haarwerk

Een hele verademing

Naarmate de jaren verstreken, werden mijn haren steeds dunner. Eigenlijk werd ik kaler. Ik merkte dat ik vooral met de rug naar de muur wilde zitten om mijn kale kruin te camoufleren. Een haarband of petje maakte mij ook niet gelukkig…

Jaloers

Mijn dunne haar maakte mij zo onzeker. Het haar zat netjes, maar ik heb nog nooit een volle bos gehad. Stiekem kon ik wel jaloers worden op alle vrouwen met prachtige, volle bossen haar.
Mijn gezondheid was gelukkig goed en dat is veel belangrijker, toch?

Dokter

M’n haargrens ging steeds verder terug. Met haarlak probeerde ik elke haartje (dat er nog zat) over de kale plek vast te plakken. Ik bekeek mezelf in elke spiegel en etalage. Het werd er niet leuker en zeker niet makkelijker op. Mijn man maakte er soms grapjes over, maar dit maakte mij zo verdrietig. Mijn kale plek beheerste mijn leven. Ik dacht toen: waarom ga je niet met de dokter praten? Misschien is er wel een medische oplossing voor het probleem.

Een haarband of petje maakte mij ook niet gelukkig

Haarwerk

Toen ik bij de dokter was geweest, volgde een afspraak met de dermatoloog. Verschillende zalfjes en onderzoeken verder, adviseerde de dermatoloog mij om een afspraak te maken in een haarwerksalon. Ik schrok enorm. Een haarwerk? Ik dacht: daar ben ik nog láng niet klaar voor. Mijn man liet me weten dat het zo ook niet verder kon. Samen maakten we een (vrijblijvende) afspraak bij Frans Koopal in Groningen.

Glimlach

Eerlijk gezegd was ik toch wel zenuwachtig. Bij binnenkomst werden we vriendelijk ontvangen met een kopje koffie en wat lekkers. Allemaal hoofden met ‘haar’ keken ons daar aan. Zenuwachtig keken we of het allemaal echte of kunststof pruiken waren. Zou dit echt de oplossing zijn? Nadat er een aantal haarstukjes en pruiken waren uitgestald, kon het passen beginnen. Al bij de eerste pruik zag ik in de spiegel een glimlach op mijn gezicht komen. De tranen kon ik amper tegenhouden. Zelfs mijn man zag wat dit met me deed. Eindelijk weer een beetje haar… zelfs mooier dan ik had gehoopt!

Fijner

Na nog wat te hebben gepast, was nummer één waar ik zo blij van werd. Het opzetten van het haarwerk bleek veel makkelijker te zijn dan ik dacht. Met een tas vol producten voor de verzorging, inclusief een pruikenstandaard voor de nacht, verlieten we de zaak. Opnieuw keek ik weer in elke spiegel en etalage, maar nu met een grote glimlach. Wat is het leven fijner geworden zonder zorgen of opmerkingen over mijn dunne haar/ kale plek. Team Frans Koopal: bedankt voor de hulp en nazorg.

Liefs, Trijnie

Datum: 17 december 2021