slechte-adem

Een slechte adem: durf jij je mond open te doen?

Er rust een groot taboe op het hebben van een slechte adem. Geeft toe: het is super vervelend om terug te deinzen, wanneer je moeder, vriend of vriendin uit zijn of haar mond ruikt. Hoe zeg je dit tegen diegene? Er is vaak wat aan te doen dus tijd om dit taboe te doorbreken!

Slechte adem

Het hebben van een slechte adem kan vergaande gevolgen geven. Halitose (ernstige slechte adem) kan je hele leven beheersen. Zelf ruik je jouw slechte adem niet. Hoe ongemakkelijk is dat? Je voelt je sociaal ongemakkelijk en gaat praten met je hand voor je mond, of je gaat erop letten of mensen een terugdeinzende beweging maken. Het maakt je onzeker en je durft steeds minder.

Wat te doen?

Een gezonde mond is belangrijk voor je gehele gezondheid. In 85% van de gevallen is onvoldoende mondhygiëne de oorzaak van een slechte adem. Verzorg je mond daarom goed! Weet je niet precies hoe? Een mondhygiënist kan je verder helpen.

Die glimlach laten zien!

De mondhygiënist helpt problemen met je gebit voorkomen en adviseert je over hoe je jouw gebit het beste schoon kunt houden. Het advies zal per persoon verschillen, want de een poetst anders dan de ander. Gebruik jij een harde of zachte tandenborstel? En flos je wel goed? Door de gebit goed schoon te houden voorkom je gaatjes, een vervelende adem én problemen met je tandvlees.

In 85% van de gevallen is onvoldoende mondhygiëne de oorzaak van een slechte adem

Tandproblemen

Mochten er (ondanks al dat poetsen) toch problemen ontstaan, dan kan de mondhygiënist behandelingen uitvoeren die jouw tandvlees genezen. Naast het geven van de juiste voorlichting over je gebitsverzorging haalt de mondhygiënist tandplak, tandsteen en aanslag weg. Ook kan je bij de mondhygiënist terecht voor het polijsten van je vullingen of het bleken van je tanden.

Breng het leuk

Dan is er nog de vraag: hoe zeg je tegen iemand dat hij of zij uit haar mond ruikt? Zeg het in ieder geval niet als er andere mensen bij aanwezig zijn of als de slechte adem van die persoon niet chronisch is. Breng het ook niet te bot!

Tips!

Je kunt bijvoorbeeld zo beginnen: ‘als ik dit probleem had, zou ik het heel fijn vinden als iemand het tegen mij zou zeggen, daarom…’ of: ‘er is mij iets opgevallen, maar ik weet niet of je je ervan bewust bent…’. Ondanks dat niemand wil horen dat hij of zij geen frisse adem heeft, is het voor degene in kwestie wel van groot belang. Help mee dit taboe te doorbreken door er wat van te zeggen! Dan kan die persoon er wat aan gaan doen.

Datum: 13 juni 2018