plastische-chirurgie

Plastische chirurgie voor je hand

Het gebeurt plastisch chirurg John van der Werff nog regelmatig dat patiënten zich openlijk afvragen waarom zij voor hun handprobleem naar hem zijn verwezen. Als hij ze dan vervolgens uitlegt dat de hand een van de meest ingewikkelde organen is die het menselijk lichaam kent wat betreft vorm en functie en dat plastisch chirurgen zich dagelijks met deze problemen bezighouden, kan hij ze geruststellen. Ook het feit dat er een Europees gecertificeerde handchirurg tegenover hen zit, stemt dan tot tevredenheid. Die erkenning door de Europese Federatie van Handchirurgen is iets wat jaren van studie en ervaring vergt, inclusief twee zware examens.

Handproblemen

Omdat door een probleem aan de hand of pols vaak het dagelijks functioneren wordt bemoeilijkt, zijn patiënten zeer gebrand op herstel. Of het nu gaat om een zenuwbeklemming door een Carpaal Tunnel Syndroom, duimbasisartrose of een zogenaamde ‘koetsiershand’ (Dupuytren): vaak is volledig herstel mogelijk zonder overdreven veel last voor de betrokkene.

Plastische chirurgie

Een mooi voorbeeld is de ziekte van Dupuytren. Dit is een genetische afwijking, waardoor de bindweefselcellen van de handpalm strengen kunnen vormen die uiteindelijk de vingers kromtrekken. Vroeger was alleen een uitgebreide operatie mogelijk om de vingers weer recht te krijgen, en omdat de strengen ook nog eens de neiging hebben om na een operatie terug te komen, werden patiënten pas laat door de huisarts verwezen. Tegenwoordig kan met een relatief eenvoudige techniek, de naald-aponeurotomie, de streng door de huid heen onder plaatselijke verdoving worden doorgeprikt, waardoor de vinger weer recht komt. Ook hier bestaat de kans op terugkeer, maar door injectie met bloedplaatjes van de patiënt zelf neemt deze kans af. Hierdoor kan de patiënt al de dag na de ingreep weer bijna alles doen en hoeft die dus niet te wachten tot de operatiewonden genezen zijn.

Handchirurgie

Bij het Nederlands Centrum voor Plastische Chirurgie (NCPC), locaties Kliniek Alphen en Kliniek Voorne Putten, wordt deze techniek al jaren exclusief aangeboden. Meer dan duizend patiënten hebben deze ingreep al ondergaan en de populariteit hiervan groeit ook. Juist omdat de afwijking genetisch is, komen vrij snel na een behandeling familieleden van de patiënten (die ook Dupuytren hebben) langs om zich te laten voorlichten en behandelen met deze methode.

Triggerfinger, CTS en artrose

Behalve Dupuytren worden bij het NCPC heel veel andere handoperaties uitgevoerd. Denk daarbij aan triggerfingers, Carpaal Tunnel Syndroom (CTS) en artrose. De wachttijd is minimaal en patiënten kunnen er dan ook veel sneller terecht dan in een ziekenhuis. Met alle zorgverzekeraars zijn er contracten voor verzekerde zorg, net als in het ziekenhuis. Kortom: als er iets ‘aan de hand’ is, bel gerust voor een afspraak en laat je via je huisarts verwijzen naar een van de twee vestigingen.

Datum: 19 april 2019