B12

Wat zijn voedingsproducten met veel vitamine B12?

Vitamine B12 is naast vitamine C één van de bekendste vitaminen. Toch liggen er voor sommige mensen tekorten op de loer. Wil jij weten met welke producten je genoeg vitamine B12 binnenkrijgt? Lees dan snel verder en volg deze gratis op!

Wat is vitamine B12?

Vitamine B12 behoort tot het zogenoemde vitamine B-complex. Dit is de groep van verschillende B-vitamines. Vitamine B12 is de bekendste van de complete reeks en heeft op meerdere vlakken invloed op het menselijke lichaam en de gemoedstoestand van de mens. Zo is vitamine B12 voor een groot deel belangrijk voor de energiehuishouding van het lichaam en levert vitamine B12 een strijd tegen vermoeidheid.

Dat is het echter nog niet, want het versterkt ook de menselijke gemoedstoestand, draagt bij aan de weerstand en helpt een handje bij geheugen- en concentratieproblemen. Vitamine B12’ aandeel in de productie van rode bloedcellen spelen hierbij een essentiële rol. Deze specifieke bloedcellen vervoeren het zuurstof in ons lichaam.

Vitamine B12-tekort herkennen

Doordat vitamine B12 op zoveel verschillende vlakken zijn uitwerking uitoefent, is een vitamine B12-tekort aan veel dingen te herkennen. Neem bijvoorbeeld:

  • vermoeidheid,
  • tintelingen in armen, benen, handen en/of voeten,
  • geheugenverlies en/of concentratieproblemen,
  • oorsuizen.

Producten met vitamine B12

Deze bovenstaande symptomen wil je natuurlijk tegengaan. Daarom is het goed om te letten op je vitamine B12-gehalte. De vitamine heeft echter als moeilijkheid dat het lichaam deze vitamines niet zelf aanmaakt. We halen dit enkel uit voedingsproducten. Bij vitamine B12 is dat nog een tandje lastiger, want waar veel vitamine B ook in granen en noten zit, halen we vitamine B12 enkel uit dierlijke producten. Vitamine B12 zit dus vooral in vlees, melkproducten en eieren.

Vegetariërs en vooral veganisten moeten dus extra opletten op hun vitamine B12-gehalte, want die schrappen deze producten in veel gevallen uit hun dieet. Veganisten en vegetariërs moeten daarom volgens huisartsen vitamines kopen en dan in het bijzonder vitamine B12 supplementen.

Check dus goed of jij wel genoeg vitamine B12 binnenkrijgt, zeker als je er een vegetarische of veganistische levensstijl op na houdt.

Datum: 06 mei 2024