haarwerkspecialist

Een dag uit het leven van een haarwerkspecialist

Annette Dijkstra werkt al 14 jaar bij Sikkenk haarspecialisten. Van het vinden tot het perfecte haarwerk tot een hoofdhuidanalyse: elke dag is uniek! In dit artikel lees je hoe een gemiddelde dag er voor haar uitziet.

09:30

Een goed begin van de dag is belangrijk. Ik begin dus met een kopje koffie met mijn collega’s. Daarna beantwoord ik mails en check ik de agenda. Vandaag staan er maar drie klanten in. Dat is fijn. Zo kan ik ruim de tijd nemen voor iedere klant, vanaf de drempel tot aan de kassa en daar voorbij. Het is belangrijk dat ze de volle aandacht krijgen. Je moet aanvoelen wie er op je stoel zit.

10:00

Mijn eerste afspraak is met Chantal. Ze heeft haar dochter meegenomen voor advies. We lopen naar de paskamer, een grote ruimte die prettig en rustig aanvoelt. Je hebt bij ons veel privacy. Ik bied ze wat de drinken aan. We staan, naast onze haarwerken, ook bekend om onze goede cappuccino.

Chantal vertelt dat ze een vorm van alopecia heeft waarbij ze last heeft van haarverlies boven op haar hoofd. We bespreken wat haar wensen zijn en hoe ze zichzelf ziet. Ik laat haar een paar voorbeelden van haarstukken zien. Een haarstuk is geen volledig haarwerk, maar een aanvulling op het haar. Ik laat zien wat de mogelijkheden zijn, en dat we het haarstuk op een natuurlijke manier kunnen verwerken. Ze is heel enthousiast en loopt tevreden de deur uit met een mooi haarstuk. Ik werk de administratie bij en ga een hapje eten.

13:30

Mijn tweede klant is Fleur. Ze heeft last van haaruitval, wat veel impact heeft op haar leven. Ze komt daarom bij ons voor advies en een hoofdhuidanalyse. Hier gebruik ik een speciaal apparaat voor, met een kegelvormig opzetstuk. Deze kan ik op de huid plaatsen, en met behulp van een microscoop kan ik het beeld 250 keer vergroten. Samen kijken we mee op een beeldscherm. Dankzij mijn opleiding dermatologie weet ik precies waar ik naar moet kijken. Haardikte, breekbaarheid, hoe het haar is ingeplant in de hoofdhuid, hoofdhuidproblemen, vlekjes en plekjes… Ondertussen neem ik Fleur mee in alles wat ik doe en wat ik zie.

‘Een hoofdhuidanalyse gaat altijd gepaard met een intake. Ik vraag Fleur naar haar leeftijd, eventuele medicatie, en algemene gezondheid. Dit zijn allemaal factoren die haar haaruitval (mede) kunnen verklaren. Op basis van de hoofdhuidanalyse en de intake maak ik een behandelplan. Ik raad haar de producten van Mediceuticals aan. Deze producten bevatten een zogenaamde activator. Deze activator zorgt ervoor dat de doorbloeding wordt gestimuleerd. Het bloedvat rondom het haarzakje krijgt een impuls om te groeien. Het is een soort vitamine B-complex speciaal voor de hoofdhuid.’

Om een optimaal resultaat te bereiken geef ik Fleur advies over het gebruik van de producten van Mediceuticals. Er komt namelijk best wel wat kijken bij een behandeling. Er zijn drie stappen: een cleanser, een hoofdhuidverzorger, en een stimulator. Ik raad aan om iedere dag haar haren te wassen en de conditioner te gebruiken. Daarnaast kan ze het beste twee keer op een dag de spray gebruiken, bijvoorbeeld om zeven uur ‘s ochtends en om zeven uur ‘s avonds. Dit moet ze drie maanden lang doen voor een effectieve behandeling.

‘Je geeft mensen hun zelfvertrouwen terug’

15:00

Mijn derde klant is Margreet. Ze komt binnen voor advies over hoofdbedekking. Ze begint binnenkort met een chemokuur en is al eerder bij ons in de winkel geweest om een haarwerk uit te zoeken. Nu is ze teruggekomen om een aantal mutsjes uit te zoeken die mooi bij haar garderobe passen. Hierbij adviseer ik om te kiezen voor hoofdbedekkingen gemaakt van natuurlijk soepel vallende materialen. Denk hierbij aan mutsjes van bamboekatoen en zonder naden, speciaal voor de nacht. Margreet is blij met mijn advies en verbaast zich over de grote collectie. Ze kiest twee mutsjes uit: een rood en een geel mutsje. Die kleuren passen mooi bij haar vrolijke persoonlijkheid.

Aan het einde van de dag drink ik nog even een kopje koffie met mijn collega’s. We zien elke dag bijzondere mensen, ieder met hun eigen bijzondere, prachtige, maar ook heftige verhaal. Het is daarom belangrijk dat we de dag goed afsluiten met elkaar.

Ik word er iedere dag weer aan herinnerd hoe mooi mijn vak is. Ik vind het fijn dat ik mensen mag helpen. Soms vinden mensen het lastig om de drempel over te stappen, letterlijk en figuurlijk. Maar als ze voor het eerst in de spiegel kijken met hun haarwerk, transformeren ze helemaal. Je geeft mensen hun zelfvertrouwen terug, en je ziet dat ze weer worden wie ze waren vóór hun haaruitval. Dat zelfrespect en die eigenwaarde, dat is prachtig om te zien. Als haarwerkspecialist ben je hierin een verlengstuk. Morgen weer een dag!

Annette Dijkstra

Datum: 23 april 2022