Migraine

Ga de strijd aan met migraine

Als een molletje lig je daar dan. Ogen dicht en opgerold, met de deken om je heen gevouwen in een donkere, stille kamer.

Door de dag heen voel je het erger worden. Het begint vooraan je hoofd en verspreidt zich met de uren naar je hele hoofd en nek. Je voelt je uitgeput en komt op geen enkele manier van die bonzende pijn af. In het geval van oogmigraine kun je een verandering in je gezichtsvermogen krijgen, wat een voorbode kan zijn van echte migraine. Een kwestie van uitzitten… toch? Gelukkig zijn er wel wát dingen die je kunt doen om die vervelende pijn te verlichten.

Opkomen

Een migraine kan vrij spontaan opkomen, of door de dag heen doorzetten. Een migraineaanval ontstaat door een soort ‘storing’ in de hersenen. Soms heeft dit geen directe aanleiding, maar in andere gevallen komt het door stress, slaaptekort of het (plots) stoppen met drinken van alcohol en/of cafeïne. Als je een migraineaanval voelt komen opzetten, kun je het beste preventief paracetamol, ibuprofen of een triptaan nemen. Als je merkt dat dit niet genoeg werkt, kun je het beste even met je huisarts overleggen.

Rust uit

Bij migraine is het belangrijk dat je direct rust neemt. Werk dus niet door en ga, zo mogelijk, eerder naar huis. Ga ook niet ‘even’ boodschappen doen. Hoe langer je doorgaat, des te meer spijt je ervan gaat krijgen. Het is het beste om een kalme, donkere ruimte op te zoeken waar je rust kunt vinden. Trek vooral lekker de gordijnen dicht en vermijd je telefoon of TV. Snel bewegend beeld en fel licht zijn niet goed bij hoofdpijn.

Wist je dat migraine ‘veroorzaakt’ kan worden door koffie, cola, drop, alcohol of chocolade? 

Drinken maar

Te weinig drinken kan de oorzaak van je migraine zijn en kan deze ook erger maken. Door veel water te drinken kun je ervoor zorgen dat je migraineaanval minder lang duurt. Vind je het lastig om water te drinken, dan werkt een sapje of theetje natuurlijk ook. Het belangrijkst is dat je wegblijft bij cafeïnehoudende drankjes.

Sporten

Jaja, sporten is goed voor je. Je moet het zeker niet doen terwijl je een migraine hebt, maar het is gebleken dat sporten en bewegen tussen migraineaanvallen door het aantal aanvallen kan terugbrengen. Een stuk wandelen elke dag is hiervoor al voldoende. Ook kan het helpen met stress verminderen en slaap verbeteren, wat de kans op migraine weer verkleint. Trek de wandelschoenen maar aan!

Acupunctuur

Naalden in je lichaam steken is waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt als die nare hoofdpijn komt opzetten. Volgens de Chinese geneeswijzen helpt acupunctuur goed bij migraine en spanningshoofdpijn. Je energiebalans is bij een migraine verstoord. Acupunctuur kan je ten eerste helpen ontspannen, maar helpt ook je energie terug in balans te brengen. Zo helpt het de bloedtoevoer naar je hoofd en ontspant het de spieren. Ook bij Acupunctuurpraktijk Apollo zien ze regelmatig patiënten met migraine, maar ook met stresshoofdpijn of chronische hoofdpijn: ‘We zien al na een paar behandelingen dat patiënten minder vaak hoofdpijn krijgen en minder snel naar medicijnen grijpen.’

Datum: 24 mei 2022