerschap zul je in gewicht aankomen. Dat is onvermijdelijk. Maar waar de ene vrouw gedurende die 9 maanden slechts 5 kilo aankomt, ziet de ander de wijzer van de weegschaal langzaam maar zeker 25 kilo opschuiven. Waar ligt dat aan en wat ‘mag’ je eigenlijk aankomen tijdens een zwangerschap?
Het is onvermijdelijk
Het hoort erbij dat je tijdens de zwangerschap groeit. Dit extra gewicht wordt onder andere bepaald door je baby, het vruchtwater, de placenta en je baarmoeder. Ook wordt er extra vetweefsel aangemaakt. Dit fungeert als reserve om borstvoeding te geven. Het gewicht dat je zult aankomen tijdens de zwangerschap verschilt per vrouw, en hangt ook af van je gewicht vóór de geboorte.
10 tot 15 kilo is normaal
Gemiddeld is het ‘normaal’ dat je in je zwangerschap in totaal 10 tot 15 kilo aankomt. Maar uiteraard is dat een gemiddelde en zitten er altijd uitschieters naar boven of onderen tussen. Wanneer je gezond eet, zorgt dat je alle voedingsstoffen binnenkrijgt en genoeg beweging krijgt, maakt het eigenlijk niet uit hoeveel je groeit. Die extra kilo’s zijn dan gewoon functioneel. Blijkbaar heeft je lichaam dat nodig. Zolang jij zorgt dat jij je voedingsstoffen binnenkrijgt, is het gewicht daaraan ondergeschikt.
Zorg voor goede bouwstoffen
Een heel ander verhaal is het wanneer je veel in gewicht aankomt, doordat je ongezond eet. Dat is niet alleen slecht voor jezelf, maar ook voor je baby. Je kindje heeft bouwstoffen nodig om te groeien en zich te kunnen ontwikkelen. Die bouwstoffen krijgt hij binnen via jouw voeding.
Meer risico’s bij overgewicht
Mogelijk had je al overgewicht voordat je zwanger raakte en in dat geval loop je extra risico’s. Je maakt meer kans op een miskraam, zwangerschapsdiabetes, zwangerschapsvergiftiging, een hoog geboortegewicht en een kunstverlossing. Wanneer je al voor je zwangerschap te zwaar was, is het verstandig om je tijdens je zwangerschap door een diëtist te laten begeleiden. Je krijgt advies over hoe je zo weinig mogelijk aankomt, zodat je risico’s mogelijk kunt beperken.
Je kindje heeft bouwstoffen nodig om te groeien
Zorg goed voor jezelf
Dat wil overigens niet zeggen dat je moet gaan ‘lijnen’ tijdens je zwangerschap. Dat zou zeer onverstandig zijn. Als je te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt en je te veel energie verbruikt, zal je lichaam spiermassa gaan afbreken. Met een bevalling en mogelijk het geven van borstvoeding in het vooruitzicht is dat geen goed plan. Wanneer je het gevoel hebt dat je het sneller koud hebt, gauw moe bent en je conditie achteruitgaat, bestaat de kans dat je jezelf aan het ‘opeten’ bent. Vraag in zo’n geval altijd raad aan de diëtist.
Nieuwe inzichten
Terwijl je moeder het misschien onzin vindt dat je geen filet americain, carpaccio of brie mag eten, zij heeft dat tijdens haar zwangerschap immers ook gewoon gedaan, zou het zeer onverstandig zijn om dat wél te doen. Er wordt veel onderzoek gedaan naar voeding. In feite is het nog een vrij jong beroep. Door al die onderzoeken zijn de ideeën over voeding de laatste decennia erg veranderd en weten we inmiddels dat sommige ziektebeelden of afwijkingen voorkomen kunnen worden als je bepaalde voedingsmiddelen niet eet. Van andere bouwstoffen is juist de toegevoegde waarde ontdekt. Zo is het verstandig om de eerste 10 weken van je zwangerschap foliumzuur te slikken om een open ruggetje bij je kind te voorkomen en helpt vitamine D bij de opbouw van de botten en de ontwikkeling van de hersenen van je baby.
Niet gebruiken!
Niet gebruiken wanneer je zwanger bent:
- alcohol
- meer dan 1 kopje koffie per dag
- rauwe producten zoals vlees, kip, vis of eieren
- rauwmelkse kazen
- roofvissen, paling, schaal- en schelpdieren
- zout
- lever
Inloopspreekuur
Heb je vragen over je gewicht of twijfel je of je wel de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt? Ik houd onder meer een inloopspreekuur bij Verloskundige praktijk Pia. Je mag gewoon even binnenlopen voor een eerlijk advies. Maar je kunt natuurlijk ook bellen voor informatie of wanneer je door mij begeleid wilt worden.
-
Theedrinken is al eeuwenlang een manier om te ontspannen, te genieten en tegelijkertijd iets goeds te doen voor je lichaam. Naast de bekende groene, zwarte of kruidenthee is er de laatste jaren één variant sterk in opkomst: matcha.
-
Gezond koken klinkt eenvoudig, maar zodra je dagelijks moet bedenken wat er op tafel komt, blijkt het vaak lastiger dan gedacht. De vraag wat eten we vanavond verandert al snel in een zoektocht naar iets dat snel, lekker én voedzaam is. Maar wat betekent ‘gezond koken’ nu eigenlijk?
-
Het nieuwe jaar staat voor deur en de goede voornemens worden weer uit de kast gehaald. In een wereld waarin fastfood en bewerkte producten de norm lijken te zijn, zijn bewuste keuzes in voeding belangrijker dan ooit. Wij helpen je daarom een eindje op weg met die goede voornemens over gezonder leven.
-
Ineens realiseer je je dat karweitjes die je voorheen moeiteloos deed ineens meer moeite kosten. Iets zwaars optillen of verplaatsen bijvoorbeeld. Dat komt omdat je spierkracht afneemt naarmate je ouder wordt. Dat proces begint niet pas op hoge leeftijd, maar al rond de leeftijd van 30-35 jaar.
-
Een van de moeilijkste dingen om te veranderen is je gedragspatroon. Op een gegeven moment zit je zo vastgeroest in je keuzes dat het een automatisme wordt. Dit geldt ook voor voeding. Als je moe bent of het druk hebt, heb je geen zin om uren in de keuken te staan.
-
In de eeuwenoude traditie van de Chinese geneeskunde wordt voeding beschouwd als een essentieel element voor een gezond en evenwichtig leven.
-
We drinken allemaal weleens een kopje thee. Het is een drank van de theeplant, genaamd de ‘Camellia Sinensis’. Door de blaadjes te trekken in heet water komt de smaak vrij die ons zo bekend is.
-
Vezels zijn een vorm van koolhydraten (suikerkettingen) en onmisbaar voor het functioneren van onze darmen. Daarnaast houdt het je microbioom tevreden: je interne huisdieren die uit bacteriën, schimmels en gisten bestaan. Voedsel voor je darmbewoners dus.
-
Bijna iedereen is gek op zoet. Logisch, want een zoete smaak activeert het beloningscentrum in de hersenen. Dat heeft vervolgens een pijnstillend en stressverlagend effect. In de oertijd was zoet voedsel veilig om te eten.
-
Na een lange werkdag kom je thuis met een enorm hongergevoel. Het idee dat je nu nog een hele maaltijd moet bereiden voordat je eindelijk aan tafel kunt is niet erg aantrekkelijk. Bovendien heb je bijna niets in huis én lukt het je niet om iets gezonds te bedenken. Het enige waar je op kunt komen, is een diepvriespizza of een patatje van de snackbar om de hoek.



