oefentherapie

Je eigen therapeut dankzij oefentherapie

Heerlijk, eindelijk weer voorjaar! Tijd voor ontspannen fietstochtjes, slenterwandelingen in het park en eindeloze middagen op het terras. Maar dan, aan het einde of zelfs al tijdens zo’n heerlijke dag, is het er ineens: die pijn in je lijf. Eerst een beetje zeurend, dan steeds erger. Soms zelfs zo erg dat je niet meer prettig kunt staan, zitten of bewegen. Zo had jij deze fijne vrije voorjaarsdag natuurlijk niet voor je gezien!

Zelf van je klachten afkomen

Van die pijn heb je wel vaker last. Bijvoorbeeld na dat middagje winkelen, die hele middag staan aan de zijlijn van het voetbalveld of tijdens het sporten. Na een nachtje slapen is de pijn meestal wel weg. Totdat je weer in beweging komt… Wist je dat je met oefentherapie zelf van je klachten af kunt komen?

Oefentherapie helpt!

De bewegingen die de klachten veroorzaken, vormen een groot deel van jouw dag. Als jij een verkeerde houding hebt, of een verkeerde manier van bewegen, dan is er een grote kans dat je klachten krijgt. Gelukkig is je lichaam heel goed in staat om zichzelf te herstellen. Soms is daar wat hulp bij nodig: nét dat ene zetje om je weer op de goede weg te helpen, zodat je zelf leert herkennen wanneer je een verkeerde houding aanneemt of verkeerd aan het bewegen bent. Je bewuster worden van je houding en manier van bewegen is dus een belangrijke eerste stap! Oefentherapie helpt je hierbij.

Oefentherapie: waarvoor?

Oefentherapie helpt bij onder andere:

  • bekkenklachten
  • lage rugklachten
  • nek- en schouderklachten
  • scolioseproblematiek
  • stressmanagement
  • chronische pijn
  • hyperventilatie
  • slaapproblemen
  • veel andere klachten die te maken hebben met je houdings- en bewegingsapparaat

Door middel van oefeningen leer je een optimaal houdings- en bewegingspatroon aan

Hoe werkt het?

Samen met de oefentherapeut kijk je hoe je je houding en manier van bewegen kunt verbeteren. Wat is nou een goede manier van rennen, lopen, bukken, zitten of staan? Op die manier probeer je zélf te ontdekken wat er verbeterd kan worden. Zo is het de bedoeling dat je door kleine aanpassingen te maken, zélf je klachten kunt laten afnemen. Kortom: door middel van oefeningen leer je een optimaal houdings- en bewegingspatroon aan. Je leert daarmee je lichaam te voelen, en je klachten te verhelpen of onder controle te krijgen. Je bent dus eigenlijk je eigen therapeut!

Goed om te weten: de vergoeding

In de meeste gevallen wordt de oefentherapie geheel of gedeeltelijk vergoed vanuit de aanvullende zorgverzekering. Check je polis of informeer bij je eigen zorgverzekeraar hoe de situatie voor jou is geregeld.

Datum: 06 maart 2019