ooglidcorrectie

‘Had ik die ooglidcorrectie maar eerder gedaan!’

Na mijn scheiding ben ik door een diep dal gegaan. Het was een heftig jaar en dat heeft zijn sporen nagelaten. Niet alleen op mijn ziel, maar ook op mijn gezicht. Ik leek wel tien jaar ouder te zijn geworden!

Karin (42)

Hangende bovenoogleden

Mijn huid oogde slap en vaal. Een fijne beautybehandeling gaf wel even een boost, maar het deed weinig voor de huid rond mijn ogen. Mijn bovenoogleden hingen helemaal over mijn wimpers. Dat gaf een vermoeid en zwaar gevoel en ik kreeg er zelfs regelmatig hoofdpijn door. Ik zag er gewoon heel moe uit en daar kreeg ik ook regelmatig opmerkingen over. En dat strookte niet met mijn gevoel. Ik had eindelijk de ellende van het afgelopen jaar een beetje van me afgeschud en begon me weer beter te voelen. Zo wilde ik er ook uitzien!

Ooglidcorrectie

Ik kwam weleens in het Medisch Centrum Leeuwarden en zodoende wist ik dat daar ook het Centrum voor Esthetische Chirurgie Friesland gevestigd is. Ik besloot om daar mijn licht op de steken over een ooglidcorrectie. Uiteindelijk heb ik een afspraak gemaakt voor een oriënterend gesprek. De plastisch chirurg nam alle tijd voor me en heeft me uitgelegd wat de operatie inhield en wat ik kon verwachten. Hij adviseerde een bovenooglidcorrectie. Het was een heel fijn gesprek waarbij alle twijfels die ik nog had helemaal werden weggenomen. Dit was wat ik wilde. Ik was er klaar voor.

De behandeling

Er werd een datum geprikt waarop de ingreep zou plaatsvinden. De behandeling viel me heel erg mee. De plastisch chirurg nam ruim de tijd voor mij. Ik vond het erg fijn dat hij mij door de hele operatie heeft heen gepraat. Dit werkt heel geruststellend. Ik wist precies wat mij wanneer te wachten stond. Ik werd plaatselijk verdoofd en het ging allemaal best snel. Eigenlijk heb ik helemaal geen pijn gehad. Het was hooguit een beetje een vervelend gevoel, maar dat kwam door de hechting die er na een week uit mocht. De eerste dagen was alles wat gezwollen en had ik blauwe plekken in mijn gezicht, maar toen dat eenmaal was weggetrokken, was ik helemaal blij met mijn spiegelbeeld. Ik had weer een frisse, open blik. Ik ben nog elke dag blij dat ik dit gedaan heb!

Expert aan het woord: Patrick Khoe

‘Vaak storen mensen van rond de veertig zich aan die vermoeide blik, en mensen van rond de zestig en de zeventig hebben veel baat bij het functionele aspect van een ooglidcorrectie. Ze kunnen klachten ervaren als minder goed zien, omdat het ooglid te ver overhangt’, geeft Patrick Khoe aan. ‘Omdat tegenwoordig veel praktijken oogcorrecties aanbieden, is het van belang dat je als cliënt naar de achtergrond van deze aanbieders kijkt. In onze kliniek word je behandeld door een plastisch chirurg. Hiervoor hebben wij een opleiding van ten minste twaalf jaar afgerond, en we zijn gespecialiseerd in het uiterlijk.’

Dit was wat ik wilde. Ik was er klaar voor.

 

Plaatselijke verdoving

‘Een ooglidcorrectie vindt altijd onder plaatselijke verdoving plaats en duurt ongeveer 30 tot 45 minuten,’ vertelt Patrick. ‘Je krijgt een paar prikjes waardoor je ooglid verdoofd wordt. Dan kan ik aan de slag gaan. Mijn assistente en ik praten je helemaal door de operatie heen. Mensen vinden zo’n operatie spannend omdat het bij het oog is: toch een gevoelige plek. Een ooglidcorrectie zorgt ervoor dat iemand weer die mooie open blik heeft. Het frist op en neemt die vermoeide blik weg. Je ziet er echt uitgeslapen uit. Vaak zeggen mensen: ‘Had ik dit maar eerder gedaan!’ Dat is altijd fijn om te horen!’

Bovenooglidcorrectie

Wanneer je huid van je bovenoogleden erg uitgerekt of slap is, kun je een bovenooglidcorrectie overwegen. Tijdens deze ingreep zal je overtollige huid worden verwijderd, net zoals het eventuele overschot aan vet- en spierweefsel rondom je ogen. Hierdoor krijg je weer een open en frisse oogopslag, en verdwijnen lichamelijke klachten als dat zware en drukkende gevoel van je hangende oogleden. De littekens die bij de bovenoogleden in de ooglidplooi worden geplaatst, zijn op den duur nauwelijks meer te zien.

Veelgestelde vragen

Kan ik gelijk alles weer doen?
In deze eerste week moet je ook voorzichtig zijn met bijvoorbeeld sporten, bukken of zwaar tillen. Na ongeveer twee weken zie je eigenlijk niet meer dat er een operatie heeft plaatsgevonden.

Wordt de ingreep vergoed?
In sommige gevallen zal je zorgverzekeraar de ingreep vergoeden. Wanneer je pupil voor meer dan de helft bedekt is met huid, heb je hier recht op. Als je over een eventuele vergoeding twijfelt, kun je een kosteloze afspraak maken bij Centrum voor Esthetische Chirurgie Friesland om dit te laten beoordelen. Zij kunnen, indien je aan de voorwaarden voldoet, een machtiging aanvragen bij de zorgverzekeraar.

De risico’s?
Alhoewel elke operaties risico’s met zich meebrengt, is een ooglidcorrectie een vrij risicoloze ingreep. Dingen als nabloedingen en ontstekingen worden weinig gezien.

Nederlandse Vereniging voor Esthetische Plastische Chirurgie (NVEPC)

De NVEPC is gespecialiseerd in esthetische plastische chirurgie, ook wel cosmetische (plastische) chirurgie genoemd. De NVEPC helpt om patiënten met een veilig gevoel een gekwalificeerde en ervaren esthetisch plastisch chirurg te vinden in zijn of haar buurt. Alle leden van de NVEPC houden zich aan de richtlijnen die door de beroepsgroep voor esthetische ingrepen zijn opgesteld. Centrum voor Esthetische Chirurgie Friesland is hier ook bij aangesloten. Bekijk voor informatie de website: www.nvepc.nl.

Datum: 02 januari 2019