gehoor

Een gezond gehoor

Bij ‘fit en gezond’ denk je snel aan sporten en bewegen. Iemand die fit en gezond is, komt ook zo over: vlot en jong. Wij zien in ons bedrijf klanten van alle leeftijden, maar toch veel op een wat hogere leeftijd.

Soepel blijven

Bij de intake blijkt toch dat er ook tot op hoge leeftijd gesport wordt (sportschool, tennis, golf, wandelen, fietsen) Meermalen per week, dan blijft het lichaam soepel. Als je het een poosje verwaarloost, is het lastig om weer op niveau te komen.

Jonger ogen

Met horen is het niet anders. Zelfs een lichamelijk fit persoon komt ‘oud’ over als hij/zij niet meer mee kan doen door het slechte gehoor. Mensen kijken wat afwezig rond, gaan niet meer in gesprek als er wat omgevingsgeluid is of vermijden sociale contacten. Hun horen is dus niet meer fit. Daarentegen: als je makkelijk en vlot kunt meedoen in gesprekken, oog je jonger.

Revalideren

Ook als je je gehoor hebt verwaarloosd, al lange tijd veel te weinig geluidsinformatie naar je hersenen hebt laten gaan, is het heel moeilijk het verstaan weer op niveau te krijgen. Dan is het geen kwestie van een hoortoestel in doen en klaar zijn. Net als na een stevige blessure moet er gerevalideerd worden. De hersenen moeten wennen aan de klanken die er lange tijd niet waren en aan alle geluiden die weer terug zijn. De luidheidswaarneming is vaak van slag, klanken die uit beeld waren worden al als onprettig luid ervaren als ze maar net waarneembaar zijn.

Net als na een stevige blessure moet er gerevalideerd worden

Begeleiding

Meestal zijn deze klanken wel essentieel om weer tot goed verstaan te komen. Een goede opbouw en begeleiding bij deze ‘revalidatie van het gehoor’ is dan ook van groot belang.

Wacht niet te lang

Bij twijfel over het gehoor: onderneem actie, wacht niet te lang. Bij het aanschaffen van een hulpmiddel: laat je goed begeleiden. Wij zien je graag in onze vestiging in Hoofddorp of Haarlem.

Datum: 18 september 2023