pruik

‘Je ziet helemaal niet dat het een pruik is’

Als je haar maar goed zit’. Dat wordt opeens een pijnlijke uitdrukking wanneer je door chemotherapie of ziekte je haar verliest. Haarwerkspecialist Minouche (red.) biedt uitkomst. Met prachtige pruiken en haarwerken lopen haar klanten weer zelfverzekerd de straat op. We volgen Minouche een dag in haar salon.

9.00 uur – eerste chemokuur

Zojuist is Jessica binnengekomen. Vorige week kwam ze voor het eerst bij mij langs in de salon. Ze kwam toen net terug van de oncologieverpleegkundige en ze krijgt binnenkort haar eerste chemokuur. Tijdens onze afspraak vertrouwde ze me toe: ‘Het lijkt me vreselijk om mijn haar te verliezen’. Samen bespraken we wat voor pruik ze zou willen. Vervolgens bestelde ik een aantal pruiken voor haar die precies aansluiten bij haar wensen qua model, kleur en maat.

Pruiken passen

Vandaag is het tijd om de haarwerken te passen. Langzamerhand breekt er een lach door op haar gezicht. ‘Ik dacht dat zo’n pruik warm zou zijn en zou kriebelen, maar dat is helemaal niet zo. Het is me zo meegevallen’, verzucht Jessica opgelucht wanneer ze haar keus gemaakt heeft. ‘Hier durf ik straks best de straat mee op. Mensen zullen denken dat ik mijn haar kort heb laten knippen, je ziet helemaal niet dat het een pruik is.’

11.30 uur – nieuw modelletje

Terwijl ik bezig ben met het wassen en föhnen van een pruik, komt vaste klant Carolien binnen. ‘Wanneer kan ik weer langskomen om een nieuwe pruik uit te zoeken? Ik heb echt weer zin in een nieuw modelletje.’ Vanwege haar haarziekte alopecia vergoedt haar zorgverzekering jaarlijks een nieuwe pruik. We prikken een datum en Carolien loopt weer naar buiten.

14.00 uur – de eerste plukken op het kussen

Paula had gebeld. Vanmorgen had ze de eerste plukken haar op haar kussen gevonden. Daarom heeft ze besloten dat vandaag maar al haar haar eraf moet. Voor klanten als Paula maken we altijd tijd. Ik bezoek haar thuis, waar haar man ook was. ‘Bert gaat mijn haar eraf knippen’, zegt Paula ferm. ‘Maar ik vind het wel fijn als jij erbij bent, Minouche.’

Voor ieder is er een mooie pruik

Geweldige pruik

Berts handen trillen als hij de eerste plukken afknipt. Ik zie een traan langs Paula’s wang lopen. De pruik die zij een paar weken geleden heeft uitgezocht, heb ik meegenomen en wordt naar Paula’s wensen geknipt en gepersonaliseerd. ‘Raar hè, eigenlijk vind ik het wel een opluchting dat mijn haar er nu af is. En de pruik vind ik geweldig!’

15.30 uur – dun haar aangevuld

Leonie komt een nieuwe haaraanvulling aan laten meten. Vooral bovenop haar hoofd is haar haar erg dun en daarvoor draagt ze een haarstuk dat met clipjes aan haar eigen haar wordt vastgezet. ‘Ik heb gehoord dat er ook andere bevestigingsmogelijkheden zijn’, zegt ze. Haarwerken kunnen inderdaad ook geplakt, verlijmd of op andere manieren aan het eigen haar bevestigd worden, maar Leonie kiest uiteindelijk weer voor de clips. ‘Dat vind ik toch het handigst’, lacht ze.

Vol zelfvertrouwen de straat op

Als ik ’s avonds de salon afsluit, denk ik nog even aan hen terug. Niet allemaal kwamen ze even vrolijk de zaak binnen, maar allemaal gingen ze vol zelfvertrouwen de straat weer op. Wat heb ik toch een mooi vak dat ik hen dat kan bieden’, aldus Minouche de Koff.

Datum: 07 december 2017