haar

‘Confronterend om jezelf in de spiegel te zien’

Mijn man en ik zouden op vakantie gaan naar Frankrijk. Vier dagen voor ons vertrek voelde ik bij het aantrekken van mijn bh een knobbeltje in mijn borst. Geen fijn gevoel om mee op vakantie te gaan, dus langs de huisarts. Ook die vertrouwde het niet na onderzoek en maakte telefonisch een afspraak bij de mammacare van het ziekenhuis, waar ik na twee dagen terecht kon.

Borstkanker

’s Ochtends om 9 uur was de afspraak en rond lunchtijd was het duidelijk: borstkanker. Nog twee weken in hoog tempo allerlei verder onderzoek en toen begon de chemo. Het advies was niet te wachten tot er plaats was bij de coolcap-behandeling, maar snel te starten wegens de ernst van de situatie, dus ik wist dat ik al mijn haar zou verliezen.

Statement

Ik had gehoord en gelezen over vrouwen die gewoon met hun kale hoofd door het leven gingen als een ’statement’, waaronder een vrouwelijke minister in Oostenrijk. En mij leek dat erg stoer en een prachtig voorbeeld om te volgen!

Verlies van haar

De eerste weken bleef mijn haar gewoon zitten, dus ik hoopte nog tegen beter weten in dat ik de dans zou ontspringen… Maar op een gegeven moment durfde ik zelfs mijn haar niet meer aan te raken en bij een beetje wind buiten op straat liet het al los. Bovendien verloor ik niet alleen mijn hoofdhaar, maar ook mijn wenkbrauwen en oogharen, en werd mijn gezicht dikker als gevolg van de medicatie die ik naast de chemo nog kreeg.

De pruik werd mijn haar

Naar de kapper

De moed om met een kaal hoofd over straat te gaan was geheel in mijn schoenen gezakt! Tijd dus om naar mijn kapper Dayenne te gaan… Ze reageerde erg prettig en warm toen zij mijn verhaal hoorde, en ze nodigde mij buiten kantoortijden uit om in alle rust en tijd mij te helpen. Mijn dochter ging met mij mee ter ondersteuning.

Kaal

Dayenne was top, zó betrokken en empathisch! Zij had alle tijd voor mij genomen, zette thee en nadat zij mijn verhaal gehoord had, ging zij over tot de orde van de dag. Zij gaf vertrouwen en liet mij haar mogelijkheden zien wat betreft haarwerken (kleur, lengte, soort haar enzovoort) en zij bleek het ook nog snel te kunnen regelen. Ook liet zij mij weten naast mij te zullen staan de komende periode en de haarverzorging te doen. Toen schoor zij de resterende haren van mijn hoofd… Pfff, dat is confronterend om jezelf dan in de spiegel te zien!

‘Mijn’ haar

Al snel was mijn pruik aangekomen en weer maakte Dayenne apart tijd voor mij om deze goed aan te meten, bij te knippen en mij te laten zien hoe je er het beste mee kunt omgaan. In het begin was het erg onwennig voor mij en ik bleef het maar hebben over ‘mijn pruik’, tot Dayenne tegen mij zei, dat dit nu (tijdelijk) mijn haar is en dat het het gemakkelijker maakt om er ook zo over te praten. En zij had gelijk! De pruik werd mijn haar. Ik kreeg van vrienden complimenten, dat ik er zo goed uitzag… En dat kon ik in die lichamelijk en psychisch zware periode zeker gebruiken.

Datum: 08 december 2017